En Sıcak Konular

Türbana Avrupa Parlamentosu bakışı

9 Ekim 2007 12:37 tsi
Türbana Avrupa Parlamentosu bakışı Avrupa Parlamentosu’nun Türk kökenli kadın üyesi Emine Bozkurt, türban sorununu Avrupalı gözünden değerlendirdi. Bozkurt, Türkiye'nin türbana 'kadın hakları açısından da bakılabilmesi gerektiğini savundu.

Anayasa değişikliği çalışmalarıyla yeniden alevlenen türban tartışmasına, Hollanda Sosyal Demokrat Parti milletvekili ve Avrupa Parlamentosu üyesi Emine Bozkurt da katıldı. NTVMSNBC'ye konuşan Bozkurt, British Council tarafından düzenlenen Boğaz Konferansı için geldiği İstanbul’da, Türk kökenli bir kadın olarak Türkiye’deki türban tartışmasını değerlendirdi. Bozkurt, tartışmanın “üniversite öğrencilerinin türban takıp takamayacağı” şeklinde değil, “kadın hakları” üzerinden yürütülmesi gerektiğini savundu.

Emine Bozkurt, türban tartışmasıyla ilgili görüşlerini şöyle özetledi:

KADINLARIN HAKLARI VAR MI?

Türban konusuna, kadın hakları açısından da bakmak gerekir. Herkes seçme-seçilme hakkına sahip olabiliyor mu? Herkes temel hak olan eğitim hakkına erişebiliyor mu? İstediği yerde çalışabiliyor mu? Parlamentoda temsil edilebiliyor mu? Asıl bunların cevabı aranmalıdır. Eğer bir kadın başörtüsü takabilmek istiyorsa takmalı. İnsanlar kafalarının içindekine, fikirlerinin kalitesine göre değerlendirilmeli, kafalarındaki örtüyle değil.

Seçim öncesi iktidar ve muhalefet partileri, geçmiş seçimlere göre daha fazla kadın aday gösterdi. Ancak birçoğu seçilebilecek bölgelerden aday gösterilmedi. Geçmiş yıllarda yüzde 4.4 olan kadın temsilci oranı, şimdilerde yüzde 9-10 gibi. Bu iyi bir başlangıç, fakat yeterli değil. Bu noktadan sonra siyasi partiler oturup düşünmeli; Kadınların sesini nasıl daha fazla duyurabiliriz?

SAVUNMA BAKANI DA KADIN OLABİLMELİ

Seçimden sonra kabine oluşturulduğunda da, en az 3 ya da 4 kadın bakan görmeyi umuyordum. Ama sadece bir tane var, ve o da kadın ve aileden sorumlu. Hiç şaşırtıcı değil. Eğitime de, Milli Savunma’ya da kadınlar getirilebilmeli.

Türkiye’de nüfusun yüzden 50’den fazlasını oluşturan kadınlar, siyasette daha fazla temsili hak ediyorlar. Genel resim, kadınların sesinin hala yeterince duyurulmadığı, onlara hala yeterli alan verilmediğini gösteriyor. Kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği konusunda bir komisyon kurulması ilk adım olmalı.



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,833 µs