En Sıcak Konular

"Nerede zehir, ben göremiyorum"

4 Ekim 2007 21:16 tsi
Koza Altın İşletmelerinin Bergama Ovacık'taki altın madeninde yıllık cevher işleme kapasitesinin 300 bin tondan 1 milyon tona çıkarılması hedefleniyor.

Ovacık Köyü Düğün Salonu'nda Koza Altın Şirketi'nin kapasite artırımı ve katı atık tesisi genişletmesi dolayısıyla halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Konuyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hazırlayan SRK Danışmanlık Şirketi yetkilisi Nilüfer Gümüş, Koza Altın Şirketi'nin yıllık cevher işleme kapasitesini 300 bin tondan 1 milyon tona, katı atık havuzu kapasitesini ise 2 milyon 500 bin metre küpten 3 milyon 800 bin metre küpe çıkaracağını, bununla ilgili olarak bir rapor hazırlayacaklarını bildirdi.

Toplantının soru-cevap bölümünde ilk sözü alan İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, şirketin bugüne kadar aldığı tüm izinlerin iptalini sağladıklarını, geçici izinlerle maden çıkartıldığını savundu. Toplantıya katılanlardan Süheyla Baylan, Kaz Dağları'nın üstünün altından daha değerli olduğunu söylerken, Çevre Platformu Sorumlusu Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, ''Ben ve arkadaşlarım altının zararlı olduğunu iddia ediyoruz, benim görevim zehir bulunan şu tepeciklerin artmamasını sağlamak'' diye konuştu.

-''ECEVİT SAYESİNDE MADENCİLİĞİN ÖNÜ AÇILDI''

Taşkın'ın sözlerine cevap veren Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, Bülent Ecevit'in başbakanlık yaptığı sırada TÜBİTAK'tan görevlendirdiği yetkililerin madeni yerinde incelediğini belirterek, ''Güvenli bir maden şirketi olduğumuz anlaşıldıktan sonra maden izni çıktı ve Türkiye'de madenciliğin önü açıldı.

Taşkın, tepeciklerin artacağından söz ediyor, söz konusu tepecikler yakında doldurularak yerine yemyeşil zeytin ve fıstık çamı ağaçları dikilecek'' diye konuştu. ''Tepeciklerdeki topraklar zehirli'' iddialarının asılsız olduğunu savunan Öğüt, maden sahasından elde edilen zeytinlerin Sefa Taşkın'ın arazisinden elde edilecek zeytinlerden daha kaliteli olduğunu söyledi.

Hayri Öğüt, ''Eğer bizim maden sahasından aldığımız zeytinler daha kaliteli değilse hemen madeni kapatalım'' dedi. Öğüt, Senih Özay'ın ''yüreği yetiyorsa'' köylülerle birlikte dava açması gerektiğini söyledi. Daha önce bölge halkı yerine Birsen Lefke'nin dava açtığını belirten Öğüt, ''Yakında Lefke ile ilgili dosyaları da halkın önüne sereceğiz. Maden ile ilgili bir tane kesinleşmiş yargı kararı getirin, madeni kapatacağız'' diye konuştu.

-''NEREDE ZEHİR, BEN GÖREMİYORUM''-

Alkış ve sözlü protestolar üzerine söz alan Çevre ve Orman İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Tatar, ''Burası yuhalama ve alkışla aşırı tezahürat yapıp yandaş toplama yeri değil, herkes özgürce görüşünü açıklasın, gördüklerimin hepsini rapor ediyorum'' dedi. Çevre Platformu adına söz alan Erol Engel de madenin bölgenin bölgede çok miktarda su harcadığını iddia etti.

Kamuoyunda Hopdediks olarak bilinen ve 2001'de ölen Bayram Kuzu'nun oğlu Necati Kuzu ise ''Ben madenin günde 8 saat çevre temizliğini yapıyorum. Ördekler öldü diyorlar, nerede bu zehir, ben neden göremiyorum'' dedi
 


 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,513 µs