En Sıcak Konular

Çin - ABD gerilimi tırmanıyor

19 Nisan 2016 13:17 tsi
Çin - ABD gerilimi tırmanıyor Çin'in Güney Çin Denizindeki yapay adalarda inşa ettiği üslerden birine uçak konuşlandırması ABD'yi ayağa kaldırdı.

Bir süre önce bölgedeki Amerikan donanmasını ziyaret eden Savunma Bakanı Ashton Carter, gelişmelere ateş püskürdü. Carter'ın donanmayı ziyaretine üst düzey bir generalini tartışmalı adalardan birine göndererek cevap veren Pekin ise, son olaydaki iddiaları yalanladı.

Pekin'in Güney Çin Denizi'nde bulunan kayalıklara yapay ada yapmasının ardından bölgeye askeri uçak konuşlandırması ABD, Filipinler ve Vietnam'ı ayağa kaldırdı.

Çin hükümeti 2014 yılında bir çok ülkenin üzerinde hak iddia ettiği küçük ada ve kayalıklardan oluşan Spratly Adaları'nın bulunduğu bölgede 3 kilometrelik bir yapay bir uçak pisti oluşturmaya başlamıştı. Önceleri piste sadece sivil uçakların ineceğini iddia edip tartışmaları bastıran Çin hükümetine dün piste inen askeri uçak soruldu.

Çin, hasta olan çalışanların tahliyesi için askeri uçağın indirildiğini söylese de ABD Savunma Bakanı Ashton Carter bunun sıradan bir hadise olmadığını vurguladı.

Ayrıca Carter'ın Filipinler'in Güney Çin Denizindeki devriye gemilerini ziyaret ettiği aynı gün Çin'in üst düzey askeri yetkililerinden birinin tartışmalı adalara ziyaret gerçekleştirdiği Uzakdoğu medyasında konuşuluyor.

Washington, Güney Çin Denizini silahlandırmakla suçladığı Pekin'in uçak pistini askeri amaçlarla yaptırdığını ve adalara mühimmat depoladığını iddia etti.

Pekin ise iddiaları yalanladı ve kendilerinin değil ABD devriyelerinin bölgede tansiyonu yükselttiğini iddia etti.

Dünyanın en önemli deniz güzergahı olan ve petrol rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.

Bu haber 1,768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs