En Sıcak Konular

'İ nokta Melih Gökçek' ifadesi karara bağlandı!

4 Ekim 2007 09:16 tsi
'İ nokta Melih Gökçek' ifadesi karara bağlandı!
Emin Çölaşan Gökçek'ten bahsederken "İ nokta Melih Gökçek" yazıyordu. Yazıda "nokta" şeklinde yer verilen ifadeyle ne denmek istendiğini Yargıtay karara bağladı. İşte Yargıtay tarafından verilen karar...

Gazeteci Emin Çölaşan ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki (İ) kavgası bugün Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda karara bağlandı.

Melih Gökçek, Çölaşan’ın kaleme aldığı bir yazıda kendisinden (İ nokta Melih) diye bahsederek ‘’ İbn.’ demek istediğini öne sürmüş, mahkeme ise bu görüşe katılmayarak Gökçek’in tazminat talebini reddetmişti. Yargıtay’ın bozma kararı ve mahkemenin direnmesi üzerine bugün Hukuk Genel Kurulu son kararı verdi Genel Kurul, ‘’İ. Melih’’ vurgusunun ‘’İbrahim Melih’in kısaltılması’’ olduğunu ancak, ‘’İ nokta Melih’’ şeklinde yazılarak, aşağılayıcı bir tutum takınıldığına karar vererek, Gökçek’i haklı buldu..

Gökçek, Çölaşan’ın Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan bir yazısında, kendisi için “Oyna yavrum oyna”, “kaşar ağası” gibi ifadelerde bulunduğunu belirtti. Gökçek’in avukatı ayrıca Çölaşan için “Müvekkilimin adının İ nokta Melih şeklinde yazılması etik değil. Bu tür yazım şekli seviyesizdir. Bu ifade ile müvekkilime ‘İbn. Melih’ şeklinde küfredilmektedir ” diyerek, Çölaşan’dan 40 bin YTL manevi tazminat istedi.

Ankara 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi açılan davada, Emin Çölaşan’ın yazılarında tazminata konu bir durum olmadığına karar vererek davayı reddetti. Çölaşan’ın yazısının ve yaptığı tanımlamaların gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle tazminat talep edilemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, Çölaşan’ın kullandığı “kaşar ağası” ve “İ nokta Melih” gibi ifadeler için de talep edilen manevi tazminatı şu gerekçeyle reddetti:

“Davacının siyasi bir kimliği bulunduğundan övgüye olduğu kadar, yergiye de tahammül etmesi gerekir. Bazen kendisine yönelik ağır eleştiriler de yapılabilir. Bunları bilerek, bunlara hazırlıklı olarak göreve talip olmuştur. Bütün yaşamı kamuoyunun gözü önündedir. Basının kamuoyunun sağlıklı bir şekilde oluşması için gerçekleri serbestçe dile getirmesi görevleri arasında olup, bazen bu görevini yaparken dili incitici de olabilir. Siyasiler bunlara katlanmalı alıngan olmamalıdır. Toplumun bilgilenme hakkı önemli bir haktır. Bu görevi basın yapmaktadır. yazılardaki başlıkların bu şekilde konulması, başlığı ve yazıyı ilginç kılmak, okuyucunun dikkatini çekmek için yapılmış olabilir. Böyle başlıklar atılmış olması hukuka aykırılık teşkil etmez. Yazılarda geçen ifadeler davacının kişilik haklarına saldırı olarak kabul edilebilecek tarzda değildir.”

YARGITAY BOZDU

Aktifhaber'in haberine göre Gökçek’in kararı temyiz etmesi üzerine dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi ise Çölaşan’ın kullandığı ifadelerin amacını aştığını belirterek, tazminat ödenmesini öngördü. Yargıtay kararında şöyle denildi:

“Yayın konusu ile kullanılan sözler arasında düşünsel bağlılık anlamında öz ve biçim dengesi korunmalıdır. Yayın doğru olsa ve kamu yararı bozulsa bile üslup uygun değilse aşağılayıcı, küçük düşürücü abartılı ise hukuka uygunluktan söz edilemez. Somut olayda sözler ile öz ve biçim dengesi bozulmuştur. Gerekli olmayan yakıştırmalar yapılmış ve amaç aşılmıştır. Yayın hukuka aykırıdır.”

Yargıtay kararına üyelerden Mustafa Kıcalıoğlu ile Mehmet Uyumaz ise karşı oy kullandı. Dosya yeniden Ankara 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme Yargıtay kararına uymayarak, davayı yeniden reddedince, konu bu sefer Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi’ni haklı bularak, Emin Çölaşan’ın yazılarında kullandığı ifadeler nedeniyle tazminat ödemesini öngördü. Çölaşan, bu sefer karar düzeltme başvurusunda bulundu. Genel Kurul, bugün yaptığı toplantıda, Çölaşan’ın karar düzeltme başvurusunu reddetti. Böylece dosya yeniden Ankara mahkemesine gönderilecek.

Mahkemenin Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararlarına uyma zorunluluğu bulunuyor.



Bu haber 1,529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs