En Sıcak Konular

Moskova'dan Ukrayna'ya doğalgaz ültimatomu

4 Ekim 2007 09:41 tsi
Moskova'dan Ukrayna'ya doğalgaz ültimatomu
Rusya'nın enerji devi Gazprom, Ukrayna'daki seçimlerde Batı yanlılarının galibiyeti üzerine harekete geçerek, 1.3 milyar dolar borcunu ödememesi halinde Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını keseceği tehdidinde bulundu.

Uzmanlar, Ukrayna'daki genel seçimlerde Batı yanlısı partilerin koalisyon kurarak iktdara gelebileceklerine işaret ederek, Gazprom'un doğalgaz tehdidi zamanlamasının manidar olduğuna dikkat çekiyor. Gazprom'un sözcüsü, durumla ilgili olarak Avrupa Komisyonu'nun bilgilendirildiğini belirtti ancak şirketin kararıyla Ukrayna'daki seçimler arasında bağlantı olduğu iddiasını yalanladı. Sözcü, ihtilafın 9 aydır devam ettiğini ancak seçim sürecini etkilememek amacıyla kararı ertelediklerini kaydetti. Gazpromun'un, Rus gazının Avrupa'ya naklinde kilit ülke olan Ukrayna'ya yönelik bu tehdidi, Avrupa Birliği'ni de kaygılandırdı. Avrupa Birliği yetkilileri, iki ülke arasındaki ihtilafın hızla çözülmesi çağrısında bulundu.

SEBEP BATI YANLISI POLİTİKALAR

Ukraynalı doğalgaz şirketi RozUkrEnergo'nun 9 ay önce yeni sözleşmenin yapılmasından bu yana gaz ücretini ödemediğini öne süren Gazprom, gazın kesilmesine yönelik belirli bir tarih açıklamazken, bu kararın yapılacak görüşmelerin ardından belirleneceğini duyurdu.

Sözcü, kış aylarında doğalgaz tüketiminin arttığına işaret ederek, sorunun acilen çözülmesi gerektiğini anladıkları kaydetti. Gazprom'un geçen Ocak ayında Ukrayna'ya verdiği doğalgazı kesmesi, kendi ihtiyacı için Avrupa'ya giden doğalgazı kullanması nedeniyle Avusturya, İtalya ve Almanya'da sıkın- tıya yol almıştı. Ukrayna yönetimi, Gazprom'un kararının, Kiev'in izlediği Batı yanlısı politikalara kızgın olan Kremlin'in, bu ülkeyi cezalandırmak amacıyla alındığını öne sürüyor.


Rusya'nın enerji devi

1989 yılında kurulan Rus şirketi Gazprom dünya gaz rezervlerinin yüzde 16'sını kontrol edi-yor, Rusya'nın gaz ihracatının yüzde 93'ünü gerçekleştiriyor. Gazprom'un doğalgaz boru hatlarının toplam uzunluğu 150 bin kilometreyi aşıyor. 300 bin kişinin çalıştığı Gazprom'un piyasa değeri 270 milyar dolar. Gazprom, yılda 4 milyar dolardan fazla vergi veriyor.

yenişafak



Bu haber 213 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs