En Sıcak Konular

Siyaset tarihinde bir ilk!

4 Ekim 2007 21:46 tsi
Siyaset tarihinde bir ilk! Siyaset tarihi bir ilke sahne oluyor. DTP'li Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata milletvekili olmalarına rağmen, seçimden önce haklarında açılan davalardan yargılanacaklar. Bu mahkeme kararı Türk siyasetinde bir ilkin de habercisi. Mahkeme, kararını Anayasa'

Bu yönde İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar Meclis Genel Kurulu'nda okundu. Mahkeme, kararını Anayasa'daki dokunulmazlıkla ilgili istisnaya dayandırdı. Bu istisna Türkiye'nin bütünlüğüne karşı suçlarla ilgili.

Bu mahkeme kararı Türk siyasetinde bir ilkin de habercisi

DTP'li Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata Meclis'te görev yaptıkları sürede yargılanmaya devam edecekler. Yani dokunulmazlıktan yararlanamayacaklar.

Aslında Anayasa'nın 83'üncü maddesine göre milletvekili seçilenler yasama dokunulmazlığı kazanıyor; haklarındaki tüm yargılamalar duruyor ve milletvekilliği sona erene kadar da hiçbir şekilde yargılanamıyor. Ama bunun yine Anayasa'ya göre bir istisnası var. Devletin bütünlüğüne karşı işlenen suçlar.

İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tuğluk ve Ata ile ilgili yargılamaya devam kararı, temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını düzenleyen Anayasa'nın 14'üncü maddesine dayanıyor. Bu maddede anayasal hakların devleti bölmeye yönelik kullanılamayacağı belirtiliyor.

Anayasa'nın 14'üncü maddesi:

"Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz."

Eğer bir milletvekili bununla suçlanıyorsa ve soruşturması seçilmeden önce başlamışsa dokunulmazlıktan yararlanamıyor.

PKK propagandası yapmak suçundan yargılanan Tuğluk ve Ata'nın durumu mahkemece bu kapsamda değerlendirildi. İki vekilin yargılanmalarının devamını isteyen 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi bu kararını Meclis'e sadece bilgi için gönderdi.

Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata hakim karşısında vatandaş muamelesi görecek. Yani mahkemeye gitmek ve gerektiğinde ifade vermek zorundalar. Bu kurallara uymadığı takdirde de gözaltına alınmaları hatta tutuklanmaları mümkün olabilecek.

"Yargılanmaları Anayasa gereği"

2 DTP'li milletvekilinin yargılanması Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın da gündemindeydi. Milletvekillerinin yargılanmalarının Anayasa gereği olduğunu söyleyen Toptan, DTP'ye "Meclis kürsüsünde de kırmızı çizgilerimiz var" uyarısını yaptı.

Dün gazi ve şehit yakınlarını kabul eden Meclis Başkanı, "DTP'lilerin dokunulmazlıkları kaldırılsın" talebi ile karşılaştı.

Bunun üzerine Toptan 2 DTP'li milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılmadan yargılanacağını hatırlatarak, "Bu Anayasa gereğidir" dedi.

Meclis Başkanı kürsü dokunulmazlığı konusunda da uyararak, "Bizim kırmızı çizgimiz vardır. Bu çizgi Cumhuriyet'in temel nitelikleriyle, bölünmez bütünlüktür" diye konuştu.

Toptan, "Bunları ortadan kaldırmak söz konusu olduğu zaman müsamaha gösterilmez, fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmez" ifadesini kullandı.

Meclis Başkanı DTP'li milletvekillerine zaman zaman bu beklentileri aktardığını söyledi, "Beytüşşebap'ta meydana gelen olay terör örgütüne karşı net tavır koymak için tam bir fırsattır" mesajını verdi.

DTP'li Kaplan: "Yazı Anayasa'ya aykırı"

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata hakkında Meclis'e gönderdiği yazının, İç tüzüğe, Anayasa'ya ve prosedüre aykırı olduğunu öne sürdü.

Kaplan, dokunulmazlık kazanan milletvekillerinin, işledikleri iddia edilen bir suçla ilgili olarak, Meclis kararı olmadıkça sorguya çekilemeyeceğini, tutuklanamayacağını ve yargılanamayacağını söyledi.

Kaplan, yargılamaları devam eden, haklarında soruşturma açılan milletvekillerinin duruşmalara katılmayacaklarını, savcılık istemlerine cevap vermeyeceklerini bildirdi.

CNNTURK




Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,540 µs