En Sıcak Konular

Jelatinli şekerde domuz katkısı tehlikesi

4 Ekim 2007 09:39 tsi
Üzerinde sığır ya da yenilebilir jelatin ile örütelmiş ibaresi bulunan şekerlerin domuz jelatini ile yapılmış olabileceği iddia ediliyor.

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar da, misafirlere sunmak için şeker ve çikolata alışverişine başladı. Tüketiciler Birliği ise özellikle çocukların çok sevdiği jelatinli şekerlerde domuz katkısı olabileceği konusunda tüketicileri uyarıyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, özellikle çocukların çok sevdiği yumuşak şekerlerin üzerinde 'yenilebilir ya da sığır jelatini' ibarelerinin yazdığını ancak bunların birçoğunun gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, "Jelatinin üretildiği yerin yazılmaması nedeniyle menşei bilinemiyor. Bu tür şekerlerin üzerinde 'Ürünlerimizin hiçbirinde domuz eti ve yağı yoktur' ibaresi de yer alıyor. Ama birçok üründe bu gerçeği yansıtmıyor ve gerçeği gizlemek amacıyla bu ibareler kullanılıyor.

Jelatin, sığır, domuz, tavuk ve balıkların kemik, sakatat ve derilerinden üretiliyor ve dünyada bu jelatini üreten sadece 6 ülke var. Bunlar Brezilya, Danimarka, Çin, Kanada, Hindistan ve Pakistan. Bu ülkelerden sadece Pakistan'da sığır jelatini üretiliyor ve İslami usullere uygun kesim yapılarak üretiliyor. Ancak o ülkenin de üretim kapasitesi az ve talebi karşılamaktan çok uzak. Diğer ülkelerde ise sığırın az ve pahalı olması ve domuzun bol ve ucuz olması nedeniyle ağırlıklı olarak domuz jelatini üretiliyor. Bu jelatinlerde ucuz olması nedeniyle şeker üreten firmalarca tercih edilebiliyor" dedi.

Şeker almak isteyen vatandaşları uyaran Kemal Özer, "Vatandaşlarımız, şekerin içeriklerini çok iyi incelemeli ve yeterince aydınlatıcı bilgi verilmeyen ürünleri kesinlikle almamalıdır. Birçok firma alışılagelmiş biçimde ürünlerinin üzerine domuz ve domuz ürünü ile alkol katkısı yoktur yazıyor. Ama birçoğu incelendiğinde içeriğinde domuz jelatini olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle gerek sığır, gerekse domuz jelatini kullanılsın vatandaşlarımız bu tür ürünleri alırken çok dikkatli olmalıdır" şeklinde konuştu.

Vatandaşların şeker alırken dikkat etmeleri gereken konuları da belirten Özer, "Şekerlerin bir kısmında ise, şeker yerine suni tatlandırıcılar kullanılıyor. Bu nedenle şekerleme ürünlerinin doğal şeker içermesine dikkat edilmelidir. Çikolata ve şeker yerine hurma, badem, fındık, dut kurusu, kaysı kurusu gibi sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.


haber7



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs