En Sıcak Konular

Baykal: "Cenaze tümden gömülmeli"

5 Ekim 2007 22:25 tsi
Baykal: CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti'nin anayasa değişiklik paketine yapmak istediği düzenlemeye destek vermeyeceklerini açıkladı. Peki Baykal'ın önerisi ne?

Baykal, "Bu referandum süreci durdurulmalıdır. Yanlışta ısrar etmek büyük hata olur" dedi. Anayasa çalışmalarını cenazeye benzeten Baykal, "Cenaze tümden gömülmeli" diye konuştu.


CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Baykal, 21 Ekim'de yapılacak referandum öncesi pakette yapılmak istenen değişikliği değerlendirdi.


Deniz Baykal, "AKP'nin hazırladığı yeni anayasa süreci, bizimle istişare edilmeden, AKP yönetiminin tek başına hazırladığı anayasa değişiklik projesidir. AKP'nin 21 Ekim'de referanduma sunulacak metnin sakıncalarını gidermek üzere hazırladığı yeni proje maalesef bu sorunları çözebilecek nitelikte gözükmüyor" dedi.


CHP lideri, "Bu yeni değişiklik paketi geçici 18'inci ve 19'uncu maddelerin iptalini öngören bir anayasa değişiklik maddesidir. Yani sadece 2 maddeyi çıkarmakla yetinen, bu 2 maddeyi çıkararak sorunun çözülebileceğini umut eden değişiklik maddesidir" diye konuştu.


"Dünyada böyle bir garabet var mıdır?"

21 Ekim öncesi gümrüklerde oy kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Baykal, "Bu değişiklik paketinin 2 maddesini çıkararak referandumu yapmayı planlıyorlar. Böylece önceden oy kullananlar ile 21 Ekim'de oy kullanacakların oylayacağı paket farklı olacaktır. Dünyada böyle bir garabet var mıdır bilmiyorum" ifadesini kullandı.


Baykal sözlerine, "Referandum başlamış, bazı vatandaşlar sandığa gitmiş. Oy vermemiş olanlar paketi yeni haliyle oylasınlar diyorsun. Bu bir siyaset ve demokrasi skandalıdır, bu çok yanlıştır" diye devam etti.


Geçici maddeler çıkarıldıktan sonra bir referandum yapmanın anlamsız olduğunun altını çizen Deniz Baykal, "Önümüzde bir cenaze var, şimdi bu cenazeyi kaldırmak lazım. Yapılması gereken cenazenin tamamen gömülmesi. Bu, iyi düşünülmeden ayaküstü hazırlanmış bir anayasa değişiklik projesidir. Yanlışlığı artık AKP yönetimini tarafından da kabul edilmiştir" açıklamasında bulundu.


Baykal AKP'nin değişiklik önerisinin tutarsız olduğunu vurgulayarak, "Süreç durmalı. Gereksiz yere millet yorulmamış olur, 200 milyon YTL de israf edilmemiş olur" dedi.

CHP yönetimi MHP ile temasa geçti


Bu arada CHP, referanduma sunulan anayasa değişiklik paketinden geçici maddelerin çıkarılması ile ilgili AKP teklifi konusunda MHP ile temasa geçti. CHP grup başkanvekilleri MHP'ye giderek, paketin tümünün geri çekilmesi yönünde hareket etmelerini istedi.


CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile görüşerek geçici iki maddenin hükümsüz kılınması ile hukuki krizin çözümlenmeyeceğini anlattı.


Paketin tümünün geri çekilmesini savunan CHP, MHP'ye de aynı yaklaşımı göstermesini önerdi. Kemal Anadol, MHP'nin bunun gerçekleşmesi için girişimlerde bulunmasını talep etti.


MHP Grup Başkan Vekili Vural da Anadol ve Kılıçdaroğlu ile referandum sürecini ele aldıklarını belirterek, "Hangi konularda siyasi konsensüs sağlayabiliriz, onun bir değerlendirmesini yaptık" dedi.


MHP'nin, referandum durdurulması veya sorunun kaynağını teşkil eden değişiklikteki geçici maddelerin kaldırılması yönündeki görüşlerini aktardığını ifade eden Vural, bu konuda maksimum uzlaşmayı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.


Vural, konuyu MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğini belirtti.


MHP, AK Parti'nin teklifine destek vereceğini açıklamıştı. CHP ise, paketin tümü geri çekilmezse iki maddenin hükümsüz kalmasına ilişkin teklife destek vermeme kararı aldı.


REFERANDUMA SUNULACAK PAKETİN İÇERİĞİ

Anayasa değişikliği paketine göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.


TBMM, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.


Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.


Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.


Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.


Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.


Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.


Anayasa’nın, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.

cnnturk.com



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs