iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Uzmanlar anlattı: Terör nasıl bitirilir?

9 Ekim 2007 17:08 tsi
Uzmanlar anlattı: Terör nasıl bitirilir? iyibilgi soruyor, Mehmet Altan, Hasan Köni ve Ercan Çitlioğlu yanıtlıyor... iyibilgi özel

90'lı yıllarda bir basın geleneği haline gelen teröre çözüm önerileri günümüz medyasının artık unutmaya başladığı bir davranış. iyibilgi, konusunda uzman isimlere terörün çözümünü sordu.

Mehmet Altan/ Gazeteci- yazar:
OLAYLAR AB YOLUNU BALTALAMAYA YÖNELİK

Bugün Güneydoğu'da yaşanan olaylar 'Kürt sorunu' diye adlandırdığımız sorun değil. Tamamen AB istikametindeki gelişmelerimizi baltalamaya yönelik, PKK'yı taşeron olarak kullanan saldırılar.

Bu çatışmalara da, AKP'nin Güneydoğuya hizmet götürmesi ve AB konusunda elini güçlendirmesi sebep oluyor. Sorunun çözümü de kendi içinde, AB paralelinde ilerlemeye hız vermek. AB üyeliğine yaklaştıkça sorun marjinalleşip bitecektir.

Prof. Dr. Hasan Köni/ Milli Güvenlik Akademisi Öğretim Üyesi
GEÇMİŞ OLSUN...

Eskiden beri kullanmaya çalıştığımız ekonomi ve sosyal çözüm önerilerinin bugün bir getirisi olacağını düşünmüyorum. Konuya Fransa ile Belçika örneği verilebilir. Belçika Fransa'dan ayrılırken, bu ülkelerin ekonomileri  kötü durumda değildi. Valonlar ve Flamanlar birbirine girdiğinde ülkede insan hakları sorunları, sosyal sorunlar da yoktu. Onlar olaya 'kimlik sorunu' adını verdiler. Türkiye'de de olay direk ekonomik ya da sosyolojik değil. Dış hesaplar da var. Kuzey Irak'taki özerk yönetim ve ABD'nin bölgedeki varlığı PKK'nın ümidini ve hareketliliğinin artmasına sebep oluyor. Çözüm önerisi ise maalesef yok, geçmiş olsun. Bu konuyu açmama ceza yasası engel oluyor..

Ercan Çitlioğlu/ Terör uzmanı:
NEDEN PKK'YA KATILIYORLAR, BUNU ÇALIŞALIM!

Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ'un da dediği gibi PKK'nın İnsan Kaynakları konusunda bir çalışma yapmamız gerekiyor.

Bireyleri PKK'ya katılmaya iten nedenler üzerinde, bireylerin PKK sempatisinin nedenleri üzerinde durulan bir çalışma yapılmalı. Bu çalışmada, PKK mensupları çeşitli açılardan sınıflandırılmalı. Hangi coğrafi bölgelerden örgüte katılım yoğun, katılanların geldikleri sosyal yapı nasıl, eğitim düzeyleri, aile yapıları, ebeveynlerinin birbiriyle ilişkisi gibi pek çok veri bulunmalı bu araştırmada.

Bu soruların cevapları araştırılıp tasniflenmeli ve kataloglanarak, terör örgütünün İnsan Kaynakları potansiyeline karşı önlemler geliştirilmeli.

Örgüte katılım profiline vakıf olursak, sosyologlar, psikologlar, ekonomistler aracılığıyla bu insan kaynağının önünü alacak çözümler de üretebiliriz.

www.iyibilgi.com özel/ Kaan Kıymaç



Bu haber 6,281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs