En Sıcak Konular

Türkiye Brezilya'dan iyi Çin'den rekabetçi!

4 Ekim 2007 15:45 tsi
Türkiye Brezilya'dan iyi Çin'den rekabetçi! ABD’nin "en iyi" ekonomik tahmin yapan ekonomisti olarak tanınan The Conference Board Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Gail Fosler, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. İşte Fosler'a göre Türk ekonomisinin ve YTL'nin geleceği hakkındaki tahminl

ABD’nin "en iyi" ekonomik tahmin yapan ekonomisti olarak tanınan The Conference Board Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Gail Fosler, mevcut faiz oranlarıyla konutun, Türkiye’nin kurtuluşu olamayacağını belirterek, "Konuta bağlı muazzam bir ekonomik gelişme olabilir ama bunu Türkiye’nin dış borç açığından kurtuluşu olarak görmüyorum. Özür dilerim ama konuta olan talebin azalacağını düşünüyorum" dedi.

Dünyanın önde gelen üst düzey yöneticilerinin üye olduğu, 90 yılı aşkın süredir iş dünyasına yönelik eğilimleri değerlendiren, araştırmalar yapan ve öngörülerde bulunan global sivil toplum kuruluşu The Conference Board temsilcileri, Eczacıbaşı Topluluğu’nun ev sahipliğinde, Türkiye’deki iş adamları ve bazı gazetecilerle bir araya geldi.

Etkileyici Büyüme: 

kThe Wall Street Journal tarafından ABD’nin en iyi ekonomik tahmin yapan ekonomisti seçilen ve son 3 yılda enflasyon oranını, dünyada en iyi tahmin eden iki ekonomistten biri olan Fosler, küresel ekonomi ve Türkiye’nin buradaki konumu hakkında bir sunum yaptı. Ekonominin son 6-7 yıllık geçmişi düşünüldüğünde, bu dönemin çok önemli bir disiplin ve çalkantılar dönemi olacağı yönünde mesaj veren Fosler, "Son birkaç aydır piyasalarda meydana gelen çalkantılar tesadüfi değildir ve kolayca ortadan kalkmayacaktır" görüşünü aktardı. Fosler, Türkiye’nin fevkalade etkileyici bir büyüme içinde bulunduğunu ifade ederek, bunun en önemli göstergesinin daha verimli ve rekabetçi bir ekonomiye geçiş olduğunu söyledi. Verimliliğin önemine dikkat çeken Fosler, bundan sonraki görevin istihdamın hızını artırmak olduğunu, bunu yaparken de verimlilikten taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı. Fosler, küresel ekonomi açısından içinde bulunulan dönemin riskli olduğuna işaret ederek, "Önümüzdeki birkaç yıl fevkalade yüksek riskin olacağı bir dönem olacak" görüşünü dile getirdi.

Finansal çalkantılar:

ABD ve Avrupa konut sektöründe bir zayıflık olduğunu ifade eden Fosler, ancak bunun resesyon olarak değerlendirilemeyeceğini aktardı. Fosler, "Bugün ABD’nin içinde olduğu dönem temkinli olma dönemidir" dedi. Fosler, ABD hisse senetleri piyasasında düşüş yaşandığı dönemlerde basında yer alan haberlerden bahsederken de "Böyle zamanlarda gazete başlıklarını okuduğunuzda yatağınızdan dahi kalkmak istemezsiniz" değerlendirmesinde bulundu. Ağustos ayında menkul kıymetler piyasalarında yaşanan en alt noktanın, yıl içindeki en düşük oranlardan 5 puan daha yüksekte olduğuna işaret eden Fosler, "ABD ekonomisinin bağışıklık sistemi zayıflamıştır, ama tamamen çökmemiştir. Birtakım riskler var ama resesyon bunlardan biri değil" diye konuştu.

Çin ölüm spiralinde

Hürriyet'te yer alan habere göre Gail Fosler, dolar kur tahminine ilişkin olarak da dolarda, tek yönlü olarak aşağıya doğru bir gidiş olduğunu söyledi. Dışardaki alım satımlarla doların yen karşısında zayıfladığını, TL’nin tek yönlü olmasa bile genel bir yükseliş içinde olduğunu belirten Fosler, "Çünkü Türkiye genel itibariyle Euro zonuna girecek ve burada daha çok bağlantı var" dedi. Fosler, Türkiye’nin Brezilya’dan daha iyi bir konumda bulunduğu görüşünü aktararak, "Türkiye muazzam bir büyüme fazında. Türkiye’de menkul kıymet piyasası güçlendikçe Türkiye ile ilgili bir çalkantı ihtimali de düşer" diye konuştu. Türkiye’deki yüksek büyüme performansına dikkat çeken Fosler, bunun AB 15’ten çok daha iyi olduğunu kaydetti. Fosler, sunumunda Türkiye ile Çin’i kıyasladı. Çin’in istihdamın her şey olduğu ekonomiyle mutlak bir büyümeye geçtiğini aktaran Fosler, "Çin, aslında sürdürülemez bir büyüme içinde. Buna, neredeyse ölüm spirali bile denebilir. Muazzam bir verimlilik var, ama hükümet ekonomiyi sürekli itekliyor" görüşünü aktardı.



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs