En Sıcak Konular

Sabah ve atv ihalesinin gerçekleşmesi zora giriyor!

9 Ekim 2007 17:33 tsi
Sabah ve atv ihalesinin gerçekleşmesi zora giriyor! Sabah ve atv ihalesine girebilmek için 15 Ekim'e kadar ön yeterlilik başvurusu yapılacak, ancak hafta sonu tatili ve bayram nedeniyle 11 Ekim Perşembe günü saat 12.00'ye kadar bu iş bitmiş olmalı.

Serpil Yılmaz'ın yazısından ilgili bölüm/ Milliyet

Henüz ihale dosyası alanlar içinde bilgi odasına girenini duymadım, dün itibariyle önümüzde 3 gün var. İhale iptal olur mu?
Bilgi odasına girebilmek için önceden ihaleye katılacak firmanın, ya da ortaklığın alıcı şirketi kurup, TMSF'ye müracaat etmesi gerekiyor. Bunun için de 100 bin dolar yatırılacak.
Bilgi odası şöyle bir göz atıp çıkılacak misafir odası değil. İçinde satılacak şirketin bilgileri bulunuyor. Hesap kitap yapacaksın, ortaklarınla konuyu masaya yatıracaksın. Önümüzde 5 elin parmaklarından az gün kaldığına göre, "süre uzatma" isteyen de çıkabilirdi. Olabilir!
Sabah ve atv ihalesine girmek için şartname alan yabancıları bir hatırlayalım:
News Corp.'un dünyaca ünlü patronu Rubert Murdoch (Fox TV'nin de sahibi), Yunan medya kuruluşu Antenna, Alman ProSiebenSat.1, Avrupa Bertelsmann bünyesindeki RTL grubu, Çek medya şirketi CME (Central Europe Media Enterpriese).
Bu gurupların bir medya şirketinde sahiplik oranı yüzde 25'i geçemez. Öyleyse yanlarında yerli bir yatırımcı bulunduracaklar.

Kimler şirket kurdu?

Fiba Holding ortaklarından ve Hüsnü Özyeğin'in oğlu Murat Özyeğin ve Karani Güleç, Kerem Moralı, Mehmet Güleşci 21 Eylül 2007 tarihinde Girişim Medya şirketini kurarak ihaleye girme sinyali verdiler.
Özyeğin, ihalede uluslararası Yahudi cemaati liderlerinden Ronald Lauder'in Orta Avrupa'da faaliyet gösteren medya şirketi CME ile hareket ediyor. TMSF'den de ihale dosyasını CME almıştı.
Nurol, Torunlar şirketiyle birlikte 2005 yılında yapılan Star TV'nin ihalesine girerek medyaya ilgisini ortaya koymuştu.
Nurol, 4 Eylül 2007 tarihinde NC Radyo ve TV şirketi kurdu. Erol, Oğuz ve Nurettin Çarmıklı'nın yanı sıra grubun profesyonel yöneticilerinden Şakir Kaleli ile ANAP'ın eski bakanlarından Hüsnü Doğan'ın ortak olduğu bu şirket, Sabah ve atv ihalesi için yapı taşı olarak görülüyor.
Nurol'un ihalede ortak hareket ettiği grup ise dünyanın üçüncü büyük fon şirketi Carlyle.
Bu iki grup, son dakikada hisse devri yaparak ihaleye girebilir.

Fiyat kafa karıştırdı

Pazar günü bu köşede Sabah-atv ihalesine girmeye hevesli yerli talipleri yazmıştım. Yerli yatırımcılar, parayı yabancı şirketlerin koymasını bekliyorlar. Yabancı da "yüzde 25" hisse karşılığında risklerini değerlendiriyor.
TMSF'nin portföyündeki şirketler, belirlenen 1 milyar 100 milyon dolarlık muhammen bedeli karşılıyor mu?
Birileri bu fiyatın rekabet ortamında 1 milyar 800 milyon dolara ulaşabileceğini söylüyorlar. Birileri de 600 milyon dolara kadar iniyor.
TMSF'nin hesabı belli:
Dinç Bilgin'in borcu 900 milyon dolar, Turgay Ciner'in Merkez Holding olarak yaptığı harcamalar 150 milyon dolar, Sabah ve atv'nin borçlarının temizlenmesi için 300 milyon dolar, 30 milyon dolar da elinde Sabah grubu hissesi bulunan küçük yatırımcının payına düşen.
TMSF bu hesapla ihalenin en az 1.4-1.5 milyar dolara çıkmasını bekliyor.
Ancak ihaleye gireceklerin elinde finans kuruluşu Merrill Lynch'in yaptığı bir Sabah-atv bilançosu var ki, burada rakamlar 1 milyar dolar sınırında kalıyor.
Bir başka karşılaştırma ise Çukurova grubunun medya şirketlerinin satış görüşmeleri.
Çukurova; Show, Digiturk ve Akşam'ın da içinde olduğu medya gurubunun yüzde 49'u için 1.3 milyar dolar istiyor. Yalnız Digiturk hisselerinin tamamının 2.6 milyar dolar olduğu da ekleniyor.
Sabah ve atv ihalesi yeni gelişmelere gebe görünüyor.

 



Bu haber 339 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs