En Sıcak Konular

Dumana maruz kalan anneleri neler bekliyor?

6 Ekim 2007 14:57 tsi
Dumana maruz kalan anneleri neler bekliyor? 17 Eylül’de Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın Cerrahlar Birliği’ne yaptırdığı “Çocukların ikinci el sigara içiciliği: Sigara dumanına gönülsüz maruz kalanlar” başlıklı rapor ortalığı karıştırdı. Artık biliyoruz ki, dışa verdiğimi

Sigara ile yıllar süren aşk nefret ilişkisini noktaladım. Onu terkettim ve bir daha hayatıma sokmayacağım. Anladım ki bunun azı çoğu, hafifi serti yok. Bir içmeye başladıktan sonra kısa sürede aynı oranda içer buluyorsun kendini.

Bu kararımda tabii çocuklarımın etkisi büyük. Ege’nin, babasını balkonda sigara içerken görüp, oyunlarında onu taklit etmesi hepimizi çok etkiledi. “Üüüf” diyerek bir şeyi parmaklarının arasından içine çekiyor, sonra görünmeyen bir tablaya silkiyordu. Üstüne “Ben abi oldum, sigara içiyorum” demesin mi?

Babası, ona sigaranın çok kötü bir şey olduğunu ve kendisinin de bir daha içmeyeceğini söyledi. Şimdi balkonda sigara içerken köşe bucak Ege’den kaçıyor. Yakalandığı an oğlum azarı basıyor: “Baba, sigara pis. Söndür onu. Üfleme. Gözüm yanıyor.”

Sanıyorum, benim yıllardır başaramadığımı oğlum başaracak ve kör tiryaki babasına eninde sonunda sigarayı bıraktıracak.

17 Eylül’de Amerika’da Sağlık Bakanlığı tarafınca, “Çocukların ikinci el sigara içiciliği: Sigara dumanına gönülsüz maruz kalanlarda çıkabilecek sağlık problemleri” konulu bir rapor yayınlandı.

Ülkemizde durum daha vahim
Rapor her açıdan çok başarılı. Klasik anlamda “Sigara sağlığa zararlıdır.” demiyor, bunun bilindiğini farzediyor. Diyor ki: “İçmeyen insanları ve çocukları zehirliyorsun. Yan dumanın (yani nefesi verdikten sonra düşük ısıda açığa çıkan), ana dumandan (yüksek ısıda içine çektiğin) daha fazla toksin içerdiği ve daha zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Her yıl milyonlarca çocuk ikinci el dumana maruz kaldığı için orta kulak iltihabından, astıma birçok hastalıkla boğuşuyor. Sen buna neden olanlardan biri olma”

Bu raporu okuduktan sonra sigaradan iyice soğudum. “Bize ne elalemin Amerika’sından” demeyin. Unutmayın ki, Türkiye dünyada en çok sigara içilen ülkelerden biri. Ve ülkemiz için tablo çok daha vahim.

Hayattaki en önemli varlığımız çocuklarımız için yapmayacağımız şey yoktur. Düşünüyorum da, babam beni bu derece zehirlediğini bilse küçükken asla yanımda sigara içmezdi. Artık her şey biliniyor. Ve bilgiden kaçamayız, mazeret üretemeyiz.
100 sayfalık raporda öne çıkanları sizinle paylaşıyorum. İş karar vermeye kalıyor.
Herkese dumansız haftalar.
Not: Raporun tamamını okumak isterseniz; http://www.aap.org/richmondcenter/SurgeonGeneral.htm

Çocuklar hastanelik olunca anlıyorlar
Ülkemizde durumun Amerika’dan daha vahim olduğunu söyleyebilirim. Amerika ve Avrupa’da çeşitli yasaların da etkisiyle sigara içme oranı düşerken, Türkiye’de her geçen gün artıyor. Neredeyse çocuk yaşta sigaraya başlanıyor. Geçen gün ebeveynlerin doldurduğu formları okurken dikkatimi çekti. Hastalarımın yüzde 90’ının ya annesi, ya babası sigara içiyor. Bu tür çevresel faktörler nedeniyle hastalıklar arttı. Bu sene hiç olmadığı kadar çok gribal ve üst solunum yolu enfeksiyonu ve alerji ile karşılaşıyoruz. “Sigarayı lütfen bırakın” dediğimiz aileler “Griple, sigaranın ne alakası var” diyor. Anlamaları için çocukların hastanelik olması gerekiyor. Sigara dumanına maruz kaldığı için orta kulak iltihabı geçiren çok hastam var.
Türkiye’de anneler hamilelikte de sigarayı bırakmıyor. Çocuk sağlıklı doğduysa “İçtim, bakın bir şey olmadı.” diyor. Hamilelikte sigara içen annelerin çocuklarında alerjik hastalıklar, orta kulak iltihabı, bronşiolit, zatürre gibi hastalıklar ile erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gözleniyor. Bunlar üç yaşında da ortaya çıkabiliyor. Hamileler sigaradan uzak durmalı ve dumanlı yerlerde bulunmamalı.
Çocuklu aileler evin balkonunda dahi sigara içmemeli. İçen kişinin üzerinde, perde ve koltuklarda zehirler uzun süre kalıcı oluyor. Bebek o zehiri soluyor. Çocuk sahibi olmaya karar veren anne babalar, bunun sigarayı bırakmak için en iyi fırsat olduğunu düşünsünler.
(Çocuk Doktoru Sinan Mahir Kayıran)

Eve sinen zehir kalıcı
Amerikan çocuklarının yüzde 60’ı, yani 22 milyon çocuk ikinci el dumana maruz kalıyor.

Her yıl 430 bebek, ikinci el dumana bağlı ani bebek ölümü sonucu hayatını kaybediyor.

24,300 – 71,900 düşük doğum ağırlıklı veya prematüre çocuk dünyaya geliyor.

150,000 – 300,000 alt solunum yolu vakasıyla karşılaşılıyor.

İkinci el duman her yıl 202,300 astım ve 790,000 orta kulak vakasına neden oluyor.

Evde içilen sigara çocuklarda kotinin seviyesinin yükselmesinin başlıca nedeni. 0-4 yaş arası 270 bin sigara içmeyen çocukta kotinin seviyesi 0.061 nanogram/litre, 4-11 yaş arası 70 bin çocukda ise 0.098 nanogram/litre olarak kaydedilmiştir. Olması gereken 0’dır.

3-11 yaş çocuklarının dörtte birinin evinde en az bir kişi sigara içiyor.

Bilimsel olarak evde sigara içmenin hiçbir sağlıklı yolu olmadığı kanıtlanmıştır. Pencere açmak, balkona çıkmak, sigara için ayrı bir oda ayırmak çözüm değildir.

Çocukların solunum, bağışıklık ve akciğer sistemleri gelişmekte olduğu için, ikinci el dumanın yol açtığı hastalıklardan daha çabuk etkilenirler. Sadece hiç sigara içilmeyen ortamlarda korunurlar. Bunun için yardımınıza ihtiyaçları var.

Sigara içen kişilerin çocuklarının, yetişkinlikte sigaraya başlama eğilimi daha fazladır.

Dumana maruz kalan anneleri neler bekliyor?
Kısırlık: Kadın ve erkek üremesini engellediğine dair yeterli kanıt yoktur.

Düşük veya anne karnında ölüm: Yeterli kanıt yoktur.

Ani Bebek Ölüm Sendromu: Yeterli kanıt vardır.

Erken Doğum: Yeterli kanıt vardır.

Düşük doğum ağırlığı: Yeterli kanıt vardır.

Özürlü bebek dünyaya getirmek: Yeterli kanıt yoktur.

Zihinsel gelişim geriliği: Yeterli kanıt yoktur.

Davranış gelişimi geriliği: Yeterli kanıt yoktur.

Büyüme ve gelişme geriliği: Yeterli kanıt yoktur.

Çocukluk Dönemi Kanseri: Kanıt yeterli değildir ancak anlamlıdır.

Not: Hamilelik döneminde sigara içerseniz, yukarıdaki problemlerin hepsiyle karşılaşma riskiniz vardır.

Türk Pediatri Kurumu’na çağrı
Hiçbir anne baba bilerek çocuğuna zarar vermek istemez. Sigara içme oranının her yıl arttığı ve başlama yaşının her yıl azaldığı ülkemizde anne babaları bilinçlendirmenizi rica ediyoruz. İkinci el dumanın çocuklarımız üzerindeki olumsuz etkisini ve hastalık risklerini anlatarak, sigarayı bırakmak isteyen anne babalar için bir “alo destek hattı” kurun. Burada bu hattın açıldığını müjdelemek için sizden haber bekliyoruz.

En çok evde içiliyor
9386 rastgele seçilmiş çocuk, sigara dumanına maruz kaldıkları yerleri şöyle sıralıyor.
% 58 kendi evinde
% 33 arabada
% 23 restoranlarda
% 7 alışveriş merkezleri ve mağazalarda
% 6 başka evlerde
% 6 halka açık alanlarda

Duman avcısı olmak ister misiniz?
Sigarayla Savaşanlar Derneği, ilkokul çocuklarından oluşan bir grup kurdu. Adı: Duman Avcıları. Bu çocuklar sigaranın zararları konusunda bilinçleniyor ve ailelerine, arkadaşlarına öğrendiklerini anlatarak çevrenin de bilinçlenmesini sağlıyor. Ne kadar çok çocuk duman avcısı olursa, yeni neslin sigarasız bir hayatı tercih etme oranı o kadar artar.
Bilgi için: www.ssv.org.tr



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,888 µs