''Ordu Irak'a girebilir'' | " /> ''Ordu Irak'a girebilir'' | "/>

En Sıcak Konular

''Ordu Irak'a girebilir''

9 Ekim 2007 12:11 tsi
''Ordu Irak'a girebilir'' ABD'de yayımlanan Time dergisi, son olarak Şırnak ve Diyarbakır'da 15 askerin şehit edilmesinin ardından, Türkiye'de tansiyonun yükseldiğini ve Türk ordusunun her an Kuzey Irak'a girebileceğini yazdı.

Şehit askerlerin "Kürt isyancı"lar tarafından öldürüldüğünü yazan Time dergisi, "askeri harekatın PKK için bir çözüm olamayacağı" yorumunda bulundu.
 
CNNTurk’te yer alan habere göre Time, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak'a operasyon fikrine öteden beri karşı çıktığını, ancak son dönemde toplam 26 askerin şehit edilmesinin ardından kamuoyunda oluşan baskıya boyun eğmesinin zor göründüğünü yazdı.
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak'a operasyon konusundaki fikirlerinin çarpıştığını kaydeden dergi, muhalefetteki partiler ile halkın, PKK ile mücadelede yetersiz kaldığını öne sürdüğü AKP hükümetini eleştirdiğini belirtti.
 
Time, Erdoğan'ın Şırnak'taki terör saldırısının ardından terör örgütüne karşı farklı bir savaş yürüteceklerini taahhüt ettiğini de hatırlattı.
 
Pelin Turgut ile Andrew Lee Butters tarafından kaleme alınan makalede, Başbakan'ın operasyon için yeşil ışık yakması halinde, sınırı aşmanın büyük sorunlar doğurabileceği kaydedildi.
 
Kandil Dağı ve çevresinde yerleşik PKK'lılar ile mücadele etmenin kolay olmayacağını ima eden Time, Türk ordusunun Irak'ın içlerine kadar gitmek zorunda kalacağını ve bu süre içinde "mobilize PKK gerillaları"nın saklanacağını yazdı.
 
Time, "Türk Hava Kuvvetleri Irak'a geçmek için ABD'den izin alsa bile, hava saldırılarının gerillalar üzerinde sınırlı bir etkisi var" yorumunda bulundu.
 
Irak ile imzalanan anlaşma
 
Geçtiğimiz ay Türkiye ile Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya dikkat çeken Time, Türkiye'nin sıcak takibe izin vermediği gerekçesiyle bu anlaşmanın koşullarından memnun olmadığını hatırlattı:
 
"Gerçek şu ki PKK için etkin bir askeri çözüm olamaz. Irak hükümeti görünürde Türkler ile işbirliği yapabilir. Ancak sadece Bağdat'ın güvenliğini bile sağlayamazken, Irak'ın bütününün ve dağların güvenliğini hiç sağlayamaz. Kuzey Irak, merkezi Irak hükümetinin askeri yetkinliğinin olmadığı bir alan. Burada sadece bölgesel Kürt yönetimi tarafından yönetilen peşmergeler görev yapıyor."
 
Iraklı Kürtlerin PKK ile 1990'da bir kez çarpıştığı kaydedilen makalede, "O kötü deneyimi tekrar yaşamaya niyetleri yok" değerlendirmesi yapıldı.



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,660 µs