En Sıcak Konular

Bağış: 'ABD ayıp eder!'

6 Ekim 2007 19:14 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ABD Kongresi'nde görüşülmesi beklenen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı konusunda, “Bütün çabalarımıza rağmen tarihi bir hata işler ve bu tasarıyı geçirirlerse, bu sorun Türkiy

Bağış, ABD Kongresi'nde görüşülmesi beklenen tasarının engellenmesi için, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP istanbul Milletvekili Gündüz Aktan ile birlikte ABD'ye gideceklerini bildirdi.

Bağış, 8-11 Ekim arasındaki ziyarette, ABD'deki ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları, senatörler, Temsilciler Meclisi üyeleri, üst düzey bürokrat ve akademisyenlerle temaslarda bulunacaklarını belirterek, tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine vereceği zararı anlatacaklarını ve
Kongreye sunulmaması için lobi faaliyetleri gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye'nin daha önceki çabaları ile 8 kongre üyesinin tasarıdan imzasını çektiğini hatırlatan Egemen Bağış, tasarının gündeme gelmesinin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile çok yoğun bir çalışma başlattıklarını ifade etti.

Tasarının aleyhinde oy kullanma ihtimali olanları teşvik edici, lehinde oy kullanma ihtimali olanları da uyarıcı mesajları içeren mektupları komite üyelerine gönderdiklerini belirten Bağış, ABD'deki Türk toplumunun, yaşadıkları bölgelerdeki kongre üyeleri ile temaslar kurması için oradaki sivil toplum örgütleriyle temas yürüttüklerini, ayrıca Türkiye'de iş yapan Amerikan firmalarının merkezleri ile temas kurmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'ın da ABD Başkanı George W. Bush'un yanı sıra Bill Clinton ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i telefonla görüştüğünü hatırlatan Bağış, Erdoğan'ın, ABD ziyaretinde de Demokratların olası iktidarında dışişleri bakanı olma olasılığı bulunan Richard Holbrooke, Cumhuriyetçilerin “akıl hocalarından” Henry Kissinger ile Madeline Albright ile görüştüğünü hatırlattı.

“ONARILAMAZ ZARARLAR VERECEK”

Başbakan Erdoğan'ın, bu konuda Türkiye'nin haklı tezlerini ve Ermenistan'ın ortak bir tarih komisyonu projesinden nasıl kaçtığını çok net bir şekilde vurguladığını anlatan Bağış, şunları kaydetti:

“Bu tasarının nelere mal olabileceğini ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere onarılamaz zararlar vereceğini daha önce ABD'deki muadillerimize çok iyi anlattık. Fakat Ermeni diasporasının baskıları ve iç politika ile ilgili kaygılar, ne yazık ki, bu tasarının sürekli gündeme getirilmesine neden oluyor.

ABD Kongresi'nin başkan ve üyelerinin, kendi seçim bölgelerindeki Ermeni azınlığı kısa bir süre için mutlu etse de Türkiye-ABD ilişkilerine ve ABD'nin ulusal çıkarlarına uzun süreli zarar verecek bu tasarının geçmemesi için elimizden geleni yapacağız.

Bütün çabalarımıza rağmen tarihi bir hata işler ve bu tasarıyı geçirirlerse bu sorun Türkiye'den çok ABD'nin sorunu ve ayıbı olur. Umarız aklıselim galip gelecektir.”

milliyet



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs