En Sıcak Konular

''Barzani'yi kahraman yaparız!''

9 Ekim 2007 14:24 tsi
''Barzani'yi kahraman yaparız!'' Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Laçiner’e göre, sınırötesi harekat PKK’yı bitirmez; aksine Kuzey Irak’ta Kürt devleti kurulmasına, Barzani’nin kahraman olmasına ve PKK’ya desteğin artmasına yol açar.

15 şehidin ardından CHP ve MHP’nin bastırmasıyla ‘sınırötesi operasyon’ tartışılıyor. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner ise uyarıyor. Sınırötesi operasyonun “işgal” olacağını, on binlerce askerin bir yıldan fazla orada kalabileceğini belirten Laçiner, bunun maliyetinin getirisinden fazla olacağını da söylüyor. Bugüne kadar 25 bin terörist öldürüldüğünü, öldürmenin çare olmadığının ortaya çıktığını belirten Laçiner, Türkiye’nin yapacağı sınırötesi harekatın, olmayan bir Kürt devleti kurulmasına, Barzani’nin kahraman olmasına ve PKK’ya desteğin artmasına neden olacağını söylüyor. 

Laçiner, NTV’nin soruları üzerine, olası bir sınırötesi harekatın sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE BUNUN ADI İŞGAL OLUR
Sınırötesi operasyondan önce başvurulacak tüm çözüm yollarının tüketildiğini söylemek mümkün değil. Zaten mesele de sınırötesi operasyonun yapılıp yapılmaması konusunda başka bir ülkeden izin alıp izin almamak meselesi değil. Şimdi konuşulan sınırötesi operasyona baktığınızda; bu ne sıcak takip, ne de sınırötesi operasyon. O bir işgaldir; çünkü 10 binlerce asker ile aylarca, belki bir yıl, belki bir yıldan fazla kalacak. Eğer bir operasyonsa bunun adı sıcak takip olamaz. Bunun adı sınırötesi operasyon da olmaz bunun adı işgal olur uluslararası hukuka baktığınız zaman.

MALİYETİ GETİRİSİNDEN FAZLA OLUR
Türkiye bunu göze alabiliyorsa, yapacak zaten. Ama baktığımızda bunun maliyeti getirisinden çok daha fazla. Evet teröre bir darbe vurabilir, 300 terörist öldürebilirsiniz, 500 teröristi de öldürebilirsiniz ama biz bugüne kadar 25 bin kadar terörist öldürdük. Yani terörist öldürmekle bu iş çözümlenmiyor. Ama Kuzey Irak’a girerseniz, orayı işgal de edersiniz, yerleşirsiniz de... Bunun Türkiye’ye getirisinden çok götürüsü olabilir.

OLMAYAN KÜRT DEVLETİ İLE BARZANİ LİDER OLUR
Terör örgütü daha çok terörist kazanabilir. Bunun bir çok olumsuz etkileri var. Örneğin Irak’ın kuzeyinde şu anda bir Kürt devleti girişimi var; bunu kendi elinizle güçlendirirsiniz ve bir devlet hediye edersiniz onlara. Barzani’yi tüm Kürtlerin lideri haline getirirsiniz. Yani olmayan bir Kürt devletini yaratırsınız. Şu anda bir aşiret reisidir, Amerika’nın desteği vardır. Şu anda sadece etrafındaki aşiretleri kontrol ediyor. Ama bir kahraman haline getirirseniz, bir evliya, bir büyük önder hallerine getirirseniz, onunla artık baş edemezsiniz; bambaşka bir sorun haline gelir.

ÖLDÜRMEK DEĞİL, BAŞKA ŞEY YAPMAK LAZIM
Konunun bir diğer boyutu ise Türkiye’nin içindeki terörle mücadelede 25 yıl geçmiş. Geldiğiniz nokta yine başladığınız nokta. 25 bin terörist öldürmüşsünüz, 10 bin civarında güvenlik görevlisi şehit olmuş, geldiğimiz noktada çok büyük bir değişiklik yok. Daha da derinlere giderek bunun çözmeniz mümkün değil; başka bir şeyler yapmanız lazım. Daha da önemlisi şu anda terör örgütü terörist almakta zorlanıyor. 15-14 yaşındaki kız çocuklarına kadar düştüler. Yani çağrılarına cevap alamıyorlar. Bölge halkı destek vermiyor ama, siz öyle bir girişime girer de başarılı olamazsanız, terör örgütüne katılımlar artabilir.

25 YIL DAHA BÖYLE DEVAM EDER
Terörle mücadelenin sadece yüzde 10’u, 15’i teröristle mücadeledir. Biz 23-24 yıl boyunca sadece ve sadece neredeyse elde silah terörist kovaladık durduk. Bu şekilde devam edersek bir 25 yıl daha böyle devam edecektir bu olay. Yüzde 85 gibi büyük bir kısmı teröristle mücadele değildir; onun ideolojik zemininin çökertilmesidir.

GÜL’ÜN ZİYARET ETTİĞİ BİRLİĞE SALDIRI DİKKAT ÇEKİCİ
Zaten dikkat edin cumhurbaşkanının bölgeye ziyaretinden hemen sonra, hem de cumhurbaşkanının görüştüğü birlikten askerlerin şehit olması, o bölgeye odaklanılmış olması, terör örgütünün aslında ne kadar rahatsız olduğunun bir göstergesi. Bir noktanın daha altını çizelim terör saldırıları 22 Temmuz seçimlerinden sonra, yani DTP’nin çok ciddi oy kaybından sonra büyük bir patlama kaydetti. Bir diğer önemli nokta terör saldırıları Türkiye’nin AB ile kritik müzakereleri esnasında birdenbire artış gösteriyor veya cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi Türkiye’nin kritik anlarında artış gösteriyor. Tüm bunlara dikkat etmek lazım. Terör örgütünün maksadı şu anda istikrardır, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecidir, demokratikleşmesidir ve ekonomideki ciddi düzelmeler terör örgütünün altını oyuyor. Yoksa 3 tane terörist öldürerek 300 tane öldürme arasında çok büyük bir fark görmüyorum özüne inmezsek eğer.



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs