En Sıcak Konular

'Türkiye mülteciler konusunda dünyaya örnek'

24 Nisan 2016 09:54 tsi
'Türkiye mülteciler konusunda dünyaya örnek' AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: "Türkiye bugün bütün mülteciler konusunda bütün dünyaya örnektir. Kimse Türkiye'ye bu konuda ders vermesin. Sizinle bu konuda işbirliği yapmaktan gurur duyuyorum"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Gaziantep Üniversitesi Kültür Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye'nin ikinci dünya savaşından sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu ve buna ortak çözüm aramanın sadece Türkiye veya AB'nin tek başına üstlenmesiyle mümkün olmadığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, Kasım ayından itibaren aradan geçen 5 aylık süreçte önemli mesafeler kat edildiğini belirtti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Türkiye ile AB arasında düzensiz göçün engellenmesi noktasında ortaya irade konulduğunu ve bugünkü ziyaretin bu iradenin devamı olarak gerçekleştiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Mart ayında yapılan anlaşmadan bu yana Ege'de yasa dışı göçle ilgili çok fazla azalma görüyoruz. Buradaki çabalarımız devam ediyor ve birçok ülkeyle işbirliği yapıyoruz. İşbirliği ile süreç yasa dışı göçten yasal göze doğru evrilmeye başlıyor. Türkiye ile AB arasında vize serbestisi söz konusu oldu. Bu kararın alınması öncesinde Türkiye'nin atması gereken adımlar söz konusu. Buradaki çabalarımız devam etmekte vize muafiyeti konusunda çalışmaları hızlandırdık. Gerekli hazırlıklar yapılınca gerekli adımlar atılabilecektir. Görüşmelerimizde akan kanın durması açısından bu birlikte ele almamız gereken konuların öneminin altını çizdik. Başbakan'ın ortaya koyduğu liderlikten dolayı teşekkür ediyorum. Politik anlamda değil, kişisel hissiyatımı ifade ediyorum; Türkiye bugün bütün mülteciler konusunda bütün dünyaya örnektir. Kimse Türkiye'ye bu konuda ders vermesin. Sizinle bu konuda işbirliği yapmaktan gurur duyuyorum."

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise 23 Nisan gibi özel bir günde Türkiye'ye gelmenin anlamlı olduğunu söyledi. Türkiye'nin savaştan kaçan Suriyelilere ev sahipliği yaptığını ve mültecilerin tüm toplum tarafından kucaklandığını gördüğünü belirten Merkel, "Gaziantep'te 370 bin mülteci var ve bunların 107 bini çocuk. Bu çocukların da büyük çoğunluğu eğitim alıyor. Bütün çocukların okula gitmesi öngörülüyor ve bu önemli bir çalışma. Türkiye'deki mültecilerin aslında toplum olarak kucaklandığını konuştuk ve gördük 3 milyon Suriyeli mülteciyle en büyük mülteci kabul eden ülke konumunda Türkiye" dedi.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Başbakan Davutoğlu ve hükümetinin konuşulan şartları uyguladığını dile getirerek, "Avrupa Komisyonu Türkiye'ye yönelik fonun serbest bırakılması için gerekli çabayı göstermektedir. Suriyelilere eğitim vermek ve parlak geleceğe hazırlamak lazım. Onlar geri dönünce özgür Suriye'de hayatlarına devam edebilsinler. Temmuz sonu itibariyle projeler hazırlanmış olacak. Aynı dayanışmayı Avrupa tarafında da göstermeliyiz" diye konuştu.

Davutoğlu; "3 yıldır gündeme getirdiğimiz 'güvenli bölge' konusunda gerekli adımların atılmamasını burada Suriye halkı ve Türkiye ödüyor. Bildiğiniz gibi geçen hafta Genelkurmay Başkanı'nın da Kilis'e ziyareti oldu. Kilis'e atılan mermilerin durdurulması için gerekli adımlar atıldı. Özellikle hareketli araçlarla yapılan saldırılar söz konusu. Ancak gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Kilis'in karşısında yoğun çatışma yaşanıyor. Türkiye olarak biz Suriye'de biran önce siyasi çözümün bulunması rejim ve terör saldırılarının bitmesi için değişik tekliflerde bulunduk ve bunlardan biri güvenli bölgeydi. 3 hatta 4 yıldır sürekli gündeme gelen teklif konusunda BM ve uluslararası toplumun yeterli adımı atmamasının bedelini Suriye halkı ve Türkiye ödüyor. Biz tedbirler aldık, alıyoruz. Kilis'e yönelik roket atışlarının durdurulması için atılması gereken adımlara ilişkin çalışma yapıldı. Saldırı odakları imha ediliyor, yine de Suriye içindeki terör odaklarının faaliyet alanları itibariyle özellikle hareketli bir takım araçlar üzerinden yaptıkları saldırılar söz konusu. Bakanlar Kurulu'nda ele alacağız, ek adımlar tereddüt olmadan gerekli askeri her türlü tedbir alınacak."

Almanya Başbakanı Merkel de, IŞİD'in Kilis'e yönelik saldırılarını bildiklerini ve çözüm için uğraştıklarını tüm tarafların ortak çözüm üzerine çalışması gerektiğini ifade etti. Saldırıların devam etmemesi gerektiğini anlatan Merkel, çözüm için aktörlerin çok fazla olduğunu, insanların güvencede olduğu bir alan oluşturulmasının göçü de azaltacağını kaydetti.

Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,001 µs