En Sıcak Konular

Krizi önleme operasyonu başarılı olacak mı?

4 Ekim 2007 11:48 tsi
Krizi önleme operasyonu başarılı olacak mı? Referanduma gidecek 11. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçimine ilişkin tartışmaların yeni bir seçime neden olabileceği kaygısı, AK Partiyi şimdi değişiklik yapma noktasına getirdi. Ancak atladıkları önemli bir nokta var!

21 Ekim'de yapılacak referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin hükümlerin bulunması nedeniyle yaşanan tartışmayı önlemek için AKP Grubu bu maddeyi metinden çıkarma eğilimine girdi.

Başbakan Erdoğan'ın önceki gün "Anayasa değişikliği referandumda kabul edilirse 12'nci Cumhurbaşkanını halk seçecek" açıklaması siyasette yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Tartışmaya siyasetçilerin dışında eski yüksek yargı mensupları ve akademisyenler de katıldı

Geçiçi 19. madde şöyle: "Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır."
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 11. Cumhurbaşkanı olarak Meclis tarafından seçilmesi, Gül'ün görev süresinin sona erip ermeyeceği tartışmasına yol açmıştı.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, "Referanduma sunulacak metinde yerelan Geçici 18. ve Geçici 19. Maddeleri çıkarmayı düşünüyoruz. Bu konuda kesin kararı Grup Yönetim Kurulu toplantısında vereceğiz.

Diğer partilerle de görüşmemiz sürüyor. Eğer bir anlaşma olursa, teklif bugün de Anayasa Komisyonu'nda görüşülebilir. Bu durumda, Genel Kurul yarın olağanüstü toplanıp, anayasa değişikliğinin birinci tur görüşmeleri yapılır. Haftaya Pazartesi günü de ikinci tur yapılabilir. Ancak bütün bunlar görüşmeler sonucunda netleşecek" dedi.

AKP Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, konuyu görüşmek üzere CHP'den randevu aldı. Ergin bugün anamuhalefet partisi ile görüşecek. (hürriyet)
 
AKP referandumun başladığından haberli mi?

Buraya kadar mesele yok. Aslında bu girişimlerin çok daha önce, en azından Eylül ayından önce yapılması ve bitirilmesi gerekirdi. Fakat olmadı. AKP kendi yaptığı yorumlara o kadar inandı ki geri adım atmayı aklına getirmedi.

Peki şimdi düzeltilebilir mi? Elbette. Ama ciddi bir sorun var ve bu sorun gündeme gelirse, seçim işlerinin "tanrısı" sayılan Yüksek Seçim Kurulu pek tatsız bir karar alabilir. Ne mi? Yaklaşık bir aydır onlarca gümrük kapısında oy kullanılıyor.

Yani referandum çoktan başlamış halde. Buralarda oy kullanan seçmenler ise oylarını "11.Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin mi?" sorusuna yanıt verdiler. Değişiklik halinde tüm bu oylar ne olacak?

Geriye dönüş mümkün değil. Muhtemelen YSK'da buna itiraz edeceği gibi TBMM'deki partiler de çok sert biçimde bu uygulamaya karşı çıkabilirler! Yani AKP'nin geç kalmış değişikliği referandumu kurtarmayabilir.

Peki ne olacak? İki yol var. Birincisi meseleyi hiç karıştırmadan devam etmek. İkincisi referandumdan dönmek! Bu mümkün mü? Bu da zor. Belki teknik ve hukuki bir yol bulunabilir. Ama bunu AKP seçmenine kim anlatır, işte orası epey karışık!

www.iyibilgi.com



Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,656 µs