En Sıcak Konular

Ortadoğu zirvesi için Türkiye'ye davet

9 Ekim 2007 09:25 tsi
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kasım ayında yapılması beklenen ABD destekli Ortadoğu Barış Zirvesi'ne Türkiye'nin de katılmasını istedi.

Abbas, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine icaben Ortadoğu zirvesi öncesi Türkiye'ye geliyor.  
 
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Ortadoğu turu kapsamında dün İsrail ve Filistin'de temaslarda bulundu. Mahmud Abbas tarafından Ramallah'taki Mukata karargahında kabul edilen Babacan, Filistin lideri ile birlikte ortak değerlendirmelerde bulundu. Geçmişten bu yana süregelen Türkiye ve Filistin ilişkilerinin günden güne geliştiğini belirten Abbas, "Ortadoğu barışıyla ilgili uluslararası konferansta Türkiye'nin de yer almasını gönülden istiyoruz.'' dedi. Filistin Devlet Başkanı, zirveye dek Türkiye ile istişarelerini sürdüreceklerini bildirirken, Abdullah Gül'ü de Filistin'e davet etti. Barış süreci aktörlerinden Ürdün de konferansa Türkiye'nin çağrılmasını istediğini ABD'ye iletmişti. Washington'da düzenlenmesi planlanan zirveye Türkiye'nin de katılması konusu Babacan'ın İsrail temasları sırasında yine gündeme geldi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak ve anamuhalefet lideri Binyamin Netanyahu ile ikili görüşmelerini değerlendiren Babacan, konferansla ilgili kesin tarih, katılımcılar ve gündem henüz belli olmamasına karşın, Türkiye'nin de buna katkıda bulunabileceğini muhataplarına ilettiğini söyledi.

Babacan, Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasında bir süredir devam eden görüşmeleri de desteklediklerini ifade etti. Gazze Şeridi'ndeki durumu endişeyle izlediklerini belirten Ali Babacan, "İki Filistin olamaz." dedi. Babacan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik aldığı tutumu ise benimsemediklerinin altını çizdi. Öte yandan Babacan, İsrail'in 6 eylül'deki Suriye operasyonuyla ilgili olarak İsrail ziyaretinde tatminkar bir cevap alıp alamadığı yönündeki soruya, "Gündemimizdeki tüm konuları ele alıp değerlendirme imkanımız oldu.'' cevabını vermekle yetindi. Dışişleri Bakanı, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin çok kuvvetli olduğunu gördüğünü belirterek, "Hem problemlere bakışımızda hem çözümlere yaklaşımımızda fazlaca farklılık yok." ifadelerini kulandı. Babacan, ayrıca gelecek dönemlerde Suriye'yi sorunların değil, çözümlerin bir parçası olarak görmek istediklerini belirtti.

zaman



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs