En Sıcak Konular

Ermeni tasarısı geçecek mi?

9 Ekim 2007 15:52 tsi
ABD Başkanı Bush, yarın görüşülecek soykırım iddiaları ile ilgili tasarıdan endişeli.

ABD Başkanı George Bush, yarın Temsilciler Meclisi'nde görüşülecek Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tasarının, Irak'taki Amerikan askerlerini tehlikeye atmasından endişeli. Tasarının, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylanmasına kısa bir süre kala Bush yönetimi, Kongre'ye 'tasarıyı geçirmeyin' uyarısını tekrarladı. İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, uyarının altında Beyaz Saray'ın önemli bir korkusu yatıyor. Yönetim, Irak'taki askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğini düşünüyor.
Tasarının, Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin son derece gergin olduğu bir döneme rastladığını vurgulayan gazete, Fransa'nın geçen yıl sözde Ermeni soykırımının inkarını suç kabul ettiğini, bunun üzerine Türkiye'nin Fransa'yla olan askerî işbirliğini sınırlandırdığını hatırlattı.

Financial Times, tasarının geçmesi halinde Türkiye'nin ABD için büyük önem taşıyan ve Ortadoğu'daki kuvvetlere destek vermek için kullanılan İncirlik hava üssünü kapatabileceği yorumlarına yer verdi.Haberde, Türk tarafının tasarının geçmesini engellemek amacıyla yaptığı hamlelere de değinildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 5 Ekim'de Başkan Bush'u aradığı ve tasarının iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkisine zarar vereceğini söylediği belirtildi.

Gazete 3 milletvekilinden oluşan heyetin de tasarıyı engellemek amacıyla temaslarda bulunmak için Washington'a gittiğine dikkat çekti. Heyete başkanlık eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın, önceki gün "ABD'ye lojistik desteğimizi kesmek zorunda kalırız." uyarısında bulunduğu basına yansımıştı.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried da geçtiğimiz hafta, tasarının ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere büyük zarar vereceğini belirtmişti. Fried, "Bizim, Irak'taki askerlerimizin ve Irak ekonomisinin Türkiye üzerinden yapılan sevkıyata ne kadar çok bağımlı olduğumuzu düşünmeliyiz." demişti.

Daha önce aralarında Colin Powell, Henry Kissinger ve Madeleine Albright'ın da bulunduğu sekiz eski Amerikan dışişleri bakanının, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye yazdıkları mektupta bu tasarının engellenmesini istedikleri de hatırlatıldı.

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, prosedür gereği yarın Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülerek oylanacak. Bir sonraki hafta ise Genel Kurul gündemine alınacak.

Tasarının destekçilerinden Demokrat Partili Steny Hoyer, Los Angeles Times gazetesine verdiği demeçte "10 Ekim'de Genel Kurul'a sevk edilecek tasarının en geç 22 Kasım'da Genel Kurul'dan geçeceğini umuyorum." demişti. 435 sandalyeli ABD Temsilciler Meclisi'nde, 226 ismin desteklediği tasarı, Başkan Bush'a "1,5 milyon Ermeni'nin sistematik ve kasıtlı olarak yok edilmesini açık bir şekilde soykırım olarak tanımlaması" çağrısında bulunuyor.

Bu arada ABD'de görüşülecek söz konusu yasa tasarısının kabulünü engellemek için bu ülkeye giden TBMM heyetinin başkanı Egemen Bağış, basında çıkan lojistik destek uyarısına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'nin kullanma ihtimali olan birçok seçeneği bulunduğunu kaydeden Bağış, hangilerinin değerlendirileceğine karar verecek kişinin kendisi olmadığını söyledi. Türkiye'nin ABD'ye verdiği lojistik desteği kesebileceği haberlerinin abartılı olduğunu kaydeden Bağış, "Tabii ki biz bu tasarının geçmemesi için her şeyi yapacağız. Türkiye'nin elinde önemli kozları var. Hangilerinin değerlendirileceğine o zaman karar vereceğiz." şeklinde konuştu.

Aktif haber



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs