En Sıcak Konular

AB'den yeni Anayasa'ya tam destek!

6 Ekim 2007 17:24 tsi
AB'den yeni Anayasa'ya tam destek! Olli Rehn, Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu öncesinde Türkiye’yi değerlendirdi. Rehn, Dink davası, 301 ve yeni anayasa konularında önemli açıklamalar yaptı; AB’ye sitem eden Türklere ise “Biz de sizin kalbinizi kazanmaya çalışı

British Council tarafindan düzenlenen Boğaz Konferansı için İstanbul’a gelen Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, NTVMSNBC’nin sorularını yanıtladı. Avrupa Birliği açısından Türkiye’deki en önemli ve acil sorunun insan hakları ve özgürlükler olduğunun altını çizen Rehn, bunu sağlamak için yeni bir anayasanın formül olabileceğini, ancak bu hazırlıkların uzun sürebileceğini, ifade özgürlüğü ve dinî özgürlüklerin bu nedenle geciktirilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Olli Rehn, Kasım ayında açıklanacak İlerleme Raporu’nda Hrant Dink davası, temel hak ve özgürlüklerin geciktirilmemesinin yanı sıra “bu yıl yaşanan siyasi kriz”e de değinileceğini açıkladı. 

AB Komiseri Olli Rehn’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Avrupa Birliği açısından Türkiye’nin çözmesi gereken en önemli sorun, sizce ne?
Türkiye’nin AB sürecinde halletmesi gereken en önemli konu kişisel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi. Bu Türk insanı için de, AB süreci için de çok önemli.

301. MADDE İNSANİ VE AHLAKİ BİR SORUN
Başbakan’ın ve AK Parti yöneticilerinin 301. maddenin değiştirilmesi taleplerine karşı yaptığı açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok temel ve çok basit. İfade özgürlüğü temel bir AB değeri. Bu bütün toplumu bağlıyor ve Türkiye’nin olmaya çalıştığı “daha demokratik ve kendine güvenen bir toplum modeli” için de elzem.

Türk hukukunda, onlarca entelektüel hakkında dava açılmasına, hatta tutuklanmasına meydan veren bu maddenin bulundurulmasını anlamak mümkün değil. Bu yüzden de Türk hükümetini bu maddeyi değiştirmesi için cesaretlendiriyoruz.

Bu madde çok uzun süredir tartışılıyor. Bu insanî ve ahlakî bir konu. Elif Şafak ve Orhan Pamuk gibi yazarlar hakkında bu madde temel alınarak davalar açılması kabul edilecek bir durum değil. Hrant Dink’e olanlar da...

Bu ahlakî bir konu, fakat aynı zamanda Türkiye’nin dışarıdaki imaji için de çok önemli. Çünkü bu madde, Avrupa’da Türkiye’yi destekleyenleri de çok zor durumda bırakıyor ve Türkiye’nin AB’ye girmesi gerektiğine yönelik argümanları kaybetmesine neden oluyor.

Türkiye’nin AB’deki destekçileri, Avrupa standartları ile uyuşmayan bir düzenlemeyi destekler gibi görünüyor. Umuyorum ki bu dakikadan sonra bu konuyla ilgili mazaretler olmaz.

DİNK DAVASI ‘DOKUNULMAZLIK’ İÇİN TEST OLACAK
Hrant Dink davasını takip ediyor musunuz? Davanın gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hrant Dink davasını takip ediyoruz. Bu davanın sonucu, Türkiye’de Hrant Dink’in öldürülmesi gibi bir suçun cezasız kalamayacağı ve “dokunulmazlık” kültüründen kurtulma konusunda bir test olacak.

Bu konuyu 6 Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu’nda da ele almayı düşünüyoruz.

İlerleme Raporu, Türkiye’nin demokratik transformasyonun altını çizen, bu yıl yaşanan siyasi krize, yavaşlayan reformlara, temel hak ve özgürlüklere değinecek olan, oldukça tarafsız bir rapor olacak. Detayları tabii ki şimdi vermeyeceğim.

YENİ ANAYASA BEKLENİRKEN ÖZGÜRLÜKLER GECİKEBİLİR
Anasaya değişikliği çalışmalarını izliyor musunuz? Basına yansıyan anayasa taslağı, Türkiye’yi AB ile daha uyumlu kılacak mı?

Taslağı görmedim, fakat uyum konusuna gelecek olursak; bu tabii ki anayasanın içinde ne olacağına bağlı. Değişiklik, demokratik reformu, temel hak ve özgürlükleri geliştirmek adına bir metot olabilir. Fakat yeni anayasa hazırlıkları, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve din özgürlüğünün gerçekleşmesini geciktirmemeli.

BİZ DE SİZİN KALBİNİZİ KAZANMAYA ÇALIŞIYORUZ
Türk kamuoyunda “AB bizi kazanmak için ne yapıyor” diye sitem edenlere ne söyleyebilirsiniz?
Donma noktasına gelen ilişkilerden sonra biz de sizin kalbinizi kazanmaya çalışıyoruz, adil davranıyoruz ve sözümüzde duruyoruz. Türkiye’nin AB üyeliği lehine konuşuyoruz. Müzakereler devam ediyor. Bu sene açılacak ve görüşmeleri seneye de devam edecek başlıklar var.

İstikrarlı olmalıyız; Türkiye’nin bir gün AB kriterlerini yerine getirebilmesi için bunu yapmalıyız.



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs