Açıklamanın satır araları: Şimdi ne olacak? | " /> Açıklamanın satır araları: Şimdi ne olacak? | "/>

En Sıcak Konular

Açıklamanın satır araları: Şimdi ne olacak?

9 Ekim 2007 15:38 tsi
Açıklamanın satır araları: Şimdi ne olacak? Terörle Mücadele Yüksek Kurulu sona erdi ve yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin terör örgütünün saldırılarından sonra atacağı adım netleşmiş oldu. Açıklama ne diyor? Bundan sonra ne olacak? iyibilgi terörle mücadelenin yarınını yazıyor…

İlgili bilgi:
Devlet o tuzağı gördü: Açıklamadan notlar!

Terör örgütü PKK’nın son haftalarda arttırdığı saldırılar ve gelen şehit haberleri Türkiye’yi Cemil Çiçek’in ifadesiyle “sözün bittiği yer”e getirdi. Sınırötesi operasyon gerçekleşecek mi tartışmalarının altında Ankara’da ardı ardına yapılan toplantıların sonuncusu, Terörle Mücadele Yüksek Konseyi, bugün toplandı. Toplantıya devletin güvenlik birimlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Vekili Tümgeneral Atila Onkök, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Rafet Akgünay, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal toplantının katılımcılarıydı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Türkiye’nin terörle mücadelede nasıl adım atacağının önemli ipuçları verildi.

Öncelikle PKK’nın Türkiye’de tamamıyla mevzi kaybettiği, etkisini ve gücünü yitirdiği vurgulandı. PKK’nın bölgedeki olumlu gelişmelerden ve güç kaybından daha da saldırganlaştığı vurgulanan açıklamada, Türkiye’nin PKK’nın devleti çekmeye çalıştığı tuzağa düşmeyeceği şu sözlerle belirtildi: Halkın güven ve refahını artıracak önlemler yoğunlaşacak.

Bu nokta önemli… Çünkü Devletin asker ve sivil kanadının PKK’nın arzuladığı şiddet ortamından uzak durmaya çalıştığı anlaşılıyor. PKK şiddeti körüklese de devletin –asker ve sivil- soruna askeri olduğu kadar ekonomik ve toplumsal yönlerden yaklaşacağı bu açıklamadan çıkan en önemli sonuç. Bu nokta önemli bir vakar ve soğukkanlılığın eseri.

Bu açıklamanın bir boyutu. Açıklamanın diğer boyutunda ise sınırötesi operasyon da dahil askeri seçeneklerin güçlendirildiği vurgulanıyor. Açıklamada "Terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir'' deniliyor. Bu bölümde “gerektiğinde” bölümünün altını çizmek gerekiyor. Hükümet askere sınırötesi operasyon için talimat verirken, “gerektiğinde” vurgusuyla bunu zamana yayıyor ve terör örgütüne saldırılarını sürdürmesi halinde ağır bir darbe vuracağı mesajını veriyor. Üstelik bu kez bu operasyonun zamanını belirlemek imkansız hale geliyor. Yani bundan sonra saldırılarını sürdürecek terörist örgütün amansız bir sınırötesi operasyonla karşılaşması kimseyi şaşırtmamalı. Çünkü bu yetki artık verilmiş durumda.

Sonuç olarak açıklamadan vurgulanması gereken iki sonuç çıkıyor: PKK’nın istediğini yapmayacağız, ülkenin şiddet sarmalına girmesini engelleyeceğiz, Güneydoğuda refahı arttıracak önlemleri alacağız. İkincisi; terör örgütü saldırılarını sürdürdüğünde kimsenin tahmin edemeyeceği bir zamanda operasyon gerçekleştireceğiz.

Açıklamadan çıkan önemli bir diğer sonuç da hükümetin Güneydoğu politikasının artık devlet politikası haline gelmesi. Devlet bu açıklama ile hükümetin güneydoğu politikasını devlet politikası olarak kabul ettiğini gösteriyor. Bu önemli... Çünkü bu sonucun ikinci boyutu meselenin artık içeride değil, dışarıda olduğu anlamına geliyor. "Komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak" sözünün altı çiziliyor.



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs