En Sıcak Konular

Askerden Yunanistan'a uyarı

6 Ekim 2007 12:19 tsi
Askerden Yunanistan'a uyarı  
Genelkurmay, Yunanistan'ın kaçakları gizlice Türkiye'ye bırakmasını kınadı

Genelkurmay Başkanlığı, Yunanistan’ın işbirliği yapmadan tek taraflı biçimde yasa dışı göçmenleri Türk karasularına veya Meriç Nehri kıyısından Türkiye sınırına olarak bıraktığını ve “ortaya çıkan insanlık dramının kabul edilebilirlik sınırlarını aştığını" bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde, “Yunanistan’ın Yasa Dışı Göçmenlere İlişkin Tutumu" başlığıyla bilgi notu yayınlandı. Bilgi notunda, yasa dışı göçün bir insanlık dramı olmakla birlikte uluslararası güvenliği tehdit ettiği belirtilerek, yasa dışı göçü kısa vadede önleyecek en önemli konunun, uluslararası işbirliği olduğu belirtildi.

Türkiye ile Yunanistan’ın konuyla ilgili olarak 20 Ocak 2000 tarihinde bir andlaşma, 8 Kasım 2001 tarihinde ise protokol imzaladıkları hatırlatılan bilgi notunda, bu metinlerle yasa dışı göçün önlenmesi konusunda Türkiye ve Yunanistan’ın işbirliği içinde bulunmayı taahhüt ettikleri vurgulandı.

Bilgi notunda iki ülke arasındaki bu mutabakatların halen yürürlükte olduğu, görev ve sorumluluklar açısından her iki ülkeyi bağlamaya devam ettiği kaydedildi. Bilgi notunda şöyle denildi:

"Ancak zaman içerisinde yaşanan gelişmeler, yasa dışın göçün önlenmesi konusunda iki ülke arasında sağlanan, ’işbirliği içerisinde bulunma taahhüdünün’ her hal ve şartta hayata geçirilemediğini göstermiştir. Yunanistan’ın zaman zaman mevcut andlaşma ve protokol hükümlerine aykırı olarak yasa dışı göçmenleri Türk karasularına ve/veya Meriç Nehri kıyısından Türkiye sınırına işbirliği yapmadan tek taraflı olarak bıraktığı gözlenmiştir. Konunun insani boyutu düşünüldüğünde, ortaya çıkan insanlık dramının kabul edilebilirlik sınırlarını aştığı değerlendirilmektedir." Bilgi notunda, 2002’den bu yana toplam 11 bin 993 yasa dışı göçmenin Yunanistan tarafından usulsüz olarak Türkiye sınırlarına bırakıldığı bildirildi. Yunanistan’ın, 2002-2007 yılları arasında 22 bin 312 yasa dışı göçmenin Türkiye tarafından geri kabulünü talep ettiği ifade edilen bilgi notunda, Türkiye’nin ilgili protokol şartlarına uyan 4 bin 264 kişinin teslim alınması işlemini gerçekleştirdiği, 87 kişiyi ise Yunanistan’a iade ettiği kaydedildi.

Bilgi notunda şu ifadeler kullanıldı:
“Yunanistan’ın mevcut andlaşma ve protokol hükümlerine aykırı olarak sınırlarımıza bıraktığı göçmenlerin Türkiye’den geçişini ispatlayamaması ve ‘iadesi talep edilen üçüncü ülke uyrukluların geçişlerine ilişkin bütün masraflar, talep eden tarafça karşılanacaktır’ protokol hükmü çerçevesinde Yunanistan’ın üstlenmesi gereken mali sorumluluk, Yunanistan’ın protokol hükümlerine aykırı uygulamalarının önemli nedenleri arasında yer almaktadır."
 
Vatan



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs