En Sıcak Konular

Niyet var ama gerçek arazide anlaşılacak

6 Eylül 2016 09:16 tsi
Niyet var ama gerçek arazide anlaşılacak CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Çin’de yaptığı görüşmenin kritik detayları...

Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek'in haberine göre Erdoğan, “Münbiç’teki PYD’liler çekildi, sadece Suriye Demokratik Güçleri adlı yapının Arap unsurları kaldı” diyen Obama’ya “PYD çekildiğine göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri Münbiç’e çatışmasız girecek demektir” yanıtını verdi.

YÖNETİMİNİZ İLİŞKİYİ KESMELİ

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Erdoğan ve Obama’nın başkanlık ettiği heyetlerararası görüşmelere Fetullah Gülen’in iadesi ve Suriye’deki durum damgasını vurdu. Erdoğan, Suriye’de sürmekte olan Fırat Kalkanı harekâtı hakkında bilgi verirken, PYD konusundaki beklentilerini şu sözlerle aktardı:

“Türkiye, müttefiki ABD’den YPG/PYD’nin Fırat nehrinin doğusuna geçmesi konusunda kararlı bir tutum sergilemesini bekliyor. YPG/PYD PKK terör örgütü ile birdir, beraberdir. Yönetiminiz, YPG/PYD ile ilişkisini tamamen kesmelidir.”

Bunun üzerine Obama, YPG/PYD’nin Fırat’ın doğusuna geçtiğini anlattı. Obama’nın anlatımının ardından Menbiç kentindeki durum gündeme geldi. ABD heyeti, Menbiç’te YPG/PYD unsuru kalmadığını belirterek “Kalanlar Suriye Demokratik Güçleri’ni oluşturan Arap unsurlar” bilgisini paylaştılar.

ABD’nin verdiği bu bilginin ardından Erdoğan, ÖSO’nun Sacur nehrinin kuzeyini tamamen ele geçirdiğini anlatıp, ÖSO unsurlarının Menbiç’in olduğu cep şeklindeki bölgeye de yerleşmek istediğini de anlattı. Erdoğan, Obama’ya “Artık PYD çekildiğine göre ÖSO birlikleri Münbiç’e çatışma olmadan girecek demektir” görüşünü iletti. Diplomatik kaynaklar, Obama’nın PYD konusunda Türkiye’nin isteklerini yerine getirme niyetini ortaya koyduğunu, ancak gerçeğin arazide anlaşılacağını söylediler.

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay, ÖSO unsurlarının Menbiç’e çatışmasız bir şekilde girebilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ile görüşme trafiği başlattı.

Bu haber 1,498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,464 µs