En Sıcak Konular

İstihbarat mı kaçırdı?

4 Ekim 2007 23:33 tsi
İstihbarat mı kaçırdı? Fransa polisinin adlî takibinde bulunan PKK yöneticileri birer birer izini kaybettiriyor. Rıza Altun'un ardından 'terör örgütünün kasası' Nedim Seven de ülkeden kaçtı. Altun ve Seven'in kaçışında istihbarat bağlantılarının rolü var mı?

İnterpol'ün kırmızı bültenle aradığı bu isimler, şubattaki 'kara para' operasyonunda yakalanmıştı. Önce tutuklanan militanlar daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Rıza Altun, temmuz ayında Avusturya Hava Yolları'na ait tarifeli bir uçakla Viyana üzerinden Kuzey Irak'a geçti. Nedim Seven de, beklenildiği gibi Fransa'yı terk etti. Her gün evinin bulunduğu bölgedeki emniyet müdürlüğüne giderek imza atması gereken Seven'in yaklaşık bir aydır ortada gözükmemesi polisin dikkatini çekmemiş. Kaçış, Paris'e gelen Türk heyetinin Seven'i sorgulamak istemesi üzerine ortaya çıktı. İfade için savcılığa çağrılan Seven'in firar ettiği anlaşıldı. Bunun üzerine harekete geçen Fransa Adalet Bakanlığı, Behzad kod adlı Seven hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarttı. Ancak terör örgütü mensuplarıyla Fransa arasındaki ilişkiye dikkat çeken uzmanlar, Rıza Altun gibi Nedim Seven'in de kaçmasına göz yumulduğunu savunuyor. Şubat ayında gözaltına alınan örgütün önde gelen isimleri, Fransa'da yaptıkları bütün faaliyetlerden istihbarat teşkilatının haberi olduğunu açıklamıştı. Örgüt üyelerinin, savcılığın tutuklama talebi ve İnterpol'ün arama emrine rağmen mahkeme tarafından serbest bırakılması da bu irtibata bağlanmıştı.

Fransa'nın PKK duyarsızlığı devam ediyor. Şubat ayında PKK'nın Fransa'daki üslerine şafak operasyonları düzenleyen terörle mücadele birimleri, aralarında Rıza Altun, Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz gibi örgütün önde gelen isimlerinin bulunduğu 16 kişiyi tutuklamıştı. Paris İstinaf Mahkemesi, terörle mücadele savcılığının "tutuklansın" talebine rağmen, haklarında uluslararası tutuklama emri bulunan örgüt üyelerini tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı.

Rıza Altun'un ardından, Nedim Seven ve örgütün diğer elebaşlarının da Paris'ten kaçması bekleniyordu. Soruşturmayı yürüten terörle mücadele yetkilileri, örgüt üyelerinin kendilerinin "tutuklu kalsınlar" talebine rağmen Paris Mahkemesi tarafından serbest bırakıldığına dikkat çekerek ellerinden fazla bir şey gelmediğini açıkça belirtiyorlardı. Örgüt üyelerinin kaçmaması konusunda ciddi önlemlerin alınmadığını itiraf eden Fransız kaynaklar, Rıza Altun'un olduğu gibi Nedim Seven'in de kaçmasının "sürpriz olmadığını" söylüyor.

Kaçtığını kimse fark etmemiş!

Sıkı polis gözetimi altında bulunan ve her gün evinin bulunduğu emniyet müdürlüğüne giderek imza atması gereken Nedim Seven, eylül ayının başından itibaren imza atmamasına rağmen ilgili masadaki polislerden kimsenin dikkatini çekmemiş. Kaçışı, savcılığın Seven'i, PKK konusunda incelemelerde bulunmak üzere Paris'e gelen Türk heyeti ile görüştürmek istemesi ve ifade vermek üzere çağırması üzerine ortaya çıkıyor. Seven, bu talebe cevap vermeyince, soruşturmayı yürüten terörle mücadele birimi olayın peşine düşüyor. Her gün gelip imza atması gereken emniyet müdürlüğünde yapılan incelemelerde Seven'in, 2 Eylül'den bu yana imzaya gelmediği anlaşılıyor. Fakat, ilgili masadaki polisler bu durumu fark etmemiş. Dolayısıyla terörle mücadele ekipleri de durumdan haberdar edilmiyor. Olayın sorumlularının cezası, terörle mücadele ekiplerinin "fırçasıyla" kalıyor. İhmali bulunan polisler hakkında herhangi bir soruşturma açılmadı. Adalet Bakanlığı, bir Avrupa ülkesinde olduğu tahmin edilen Seven hakkında uluslararası arama müzekerresi çıkarıyor. Nedim Seven ve Canan Kurtyılmaz, geçtiğimiz haftalarda savcılık tarafından konan tutuksuz yargılanma kurallarını ihlal ettikleri için imza şartı haftalıktan günlüğe indirilmişti.

Avusturya ve Irak'tan cevap yok

Türkiye'nin İnterpol aracılığıyla kırmızı bültenle aradığı Rıza Altun'u önce gözaltına alıp, ardından Erbil'e uçmasına müsaade eden Viyana'dan bir ses yok. Avusturya'nın, Fransa'nın bilgi sorularına hâlâ bir cevap vermediği ortaya çıktı. Öte yandan, 15 örgüt üyesi ile birlikte Paris'te tutuksuz yargılanırken Hollanda'ya kaçan bir PKK mensubunun bugün Fransa'ya iade edilmesi bekleniyor. Avustralya vatandaşlığına geçen C.D., Fransa'nın uluslararası arama emri çıkarmasının ardından Hollanda güvenlik birimleri tarafından yakalanmıştı. Bu arada, hakkında Fransa ve Türkiye tarafından çıkarılmış arama emri bulunan Rıza Altun'un kaçtığı Irak'ın da taleplere herhangi bir cevap vermediği öğrenildi.

Türkiye, Paris Büyükelçiliği Hukuk Müşaviri aracılığıyla geçtiğimiz ay Fransa'nın, haklarında uluslararası tutuklama emri bulunan örgüt üyeleri konusunda neden duyarsız davrandığını sordu. Zaman'ın Fransız kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fransız Adalet Bakanlığı'ndan yetkililerin cevabı şöyle oldu: İşbirliği henüz yeni başlıyor. Şimdiye kadar siyasi mülahazalar vardı. Şimdi durum farklı. Siyasileri biz de uyarıyoruz.

İstihbarat ilişkisi mi kurtarıyor?

Şubat ayındaki operasyonlarda gözaltına alınan PKK üyeleri, kısa bir süre sonra Fransa'da yaptıkları bütün faaliyetlerden Fransız istihbarat teşkilatının haberi olduğunu belirterek DST ile ilişkilerini ifşa etmişlerdi. PKK dosyasını takip eden Fransız adli kaynaklar, tutuklama talebine ve kırmızı bültenli arama emrine rağmen örgüt üyelerinin mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını bu ifşaya ve siyasilerin müdahalesine bağlıyor. Altun ve Seven'in kaçışından da bu bağlantılarının etkili olmuş olabileceği tahmin ediliyor.

zaman

 

 



Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs