En Sıcak Konular

'Che'yi idamdan kurtarabilirdik'

9 Ekim 2007 16:50 tsi
Che Guevara ölümünün 40'ıncı yıldönümünde anılırken, öldürülmesiyle ilgili bazı ayrıntılar ilk kez gün ışığına çıktı. İstesek Che'yi ölümden kurtarabilirdik" diyen Küba asıllı ajan, Che'ye idam kararını nasıl açıkladığını anlattı:

Che'nin Bolivya ordusu tarafından yakalanmasında önemli rol oynayan CIA ajanı Felix Rodriguez devrimci liderin son saatlerini İngiliz Independent gazetesine anlattı.

Fidel Castro'yla birlikte Küba'da Batista yönetimini devirdikten sonra sosyalist devrimi örgütlemek için gittiği Bolivya, Che'nin son durağıydı.

CIA'in Che Guevara'nın peşindeki ekibinin lideri Küba asıllı ajan Felix Rodriguez'in görevi Che'nin sağ yakalanıp sorgulanmak için Panama'ya gönderilmesini sağlamaktı. Ancak Bolivya ordusu ondan önce davrandı.

Rodriguez, "Telefonum çaldığımda bana '500-600' dediler. Basit bir koddu. 500, 'Che yakalandı', 600 'öldü' demekti. Eğer 700 denseydi 'hayatta' anlamına gelecekti" dedi.

"İstesek Che'yi ölümden kurtarabilirdik" diyen Rodriguez, Che'ye idam kararını nasıl açıkladığını anlattı:

"Ormanda Che'yi yakalayan birliğin komutanı Albay Senteno, 'Yardımın için müteşekkiriz, ancak Devlet Başkanı Che'nin ölmesini istiyor. Bana söz ver, onun cesedini getireceksin' dedi."

 

"Odaya girdim, 'Komutan Guevara üzgünüm, elimden geleni yaptım ama bu komutanların emri' dedim. Ne dediğimi çok iyi anladı, bembeyaz kesildi. Bu kadar çökmüş birisini daha önce hiç görmemiştim. Ancak yine de 'Böylesi daha iyi, canlı yakalanmamalıydım' dedi."

" Saat 13.00 gibi oradan çıktım. 13.10-13.20 arası silah sesini duydum."

 

Rodriguez, Che'nin ölümünden üzüntü duymuyor onu bir devrimci olarak da görmüyor.

Ancak ölümünden 40 yıl sonra tüm dünyada milyonlarca kişi için Che bir efsane. Arjantin'de geçen çocukluk yıllarında Che'nin en yakın arkadaşlarından biri olan Enrice Martin haberi aldığı günü bugün bile unutmuyor:

"1967 yılında birgün yine çalışmak için fabrikaya gidiyordum. Yanıma geldiler ve 'Senin arkadaşını öldürdüler' dediler. İnanmadım, gazeteyi gösterdiler. İnanamadım, onu yakalanabileceğini hiç düşünmemiştim"

Haber 7 



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs