En Sıcak Konular

DTP'den 301'i kaldırın teklifi

9 Ekim 2007 16:58 tsi
DTP, 301. maddenin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi sundu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TCK’nın 301. maddesinin yürürlükten kaldırılması istemiyle hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye sundu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi, “Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama” başlıklı 301. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, 1986-2006 yılları arasındaki istatistiklerine göre, “Cumhuriyet Savcılıkları tarafından açılan ceza davalarının on binde 2’sini oluşturan bu suç tipinin TCK’da yer almasının bir yararı kalmadığı” ileri sürüldü.

301. maddeye ilişkin yargı kararlarında genellikle oy birliği olmadığı belirtilen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

“Bu maddeden dolayı verilen mahkumiyet kararları nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğünü ihlal eden bir ülke olarak tazminat ödemeleriyle karşı karşıya kaldığımız bilinmektedir. Toplumun farklı düşünce ve inanıştaki kesimleri arasında düşmanlıkların önlenmesi, bu düşmanlıkların kışkırtılmasının yasaklanması, farklı din, dil, ırk, etnik kökenden insanların, bu kimlikleri nedeniyle aşağılanması elbette ceza kanunuyla korunması gereken bir değerdir. TCK’nın 216. maddesi bu değeri korumaktadır. Ancak 301. maddede düzenlenen suça ilişkin uygulama göstermiştir ki madde ‘kanunilik’ ilkesine uygun olmayıp, geniş bir takdir ve değerlendirme olanağı sağlamaktadır. Bu durum, ülkemiz insanlarının en geniş şekilde kullanmaya değer olduğu ifade özgürlüğü hakkını tehdit etmektedir.”

Kanun teklifinin madde gerekçesinde ise “Maddeyle uygulamada, ifade özgürlüğü açısından kabul edilemez sonuçlar yaratan ve toplumsal barışı tehdit eden olaylara zemin hazırlayan TCK’nın 301. maddesi yürürlükten kaldırılarak, ifade özgürlüğünün güvence altına alınması ve toplumsal barışın sağlanması amaçlanmaktadır” denildi.

İnternet haber



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs