En Sıcak Konular

Osman Baydemir PKK'lıları da saydı

9 Ekim 2007 17:23 tsi
Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir, son terör eylemini yorumladı ama PKK'lıları da sayıp rakamı 60'a çıkardı. İşte o sözler..

Baydemir: Bir ay boyunca bu ülke Türkü ve Kürdüyle 60’ın üzerinde insanını yitirdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Abdullah Öcalan'ın yeğeni olan Adana'nın Yakapınar Belediye Başkanı Osman Keser'in tutuklanmasına tepki gösteren 5 DTP'li belediye başkanının gözaltına alınmasını eleştirdi. Baydemir, “Hak ve hukuk, zapturapt yoluyla gözardı edilemez. Çatışma stretejisini çözüm yolu olarak görenler, bir kez daha irdelesinler'' dedi.

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde ölü ele geçen PKK’lı terörist Hamit Bayram için Adana’da kurulan taziye çadırında yaptığı konuşma nedeniyle tutuklanan Adana’nın Yakapınar Belediye Başkanı Osman Keser’e destek vermek için taziye çadırını ziyaret eden Diyarbakır’ın Bağlar Beldesi Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Mardin’in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkanı Cihan Sincar, Şırnak’ın Silopi İlçesi Belediye Başkanı Muhbin Konur, Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi Belediye Başkanı Emrullah Cin ve Küçük Dikili Belediye Başkanı Leyla Güven’in gözaltına alınması nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir basın açıklaması yaptı.

“HUKUK HERKESE LAZIM''
Diyarbakır Bağlar Belediye binası önünde açıklama yapan Baydemir, çağdaş demokratik ülkeye bu tablo ve fotoğrafın yakışmadığını önü sürdü. Baydemir şunları söyledi:
“Belediye başkanının, yapmış olduğu açıklamasından dolayı tutuklanıp cezaevine konulması ve demokratik bir duyarlılığı ortaya koymak için ziyarette bulunan 5 belediye başkanının demokratik teammüle sığmayacak bir tarz ile tartaklanarak gözaltına alınmasının kamuoyunda yaratmış olduğu duygu kırılmasını ifade etmek üzere burada bulunuyoruz. Herşeyden önce yaşamış olduğumuz bu durum, kişi güvenliğinin hakkının ihlalidir. Hukukun üstünlüğünün ihlalidir. Adalet duygusunun ihlalidir. Bu haklar ihlal edilmeden oturup bir kez daha düşünülmelidir. Bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz. Demokrasi ve hukuka herkesin ihtiyacı vardır. Bugün hukuka dilediğince zulmedenler, yarın hukuka muhtaç duruma düşebileceklerini gözardı etmemelidir. Bunu geçmişte yaşadık ve durum öyle gösteriyor ki, gelecektede yaşama ihtimalimiz çok yüksektir.''

‘RAMAZANDA 60 EVE ATEŞ DÜŞTÜ’
Türkiye’nin demokrasi ve hukuk mücadelesinin son derece kritik bir darboğazdan geçtiğini de kaydeden Baydemir konuşmasını şöyle tamaladı:

“Tüm duyguların, duygusallıkların şaha kalktığı, aklın bir nevi rafa kaldırıldığı bir atmosferden geçmekteyiz. Yapılması gereken tek şay vardır. Akli selim çıkış sürecini yakalamaktır. Hak ve hukuk hiçbir zaman zapturapt yoluyla, baskı yoluyla gözardı edilemez. Geçmiştede bunlar yapılmaya çalışıldı ama başarılamadı. Belediye başkanlarına, DTP’lilere karşı hasmane, antidemokratik uygulamalara son verilmelidir. Akan kanın durması ve daha fazla acı yaşamamak için önümüzdeki engeli aşıp, fırsatları iyi kullanmaktan başka çaremiz olmadığı inancındayız. Türküyle, Kürdüyle 1990’lı yılları yaşamayalım. Bu hepimizin ortak sorunudur. İnancımıza göre insanın insana kurşun sıkmadığı kutsal olan bir aydır. Ancak bir ay boyunca bu ülke Türkü ve Kürdüyle 60’ın üzerinde insanını yitirdi. 60 eve ateş düştü. Kamuoyunda yüksek sesle tartışanlar en fazla 3 hafta sonra unutacaklar. Acıyı esas yaşayan anne babalar, ömür boyu bu acıyla yaşamak zorunda kalacaklar. Çatışma stratejisini çıkış yolu, çözüm yolu olarak önüne koyanların, bir kez daha bu stratejinin yaşam bulmayacağını, çözüm getirmeyeceğini irdelemeye toplumun tüm dinamiklerini uzlaşıya davet ediyoruz.'' Baydemir’in konuşması sık sık ‘Katil AKP’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Baskılar bizi yıldırımaz’ sloganıyla kesildi.

KONUŞMASINDAN ÖNCE İFADE VERDİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, basın açıklamasından önce Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek Silvan İlçesi'nde yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle hakkında ‘Seçim Kanunu’na muhalefet’ suçundan başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

22 Temmuz seçimleri öncesinde, DTP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Gültan Kışanak’ın Silvan’da düzenlediği mitingde yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Baydemir ifadesinde, Silvan’da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmanın bir bölümünün Kürtçe olduğunu doğruladı.

Konuşmasıyla ilgili yapılan CD çözümünün sağlıklı yapılmadığını ileri süren Baydemir, bütün cümlelerin anlamını yitirdiğini veya anlam bozukluğu içerdiğini kaydetti. Baydemir, topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, ‘Bugün tüfeğinizi cesur tutun’ diye bir cümle kullanmadığını belirterek, “Ne konuşmamda, ne de orada bulunduğum esnada suça konu edilebilecek herhangi bir durum yaşanmamıştır. Soruşturmanın takipsizlikle bitmesini talep ediyorum'' dedi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Baydemir hakkında dava açılıp açılmamasına önümüzdeki günlerde karar verecek.

TUTUKLANAN KESER NE DEMİŞTİ
Adana’nın Yakapınar Belediye Başkanı Osman Keser, PKK’lı terörist Hamit Bayram'ın Adana’daki taziye çadırını ziyaretinde, “Şu kanı hep beraber durduralım. Hiçbir savaşın galibi yoktur. Bütün savaşların sonu mağlubiyettir. Biz diyoruz ki ne asker anaları, ne gerilla anaları ağlamasın. Artık bunun bir sonu olmalı. Hergün onlarca şehit, yüzlerce yaralı, binlerce köyün tahribatı hepimizin zararınadır. Barış elini herşeye rağmen uzatıyoruz'' demişti.

Aktif haber



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs