En Sıcak Konular

Teröristler neden Gabar'ı seçiyor?

9 Ekim 2007 12:18 tsi
Terör örgütü PKK son dönemde sürekli Gabar üzerinden saldırılar gerçekleştiriyor. 6 yıl boyunca PKK'yla çarpışmış komutan "Neden Gabar" sorusunu yanıtladı.

1990-96 yıllara arasında dağlarda teröristlerle savaşan ve bu anılarını kitaplaştıran Gazi Üsteğmen Abdullah Ağar (40), Gabar’ı anlattı:

1700-1800 metre yüksekliğindeki Gabar Dağı, Şırnak’ın 20 km. batısındadır. 300 metrelik uçurumlar bloğu vardır. Bu bölgeye Gabar aynası denir. Gabar hırçındır, arazi yapısı, havası hırpalar insanı. Dağla, havayla, kendinizle ve teröristle mücadele edersiniz. “Kokurgan” adı verilen ve derinliği 50 metreyi bulan çukurlar bulunur. Her yer kayalıktır. Çukurların içinde meşelikler vadır. Girintisi çıkıntısı çoktur. 10 metre çıkıp 10 metre inmek zorunda kalırsınız. Normalde saatte 4 kilometre yol katedilirken, Gabar’da 6 kilometreyi bir gecede ancak giderdik.

Pusu için çok uygundur

Bu dağda mücadele yorucu ve yıpratıcıdır. Görmediğiniz düşmanla görünerek mücadele etmek zorunda kalırsınız. Asker için her anıyla tehdit demektir. PKK, arazi yapısından ötürü Gabar’da kolayca saklanabilir, barınabilir, eğitim yapabilir ve askeri gözetleyebilir. İklimi de yumuşak olduğu için yaz kış barınabilirler. Gabar’da Botiş mevkiinde pek çok kez askerimizi pusuya düşürmek istemişlerdir.

Son olay “baskın izi” taşıyor

Son olayda pusunun, operasyonu tamamlayan birliklerin bölgeyi terk ederken geride bıraktıkları “Artçı time” yapıldığı söyleniyor. Bu artçı timler, operasyon birliklerinin geri emniyetini sağlar. Bir time pusu kurulması ve zayiat noktasına gelinmesi çok ender rastlanılan bir durumdur. İntikal halindeki bir timin tamamının ölüm bölgesine girip tamamının imha edilmesi mevcut koşullar içinde neredeyse imkansız. Bu olayda pusu değil baskın kokusu var. Çünkü intikal halindeki birlik ya da timde askerler peş peşe yürürler. Aralarında mesafe vardır.

10’ar metre arayla yürüseler 180 metrelik bir alanın el bombasıyla etki altına alınamaz. Eğer bu türden olayların devamı gelirse terör örgütünün taktik değiştirdiğini söyleyebiliriz. Çünkü son yıllarda uzaktan mayınlama ve taciz uyguluyordu. Bu olay örgütün taktik değiştirdiğini göstergesidir.

Aktif haber



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs