En Sıcak Konular

İstihbarat uzmanı: ABD'ye değil, üçüncü ülkeye bakın!

6 Ekim 2007 14:24 tsi
İstihbarat uzmanı: ABD'ye değil, üçüncü ülkeye bakın! Biz ABD’nin PKK’yı desteklediğini düşünüyoruz. PKK ülkemizde eylemler yapıyor ve birinci kanaatimiz doğruysa askerlerimiz şehit eden, masum insanları öldürenlerin arkasında ABD var. Ünlü istihbarat uzmanına göre durum tam da böyle değil... Üçü

Mahir Kaynak/Star

Yeni dalga 
 
Yeni bir terör dalgasıyla karşılaşabileceğimiz konusundaki endişeler artıyor. Bir yandan El-Kaide’nin yeni eylemleri konusundaki ihbarlar kamuoyuna ulaşırken diğer yandan anti-terör timlerinin eğitimleri televizyonlarda boy gösteriyor.

Eskiden beri istihbarat kuruluşlarının bir eylemden haberdar olmasını ama eylemin nerede ve nasıl gerçekleşeceğini bilememelerini anlayamam. Böyle zamanlarda en çok rastlanan haberler bu türdendir ve bir eylemin olacağı söylenir ama daha fazla bir ayrıntıya ulaşılamadığı iddia edilir. Şu sıralarda İstanbul sokaklarında dört ton patlayıcı olduğu ve bir minibüsle taşındığı biliniyor ve tüm polis teşkilatı onu yakalamak için uğraşıyor. Üstelik bu patlayıcının Kuzey Irak’tan sokulduğu da biliniyor. Bilinmeyen Irakta dolaşan tonlarca patlayıcının nereden sağlandığı ve onu kullanan örgütün yapısı, yönetenleri, yaşam alanları gibi ayrıntılar.

Teröre iki farklı açıdan yaklaşılabilir. Birincisi ve günümüzde gözlediğimiz metot teröristi bulmak, etkisiz hale getirmek ya da eylem gerçekleşmişse suçluları cezalandırmak. Bu arada terörde hayatlarını kaybedenler için tutulan yas, yakınlarının acıları teröre duyulan nefreti artıran, halkı terörle mücadele eden yönetimlerin etrafında bütünleşmelerini sağlayan bir unsur olur.

Başka bir açıdan bakıldığında terörün bir savaş biçimi olduğu ve silahlı kuvvetlerle yapılan mücadeleye bir alternatif olarak geliştirildiği söylenebilir. Terörün amacı da , savaşta olduğu gibi, siyasi bir hedefe ulaşmaktır ve onu yönetenler kendiliğinden ortaya çıkmış amatörler değildir. Tüm savaşlarda olduğu gibi bunun da bir karargahı, planlayıcıları ve çatışma alanında uygulayıcıları vardır ve bu savaş da, diğerleri gibi, devletler tarafından yönlendirilir.

Savaşan bir ordunun tek hedefi ve önceliği karşı tarafın askerlerine en fazla zayiatı verdirmekten ibaret değildir. Orduyu yöneten komutan, devlet düzeyinde gerçekleştirilen bir strateji çerçevesinde, düşmanın gücünü etkisiz hale getirecek ve hedeflerine ulaşmasını engelleyecek tedbirler alır. Düşmana verdirilecek zayiat bu çerçeve içinde bir anlam taşır. Ayrıca her çatışmada kayıplar olacağı da bilinir ve göze alınır.

Bu nedenle, eğer terörizm bir savaş biçimi olarak kabul edilirse, önce bu savaşı yürütecek bir karargahın teşkili gerekir. Bunun mevcut olduğu ve silahlı kuvvetlerin bu görevi yerine getireceği düşüncesi yanılgının ilk adımıdır. Çok farklı bir savaş türünü düzenli ordu ve onun metotlarıyla bertaraf etmek mümkün değildir. Ayrıca teröristi etkisiz hale getirerek savaşın kazanılacağı düşüncesi de yanlıştır. Bu mücadelede hedef karşı tarafın projesinin gerçekleşmesini imkansız hale getirmektir. Böyle bir mücadele çok boyutludur. Ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi hamleler gerektirir.

Bir örnekle yazıyı bitirmek isterim. Mesela biz ABD’nin PKK’yı desteklediğini düşünüyor ve her kademede ifade ediyoruz. PKK ülkemizde eylemler yapıyor ve birinci kanaatimiz doğruysa askerlerimiz şehit eden, masum insanları öldürenlerin arkasında ABD var.

Başka bir açıdan baksak ve şöyle bir senaryo yazsak nasıl olur? Bir başka ülke ABD’nin PKK’yı desteklediğini biliyor ve Türkiye ile ABD arasında bir çatışma yaratmak için PKK maskesi altında eylemler yapıyor ve terörü kendi amaçları için kullanıyor. Bu farazi bir örnektir ve terörle mücadelenin bu boyutu da vardır. 



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs