En Sıcak Konular

Hollywood Müslümanlarına Yahudiler de kızdı!

6 Ekim 2007 20:05 tsi
Hollywood Müslümanlarına Yahudiler de kızdı! İslam'ı ve Müslümanları filmlerde kötü göstermeye ağırlık veren Hollywood'a Yahudi örgütü bile tepki gösterdi.


Kötü Arap rollerinin kahramanı Sayid Bedriye 20 yıl önce Hollywood'a ilk geldiği zamanı hala hatırlıyor.

Sayid Bedriye, Hollywood filmlerinde; hava korsanı, bedevi, kaba ve kana susamış cani Arap tiplemelerini yıllarca canlandırdı. Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada kahkahayla, "Çalışamayacak kadar çok yakışıklıydım" diyen Mısır doğumlu aktör, "bu yüzden biraz kilo aldım ve sakal bıraktım ve birden bire her gün kızgın Arap rolünü oynayan bir adam oluverdim" diye sözlerine devam ediyor.

Sinema endüstrisinin merkezi olan Hollywood'da yüksek ve sağlam yerlere gelmek isteyen diğer Araplarda olduğu gibi Sayid Bedriye, tipik kötü Arap rolünü canlandırmış filmlerinde. Bazen kana susamış bir terörist, bazen kaba bir bedevi, bazen de bir hava korsanı.

11 Eylül sonrası kötü Arap tiplemesi ihtiyacı arttı

11 Eylül sonrasında Hollywood'da kötü Arap tiplemesini canlandıracak aktörlere olan ihtiyaç hızla arttı. Cuma, 05 Ekim 2007 10:39 Arap aktörlere 10 yıl öncesinden daha da çok ihtiyaç olduğunu belirten Faslı aktör İsmail Kanater, rollerin içeriğinin değil ama sayılarının epey arttığını söylüyor.

Mısırlı yazar ve yönetmen Hesham İssavi de "roller daha büyük, sahneler daha büyük, daha iyi para var ama hala rol terörist rolü" diyor. Batılı medyada İslam'ın terörle özdeşleştirilmesi bir gelenek halini aldı. 

Yahudi Reform Birliğinden bile tepki var

Amerika'nın en geniş Yahudi hareketi örgütü, Union for Reform Judaism (URJ) (Yahudi Reform Birliği) başkanı, Amerikan medyasının İslam'ı ve Müslümanları "şeytani figürler" olarak göstermesinin son derece yanlış ve üzücü olduğunu belirtti.

Amerikalı ünlü akademisyen Stephen Schwartz da batı medyasını 11 Eylül olaylarından sonra İslam ve Arap dünyasını tam yansıtmadığından dolayı eleştirdi.

Dar çizgili roller

Faslı aktör Kanater, kötü adam rolünü oynamaktan rahatsızlık duymadığını ama dar çizgili senaryosu olan rollerden sıkıldığını söyledi. Arap rolünü canlandırdığınızda daha da yoğun ve sert bir aksanla konuşmanızı istiyorlar" diye konuşuyor. Diğer taraftan Sayid Bedriye, iyi Arap karakterlerinin sahneden nasıl engellendiğini anlatırken üzülüyor.

Sayid Bedriye,1996'daki aksiyon filmi "Executive Decision" (Özel Karar) filminde rol almasını hatırlıyor. Her zamanki gibi bir teröristi canlandırırken, yerel bir camiyle gerçek bir düğün görüntüsünün bir kısmı için bağlantıya geçtiğini ve Araplarla alakalı güzel bir filmin bir sahnesinde kullanılacağını söylediklerini anlatıyor.

Evlilik sahnesinin "Godfather"ın başlangıç sahnesi gibi güzel olduğunu belirtiyor. Filmin senaryosunda, teröristleri alt ermek için kahramanlara yardım eden iyi bir Arap büyükelçi de yer alıyor. Sayid Bedriye, film gösterime girdiğinde hem evlilik, hem de Arap elçisinin olduğu sahnelerin kesildiğini fark ediyor. "İyi Arapları görmek istemediler" diyor Mısır doğumlu aktör.

Aktör ve aktrisler kimliklerini gizliyorlar

Bazı Arap kökenli aktörler, sadece ve sadece iş dünyasında rekabet edebilmek için kötü Arap tiplemelerini kabul ediyorlar. Geçenlerde bir FBI ajanının kafasını kesen bir terörist rolünü oynayan Irak asıllı Amerikan aktris Yasmine Hanani, "eğer ben oynamazsam, benim dilimi ve kültürümü daha az bilen biri oynayacak Bazıları da daha iyi imkânlara kavuşmak için kimliklerini gizliyor ama ben kim olduğumdan gurur duyuyorum. Ama bazen yalan söylemek durumunda kalıyorum. Bir oyuncu asla Ortadoğulu kimliğiyle bilinmek istemez, daha da Avrupai bir isimle belirmek ister" diyor.

Hollywood'da farklı milletlerden çok sayıda aktör ve aktris bulunurken, bazıları hala kendilerini milliyetlerini gizlemek zorunda hissediyor.

dünya bülteni-hasan uncular



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs