En Sıcak Konular

Müşerref kazandı

6 Ekim 2007 12:46 tsi
Müşerref kazandı Pakistan'da bugün devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Pervez Müşerref, oyların büyük bölümünü alarak seçimi kazandı.

Pakistan'da bugün devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Pervez Müşerref, oyların büyük bölümünü alarak seçimi kazandı

Pakistan devlet televizyonu, seçimi Müşerref'in kazandığını duyurdu. Ancak sonuçlarla ilgili resmi bilgi henüz yok.

Yüksek Mahkeme kesin sonuçların 17 Ekim'den önce açıklanmamasına karar verdi.

Çünkü mahkeme, seçime Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılmadan katılan Müşerref'in adaylığıyla ilgili kararını henüz vermedi.

Yani Müşerref'in siyasi kaderini Yüksek Mahkeme belirleyecek. Mahkeme daha önce Müşerref'in adaylığına onay vermişti.

Pakistan'da devlet başkanı, 342 sandalyeli Millet Meclisi ile 100 sandalyeli Senato ve 4 vilayet (Pencap, Sind, Kuzey Batı sınırı ve Belucistan) meclisinin üyeleri tarafından seçiliyor.

Seçime, Müşerref ile muhalefetten 4 aday katılmıştı. En çok oyu alan aday 5 yıllığına seçilmiş olacak.

Bugün yapılan seçim öncesinde, eski Başbakan Benazir Butto ile Devlet Başkanı Pervez Müşerref, iktidarın paylaşılmasının yolunu açacak 'ulusal uzlaşma' konusunda anlaştı.
 
Uzlaşma kararıyla, Butto ile Müşerref arasında olası bir koalisyonun yolu da açılmış oldu. Taraflar anlaşma sonucu istediklerini aldı.
 
Benazir Butto, kendisi ve eşi hakkında açılan yolsuzluk davaları sebebiyle 8 yıldır ülkesinden ve aktif siyasetten uzaktaydı. Ancak şimdi siyasi af ve yolsuzluk davalarının düşürülmesi kararlaştırıldı.
 
Yani Butto'nun kendi ülkesinde ana muhalefetteki Pakistan Halk Partisi'nin başına geçmesinin önünde engel kalmadı. Butto'nun 18 Ekim'de döneceği ülkesinde siyasetin en etkin ismi olması sürpriz değil.
 
Uzlaşma Müşerref'e de yaradı
 
Devlet Başkanı Müşerref de bu anlaşmadan artılarla çıktı. Seçime Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılmadan girdiği için muhaliflerin hedefi olan Müşerref, ana muhalefetin desteğini alarak elini güçlendirdi.
 
Pervez Müşerref ağır baskı altındaydı. Zira, 1999 yılında darbe ile iktidara gelen Müşerref, izlediği Batı yanlısı politikalarla zaman zaman ülkedeki İslamcı partilerle ters düştü.
 
Darbeyle koltuğundan ettiği eski Başbakan Navaz Şerif'in ülkeye girmesini engelledi. Tüm bu siyasi çekişmeler Müşerref'i radikal İslamcı muhalefetin hedefine koydu. Ancak Müşerref bu kez de Butto ile anlaşarak bir çıkış yolu buldu. Müşerref bu seçimde de favori.
 
Pakistan, ABD'nin terörle mücadele doktrini açısından önemli bir ülke. Afganistan'a komşu olan Pakistan üzerinden El Kaide'ye yönelik operasyonlar yürütülüyor.
 
Ancak son dönemde Müşerref'in kendi iktidarını korumak için İslamcıların üzerine gitmemesi Washington'da rahatsızlık konusu olmuş, Müşerref ile ittifak sorgulanmaya başlamıştı. Pakistan'daki iktidar krizinin bu rahatsızlıkla ilgili olduğu yorumları da yapılıyor.
 
Seçimin favorisi Müşerref
 
Bugün yapılan devlet başkanlığı seçimi için meclislerde oylama başladı. Pakistan'da devlet başkanı, 342 sandalyeli Millet Meclisi ile 100 sandalyeli Senato ve 4 vilayet (Pencap, Sind, Kuzey Batı sınırı ve Belucistan) meclisinin üyeleri tarafından seçiliyor.
 
Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in seçilmesine kesin gözüyle bakılan seçime, Müşerref ile ana muhalefet partisi adayının seçime katılmasında son anda 'sorun çıkar' diye aday gösterilen 2 kişi ile birlikte toplam 4 aday katılıyor.
 
Pakistan'da meclisin görev süresi kasım ortasında doluyor ve ocak ortasında genel seçim yapılması bekleniyor.
 
Esas iktidarı başbakanların elinde tuttuğu Pakistan'da devlet başkanları sembolik bir konumda bulunuyordu, ancak Müşerref'in dönemi de dahil çeşitli dönemlerde devlet başkanının yetkilerini artırmak için anayasa değişiklikleri yapıldı. En çok oyu alan aday 5 yıllığına seçilmiş olacak.
 
Adaylar
 
Seçime Müşerref dışında 4 aday katılıyor, ancak bunlardan ikisi, Müşerref ile ana muhalefet partisi adayının seçime katılmasına son anda bir aksilik çıkar diye aday gösterildi.
 
Müşerref'in rakiplerinden biri, Benazir Butto'nun yokluğunda Pakistan Halk Partisi'nin liderliğini yürüten Mahdum Emin Fehim.
 
Fehim, ülkenin ilk seçilmiş başbakanı Zülfikar Ali Butto'nun zamanında bakanlık yapmıştı. Vecihiddin Ahmed ise askeri rejime karşı çıkan avukatların adayı. Ahmed, 2000 yılında Müşerref'e sadakat yemini etmeyi reddederek istifa eden avukatlar arasında bulunuyor.
 
Seçilemeyeceğini bildiğini söyleyen Ahmed, amacının Müşerref'in "anayasaya aykırı yönetimine" karşı çıkmak olduğunu söylüyor.
 
Müşerref'in genelkurmay başkanlığını bırakmadan yeniden devlet başkanlığına aday olmasının anayasaya aykırı olduğunu ileri süren muhalifler yüksek mahkemeye başvurmuştu. Ancak mahkeme Müşerref lehine karar almıştı.
 
1998'de kansız bir darbeyle iktidara gelen Müşerref, o zamandan beri hem genelkurmay başkanlığı hem de devlet başkanlığı görevlerini sürdürüyor. Ancak mart ayında yüksek mahkeme başkanını görevden almasından sonra Müşerref'e olan muhalefet artmıştı.
 
Muhalifleri, Müşerref'i halkın sevdiği liderleri bertaraf ederek iktidarını pekiştirmek ve ortaya çıkan boşluğun İslamcılarla doldurulmasına yol açmakla suçluyor.
 
İNİŞLERİYLE ÇIKIŞLARIYLA PERVEZ MÜŞERREF

7 Ekim 1998: Sonradan sürgüne gönderdiği Başbakan Navaz Şerif tarafından genelkurmay başkanlığına getirildi. Başbakan ile arası, göreve gelmesinden 1 yıl sonra Hindistan sınırında çıkan çatışmayla ilgili görüş ayrılığı nedeniyle bozuldu.
 
13 Ekim 1999: Sri Lanka gezisinin bitmesine 1 gün kala Navaz Şerif tarafından görevden alındı, ülkesine dönerek kontrolü kansız bir darbeyle ele geçirdi. Ülke, yolsuzluklardan duyulan rahatsızlığın da etkisiyle darbeyi sıcak karşıladı. Şerif, 1 yıl sonra sürgüne gönderildi.
 
20 Haziran 2001: Müşerref, devlet başkanı olarak yemin etti ve bunun yanı sıra genelkurmay başkanlığına devam etti.
 
12 Eylül 2001: 11 Eylül saldırılarından 1 gün sonra dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Müşerref'e, "Ya bizimlesiniz, ya da bize karşı" diyerek uyarıda bulundu. 1 hafta sonra Pakistan, ABD'nin öncülüğündeki terörle mücadele ekibine katıldı.
 
30 Nisan 2002: Müşerref, görev süresinin 5 yıl uzatılmasına izin veren münakaşalı referandumda istediğini elde etti.
 
6 Temmuz 2002: Müşerref, eski başbakan Benazir Butto ile Şerif'in tekrar aktif rol üstlenmesini engelleyecek kararlar çıkarttı.
 
14 ve 25 Aralık 2003: El Kaide'nin Rawalpindi'de düzenlediği iki suikast girişiminden kurtuldu. İlk saldırıya ordu yetkililerinin de destek olduğu ortaya çıktı.
 
24 Aralık 2003: Ordudaki görevinden 2004 yılı sonuna kadar ayrılacağını duyurdu.
 
Aralık 2004: Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpayee ile barış görüşmelerine başlanması konusunda anlaştı.
 
30 Aralık 2004: Genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılmama kararı aldığını açıkladı.
 
Eylül 2006: "Ateş Hattında" adlı otobiyografisi satışa sunuldu.
 
9 Eylül 2007: Yüksek Mahkemenin başhakimi İftikhar Çaudri'nin görevine, yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle son verdi. Çaudri'ye destek yürüyüşleri düzenlendi.
 
6 Temmuz 2007: Rawalpindi'deki bir askeri üs yakınlarından, Müşerref'i taşıyan uçağa ateş açıldı, uçak isabet almadı.
 
10 Temmuz 2007: 1 haftalık kuşatmanın ardından Müşerref, Taliban benzeri bir hareket üyelerinin konuşlandığı Lal Mescid'e baskın düzenlenmesi kararı aldı. En az 105 kişi öldü.
 
20 Temmuz 2007: Yüksek Mahkeme, Müşerref'in kararına rağmen Çaudri'yi tekrar göreve getirdi.
 
27 Temmuz 2007: Butto ile Abu Dabi'de bir araya geldi ve güç paylaşımı konusunda zemin hazırlamaya çalıştı. Ancak Butto, Müşerref'e, genelkurmay başkanlığını bırakması dahil, şartlar sundu. Devam eden görüşmelerde sonuç elde edilemedi.
 
10 Eylül 2007: Navaz Şerif, sürgün hayatına son verme amacıyla geldiği İslamabad'da gözaltına alındı ve Suudi Arabistan'a gönderildi.
 
18 Eylül 2007: Müşerref, Yüksek Mahkeme’ye, tekrar devlet başkanı seçilmesi halinde askeri üniformayı çıkartacağını söyledi.
 
2 Ekim 2007: Müşerref, genelkurmay başkanlığı görevini teslim etmek istediği eski istihbarat şefi General Eşfak Kayani'yi ordudaki görevine yardımcı olarak atadı. Hükümet, Butto hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının düşürüleceğini açıkladı.

CNNTurk



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,843 µs