En Sıcak Konular

ABD Büyükelçisi: Teröre karşı yeterli şeyi yapmıyoruz!

4 Ekim 2007 10:05 tsi
ABD Büyükelçisi: Teröre karşı yeterli şeyi yapmıyoruz! ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ''Bu terör olayları bize şunu hatırlatmalı aslında; Hiçbirimiz terörizme karşı çıkmak için yeterli ve gerektiği kadar şey yapmıyoruz. Türkiye'nin dostları ve ABD bile yeri geldiğinde yapması gerektiği kadarını y

Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonunun (TUSKON) Cevahir Kongre Merkezinde düzenlediği iftar yemeğine katılan Wilson, ilk iftar yemeğine 6-7 yıl önce Bakü'de katıldığını, o zamana kadar İslam hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığını, ancak o iftar yemeğinde kendini yabancı hissetmediğini söyledi.

Milliyet'in verdiği bilgiye göre Wilson, her 3 dinin de insanın ahlaki değerler çerçevesinde yaşaması konusunda aynı değerleri paylaştığını kaydetti.

Bugün dünyanın pek çok yerinde karmaşık olaylar ve sorunlar yaşandığına dikkat çeken Wilson, iyimserlikten yana olduğunu, dünyada çeşitliliğe inanan insanların bir araya gelmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Wilson, ABD ve Türkiye'nin, birbirine yardım etmek suretiyle bir ortaklık oluşturduğunu ve dünya için önemli adımlar attığını ifade ederek, bugün de Türkiye ile ABD arasındaki bağın hala Amerika için bu bölgede en önemli silah olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında nasıl sorunlar olursa olsun, birlikte yapılan çalışmaların her iki ülke halkı için hayati önem taşıdığını bildiren Wilson, şöyle devam etti:

''Irak, birlikte yüzleşmek zorunda kaldığımız en zor sorunlardan bir tanesi oldu. En başta kötü bir başlangıç yaptık, bunu itiraf etmeliyiz. Ancak şimdi hem Türkiye'nin hem de Amerika'nın, Irak'la ilgili olarak aynı çıkarları ve aynı amaçları var. Her iki ülke de birleşmiş, demokratik, federal bir Irak istiyor. Kendi kendini yönetebilecek, sürdürebilecek ve savunabilecek bir ülke istiyor. Hem Türkler hem Amerikalılar olarak, Irak'ı bölme çabalarının son derece kötü sonuçlar doğurabileceğini biliyoruz. Irak'ın farklı devletlere ayrılması inanılmaz bir acı ve kan ortaya çıkartır.'' Wilson, Irak konusunda işbirliğinin, bir ay içinde ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın katılımıyla İstanbul'da düzenlenecek bir konferansla bir kez daha masaya yatırılacağını kaydetti.

Benzer bir işbirliğinin Orta Doğu konusunda da sürdürüldüğüne işaret eden Wilson, bu yıl sonlanmadan önce İsrail ve Filistin sorununa kalıcı bir çözüm bulunması ve iki ayrı demokratik devlet olarak yan yana barış içinde yaşamaları için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Wilson, İran konusunda ise iki ülkenin de nükleer silahları olan bir İran fikrinden hiç hazzetmediğini belirterek, İran'ın nükleer silah sorununu barışçıl yöntemlerle çözmek için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söyledi.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Büyükelçi Wilson, iki ülke arasındaki ticaret konusunda iyimserliğini dile getirerek, Türk-Amerikan ilişkilerini tarihsel olduğu kadar ticari anlamda da çeşitlendirmenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Ticaretin, yatırımdan sonra geldiğini ve ABD'nin doğrudan yabancı yatırım konusunda dünyanın en açık ülkelerinden birisi olduğunu kaydeden Wilson, kendisini dinleyen iş adamlarına, ABD'de yatırım konusunda düşünmelerini önerdi.

Wilson, Türkiye ve ABD'nin, dünyanın en hızlı büyüyen iki ekonomisine sahip olduğunu ve yakalanan sinerjinin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, geçmişte enerji ve boru hatları konusunda önemli bir başarı elde edildiğini kaydetti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan projesine başından beri destek verdiğini ifade eden Wilson, ''Hazar havzası ve Irak gaz boru hattını Türkiye üzerinden, Türkiye'ye ve diğer ülkelere de götürmek, Türkiye'nin hem ekonomisi için, hem de ulusal güvenliği için son derece önemli. Ayrıca Avrupa'nın güvenliği ve ekonomisi için de son derece önemli'' dedi.   

''PKK TERÖRÜNÜ SONLANDIRMAK...''-

Ross Wilson, El Kaide'ye bir son vermek kadar PKK terörünü sonlandırmanın da Türk-Amerikan ilişkilerinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, ''Şırnak'ta ve İzmir'de canlarını kaybedenler için Tanrı'dan rahmet diliyorum ve bu gibi terör eylemlerini şiddetle kınıyorum'' dedi.

Bu sözleri salonda bulunanlar tarafından alkışlanan Wilson konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu terör olayları bize şunu hatırlatmalı aslında; Hiçbirimiz terörizme karşı çıkmak için yeterli ve gerektiği kadar şey yapmıyoruz. Türkiye'nin dostları ve ABD bile yeri geldiğinde yapması gerektiği kadarını yapmıyor.

Ama eminim ben bu konuda Başkan Bush da hem El Kaide hem PKK ve diğer terör gruplarına karşı son derece kararlı. ABD'nin, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye daha fazla destek olacağını ummak istiyorum.

Kendimizi ve vatandaşlarımızı daha iyi savunabilmek için, teröre karşı ihtiyacımız olan şey, karar, işbirliği ve tutarlılık. Bu savaşımızın uzun süreceğini unutmamalıyız. Ancak teröristlerin ve diğer düşmanlarımızın bizi bölmelerine izin vermemeliyiz. Çünkü bunların amacı o.''
     
''... SAVAŞ ORTAMI UNUTULMAMALI''

Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni yasa tasarısına da değinen Wilson, Bush yönetiminin taslağa karşı çıktığını hatırlatarak, ''Bildiğiniz gibi I. Dünya Savaşı esnasında yaşanan Osmanlı Ermenilerinin ölümleri gerçekten son derece üzücü, ancak bu insanlara üzülürken tabii ki bu yaşanılan savaş ortamı ve kaos ortamının şartlarını da unutmamalıyız. Artık bu noktada politik bir şekilde bu olaylara müdahale etmeye çalışmak geçmişte yaşananlara hiçbir fayda sağlamıyor'' diye konuştu.

Wilson, Ermeniler ve Türkler arasında diyalog ve birbirini anlamayı güçlendirmek gerektiğini belirterek, ''Hem umuyorum, hem inanıyorum ki bu yasa taslağı Temsilciler Meclisinden geçmeyecektir. Ancak geçse bile kesinlikle Türk-Amerikan ilişkilerini etkilemeyecektir ve Amerikan hükümetinin, Amerikan devletinin politikalarını da kesinlikle etkilemeyecektir'' görüşünü aktardı.

Konuşmasının ardından iş adamlarının sorularını yanıtlayan Wilson, ABD'nin PKK'ya silah sağladığı iddialarına ilişkin olarak, ''ABD kesinlikle PKK'ya ya da yan kuruluşlarına silah veya herhangi bir şey tedarik ediyor değil. Kesinlikle PKK'yla ya da yan kuruluşlarıyla hiçbir bağlantımız yok'' dedi.

ABD'nin Türkiye'ye PKK konusunda ülke içinde ve Avrupa'da pek çok konuda yardımcı olduğunu, Kuzey Irak'ta ise bir temsilci atandığını belirten Wilson, ''Hala yapılmakta olan şeyler var, burada sizinle paylaşamıyorum ve herhangi bir sonuç çıkar mı bu konuda da bir söz veremiyorum. Ama şunun altını çizmek istiyorum; Bunlar gerçekten çok zor işler. Zor olmasaydı eğer, eminim ki Usame Bin Ladin'i 5 yıl önce bulmuştuk'' diye konuştu.



Bu haber 203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs