En Sıcak Konular

Babacan: 'Sabrın bir sınırı var'

9 Ekim 2007 14:32 tsi
Dışişleri Bakanı Babacan, herkesi uyardı: "Sabır gösterdik ancak sabrının bir sınırı var"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara'nın ABD, Irak hükümeti ve Kuzey Irak yönetiminin PKK'ya karşı harekete geçmelerini beklediğini belirterek "Sabır gösterdik ancak sabrının bir sınırı var" dedi. İsrail'i de uyaran Babacan, sözde "Ermeni Soykırımı" tasarısının geçmesi halinde Türkiye-İsrail ilişkilerin de zarar göreceği uyarısını yaptı.

Ali Babacan, temaslarda bulunduğu İsrail'de İngilizce yayınlanan Jerusalem Post ile bir söyleşi yaptı. PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığına dikkat çeken Babacan, Ankara'nın Irak hükümeti ve Kuzey Irak yönetiminin PKK'ya karşı harekete geçmelerini beklediğini belirtti.

Taraflar ile daha çok işbirliğini yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Babacan, "Sabır gösterdik ancak sabrın bir sınırı var" ifadesini kullandı.

Söyleşi sırasında ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yarın oylanacak olan "Ermeni Soykırımı" tasarısının geçmesi halinde bunun olumsuz etkileri üzerinde duran Babacan, Türkiye'de, Türkiye'ye hakaret etmek amacıyla ABD'deki Yahudi örgütlerinin Ermeni grupları ile bağ kurduğu yolunda yaygın bir algılanmasının bulunduğuna dikkat çekti.
Tasarının onaylanmasının olumsuz etkilerinin, sadece Türkiye-ABD ilişkilerine değil, Türkiye-İsrail ilişkilerine de zarar vereceği uyarısı yapan Babacan "Birdenbire Türkiye'de Yahudi halkı ya da Yahudi örgütleri ile Ermeni diasporası ve Ermeni lobilerinin Türkiye'ye hakaret etmek, Türkiye ve Türk halkını kınamak için şimdi el ele verdiği algılaması var" dedi.

Ali Babacan, "Bu nedenle Washington'da bir şey yanlış giderse bunun kaçınılmaz olarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, artı Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler üzerinde bir etkisi olacak" sözlerine ekledi.

Ali Babacan, Türkiye'nin, İsrail'in Washington'daki etkisini kullanması halinde memnun olacağını söyledi. Babacan, Türkiye'nin bu konuda İsrail'den beklentilerinin tam olarak ne olduğunu belirtmemekle birlikte "Yaptığımız, onlara problemlerin ne olduğunu anlatmaktır, yardımcı olmak için neler yapabilecekleri konusundaki karar ise onlara aittir" dedi.

"ADL AÇIKLAMASI TÜRKİYE'Yİ RENCİDE ETTİ"

ABD'deki Yahudi örgütü Anti-Defamation League'nin (ADL) "Soykırımı" tanıdığı yolundaki açıklamasına değinen Babacan, "Yahudi örgütlerin, bilinçli ve çok rahatça soykırım kelimesini bir açıklamada kullandıklarını görüyoruz. Bu bizim için sorun. Bu Türkiye'yi rencide ediyor" şeklinde konuştu.

YAKIT TANKLARI SORUNU

Bu arada, Babacan, Suriye'ye karşı operasyon düzenlenen İsrail uçaklarının Türk topraklarına düşürdükleri yakıt tankları sorununa ilişkin bir soru üzerine "Dosyalarımda var olan tüm gündem maddelerini muhatapları ile görüşme olanağım oldu" demekle yetindi.

Türkiye'nin, hava sahasında İsrail savaş uçaklarınca yapılan tatbikatlara izin vermeye devam edip etmeyeceğine ilişkin bir sorununa net bir yanıt vermeyen Babacan, iki ülke arasındaki askeri, sanayi ve ekonomik işbirliğini kastederek "Türkiye ile İsrail birçok alanda iki ortak ülkedir" ifadesini kullandı.

Aktif haber



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs