En Sıcak Konular

Bilgisayar dediğin tek dişi kalmış canavar!

5 Ekim 2007 09:35 tsi
Bilgisayar dediğin tek dişi kalmış canavar! Bilgisayarın sayılamayacak kadar faydası var. Ancak çocukluk çağlarında kontrol edilmeden kullanılan bilgisayar, çocuğun psikolojisini tehdit etmeye başlıyor. Peki çocuğun gelişimini etkileyen bu canavar, nelere yol açıyor dersiniz?

Özellikle bilgisayar oyunlarının denetlenememesi, pedagoglarca kesinlikle zararlı kabul edilen birçok oyunun evlere girmesine yol açıyor. Denetimdeki aksaklıkları fark eden Kültür ve Turizm Bakanlığı sorunu kökten çözmek için yeni bir kurul oluşturuyor. Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu şimdiye kadar oyunlardaki aşamaları yeterli bilgileri olmadığı için kat edemiyor ve içerikleri sonuna kadar inceleyemiyordu. Yeni kurulda ise sektör temsilcileri ve uzmanlar da yer alacak ve oyunlar bütün yönleri ile tetkik edilecek.

Yeni kurulla birlikte bu sorunun çözülecek olmasıyla bilgisayar oyunları ebeveynlerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak. Çocuklara aldıkları puan karşılığında çıplak resimleri ödül olarak gösteren veya şiddet içeren oyunlar, bundan böyle sadece bilgisayar oyunlarını denetleyecek kurul tarafından incelenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi, sektör temsilcisi ile çocuk gelişim uzmanından oluşacak alt kurul, Sinema ve Destekleme Üst Kurulu'na bağlı olacak.

Zaman'ın verdiği bilgiye göre, bilgisayar oyunlarının aşamalı olması, Sinema Destekleme Kurulu üyelerini zor durumda bırakıyordu. Üyeler de oyunları sonuna kadar denetleyemeden piyasaya sürülmesine izin veriyordu. Son olarak çocukların sevdiği bir karakter olan Hugo'nun 'Sihirli Yolculuk' isimli oyununda, Türkiye haritasının eksik gösterilmesi krizi yaşanmıştı. Söz konusu oyun da yine kurulun detaylı bir şekilde inceleyemeden piyasaya sürülmesine izin verilen oyunlardandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığı döneminde yaşanan bu olayla ilgili yargı yoluna gitmişti. Ayrıca daha önce, yine çocuklar için piyasaya sürülen bir oyunun sonraki aşamalarında, çocuklara turları geçmeleri karşılığında çıplak kadın resimlerini ödül olarak sunan oyunlar ortaya çıkmıştı. Bilgisayar oyunlarındaki aşamaları yeterli bilgileri olmadığı için geçemeyen kurul üyeleri bu sebeple oyunların içeriklerini sonuna kadar dikkatli inceleyemiyor. Bilgisayar oyunlarının yaygınlaşması ile birlikte, kurulda, bilgisayar uzmanının bulundurulması gereği oluştu. Bakanlık bu eksiği de yönetmelikte değişiklik yaparak giderecek.

'Çocuklar 10 yaşına kadar oyunla gerçeği ayıramıyor'

Bilgisayar oyunlarındaki şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalara psikologlar ve bilgisayar oyunları ithalatçılarından da destek geldi.

Psikolog Yard. Doç. Dr. Davut Aydın: Oyun, ergenlik dönemine kadar çocukların kendilerini ve dünyayı tanımaları için çok önemli bir araç. Çocuklar her türlü beceriyi oyunlardan kazanır. 10 yaşlarına kadar çocuklar oyunlarda karşılaştıkları her şeyi gerçek sanır. Oyunda olan bir şeyi gerçek hayatta da var sayıyorlar. Kendisini 'Batman' sanıp pencereden atlamaya kalkan çocuklar buna en iyi örnek. Oynadığı oyunu gerçek sansa bile çocuğun kendine zararlı olmayacak oyunlar oynaması gerekir. Eksik denetlenen oyunlar çocuklar üzerinde çok ciddi zararlı etkiler bırakabilir. Bu alanı denetleyecek bir kurulun oluşması çok önemli bir adım. Kurulda bir çocuk psikoloğunun bulunması da çok gerekli.

Bilgisayar oyunları ithalatçısı Aral İthalat yöneticilerinden Ayşe Şemel Yasak: İthal ettiğimiz oyunlar AB standartlarındadır. Oyunlar Türkiye'ye getirildiğinde de denetleniyordu. Ancak denetlemeler için yeterli zaman ayrılmayabilir. Bu şekilde sadece bilgisayar oyunlarını inceleyecek bir kurulun oluşması çok önemli. Yeni oluşumda, bilgisayar uzmanlarının bulunması da oyunların sonuna kadar denetlenebilme imkânını sağlar.



Bu haber 264 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs