En Sıcak Konular

Sabah ve ATV kaça satılır?

6 Ekim 2007 16:46 tsi
Sabah ve ATV kaça satılır? Kasım ayı yaklaştıkça medyada hareketlenmeler artıyor. Tabii ilk önce herkes SABAH-ATV grubunun satışını bekliyor. Medyadaki söylentilere göre bu satışla birlikte medya çok ciddi biçimde hareketlenecek. Önemli yer değiştirmelerin ve flaş transferlerin ola

Aslına bakarsanız bu büyük satış öncesinde hareketlilik başladı. Kanaltürk’ün el değiştirdiği, yalanlanmasına rağmen hararetle konuşuluyor, Turgay Ciner’in geri aldığı Kanal 1’deki üst yönetim değişikliği, Cumhuriyet Gazetesi’nin kuracağı televizyon, medyadaki hareketliliğin öncü adımları gibi. Bu arada bazı yeni gazetelerin de yayın hayatına atılacağı, gazetelerin daha net ve açık biçimde taraflarını belirleyeceği de görülüyor.

SABAH-ATV satışı ise “fiyat” açısından en çok ilgi çeken gelişme. Şu ana kadar 5 yabancı girişimci şartnameyi aldı. Ama asıl merak edilenler bu yabancılarla kimin ya da kimlerin ortak olacağı. Çünkü yasa gereği yabancılar yüzde 25’in üzerinde hisse sahibi olamıyor.

Ancak yerli ortaklar konusunda da bazı engeller var. Yabancı bir şirket dilediği kişiyi ortak gösteremiyor satış kurallarına göre. Yerli ortağın da en az 225 milyon dolarlık varlık göstermesi gerekiyor. Yani yabancı bir ortak yanına birkaç gazeteci veya küçük sermayedar alıp da “Yüzde 25’i benim, diğerleri de bu ortakların” diyemeyecek. Bunun yanı sıra ihaleye girmek için 120 milyon dolarlık da bir teminat var ki, işin içine hile karıştırıldığı anlaşılırsa bu teminatın yanma riskini herkes göze almak zorunda. Gelelim kasım ayında yapılacak ihalede hangi fiyatın oluşmasının beklendiğine.

Satışı yapacak olan TMSF muhammen bedel olarak 1 milyar 100 milyon dolar belirledi. Ancak gözlediğim kadarıyla fiyat bu rakamın hayli üzerine çıkacak. Örneğin tesadüfen öğrendiğim bir bilgi var. İhale için şartname alan yabancı şirketlerden biri fiyatı 1 milyar 800 milyon dolara kadar çıkarma kararı almış. Bundan sonrası ne olur bilmiyorum ama en azından bir şirket eğer ihale kıyasıya sürerse bu rakama kadar çıkacak.

Bilemediğim diğer şey ise başka bazı şirketler bunun da üzerine çıkıp çıkmayacakları.

Yine aynı tesadüfle öğrendiğim bilgiye göre ihaleye katılacaklar Murdoch’u en şanslı olarak görüyor. Büyük patronun Tayyip Bey’le sadece Amerika’daki iftarda görüşmediği, bu görüşmenin dışında iki ayrı görüşme daha yapıldığı belirtiliyor.

Bu arada çok ilginç bir başka bilgiye daha ulaştım. İhale için şartname alan yabancı şirketler soluğu hemen Ankara’da alıyormuş. Başbakan’la ya da onun gösterdiği kişilerle hararetli toplantılar yapılıyormuş. İktidar mensupları ihaleye girmek isteyen yabancılara yerli ortaklar öneriyormuş.

Bu önerilen ortakların ortak özelliği ise hepsinin AKP’ye çok yakın isimler olmasıymış. Atasay, Kiler Market, Rixos otelleri en çok önerilen şirketler arasındaymış.

Vatan



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,515 µs