En Sıcak Konular

Türkiye ABD'yi neyle misilleyecek?

5 Ekim 2007 17:06 tsi
Türkiye ABD'yi neyle misilleyecek? Amerikan Kongresi'nden "Sözde Ermeni Soykırımı" yasası geçecek mi? Eğer bu yasa Kongre'den geçerse Türkiye ne gibi bir misilleme planlıyor? İniliz The Economist gazetesi Türkiye'nin misillme planını yazdı..

“Ermeni soykırımı” tasarısının ABD Kongresi’nden geçmesinin ciddi sorunlar yaratabileceği uyarısı yapıldı. The Economist dergisi, “Ermeni Soykırımı” tasarısının ABD Kongresi’nden geçmesi halinde Türkiye’nin “misilleme” olarak ABD’nin İncirlik üssü kullanımına son verebileceğini ve Irak ile sınırı kapatabileceğini öne sürdü.

Aktifhaber'de yer alan habere göre The Economist dergisi, “Türkiye ve Ermenistan: Soykırımı Çılgınlıkları” başlıklı haberinde “Ermeni Soykırımı” tasarısının Kongre’den geçmesi halinde yol açabileceği sorunlar üzerinde durdu.

Gelecek hafta Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülecek olan tasarısının Temsilciler Meclisi’nce onaylanması olasılığının kaygı yarattığını belirten dergi, bir Türk yetkilisinin “Türklerin Nazilerin aynı kategorisinde gösterilmesi bizim için kabul edilemez” sözlerine yer verdi.

The Economist, tasarının onaylanması halinde Türkiye’nin uygulayabileceği yaptırımlara değinirken de şunları yazdı:

“Olası misilleme önlemleri, Amerikalıların, Irak ve Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerine askeri olmayan materyalin ulaştırılması için bir merkez olan, Türkiye’nin güneyindeki İncirlik hava üssü kullanmalarının reddedilmesini içerebilir. Türkiye aynı zamanda Irak ile kara sınırını kapatabilir. Amerika konusunda olumlu düşünen Türklerin oranı yüzde 11 gibi düşük bir düzeyde iken bu yöndeki adımlar, Türkiye’deki milliyetçilere önemli bir güç katabilir.”

TÜRKİYE-ERMENİSTAN RESMİ İLİŞKİLERİ OLASILIĞI

Türkiye’nin Ermenistan ile diplomatik ilişkilerinin bulunmadığına işaret eden dergi, buna karşın iki ülke arasında hava bağlantılarının yeniden kurulduğuna işaret etti. Ancak ısa bir süre önce Türk diplomatlarının “daha dramatik bir adım”ı ima ettiklerini belirten dergi, bu çerçevede Türkiye’nin Ermenistan ile resmi ilişkilerin kurulması olasılığı üzerinde durdu.

The Economist, Türkiye ile ilişkilerin kurulması karşılığında Ermenistan’ın Türkiye ile sınırlarını tanıması ve Azerbaycan’a yönelik bir jest yapması gerekeceğini savundu.

Ancak Ermenistan’in ise, ön koşulsuz ilişkileri kurmak istediğine dikkat çeken The Economist, Ermenilerin “Türkiye samimi olsa, 301. maddeyi kaldırırdı” yolundaki ifadelerine de yer verdi.

İngiliz dergisi, tasarının Kongre tarafından kabul edilmesi alevlendirilecek milliyetçi duygular nedeniyle bir politika değişikliği imkansız hale geleceğini savunurken “Bu kaygıları, Türkiye’deki Ermeniler de paylaşıyor” diye yazdı.

Hrant Dink cinayetine ilişkin bazı iddialara da yer veren dergiye konuşan Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı David Şahnazaryan da, Batılı ülkelerin “soykırım” konusunu kendi gündemlerini ilerletmek için kullandıklarını vurgularken Fransa’nın “soykırım”ı Türkiye’yi AB dışında tutmak için kullandığını söyledi.



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs