En Sıcak Konular

'Ankara'ya bağımsızlık konusunu açıklayabiliriz'

18 Nisan 2016 11:45 tsi
'Ankara'ya bağımsızlık konusunu açıklayabiliriz' Kuzey Irak Bölgesel Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Al Jazeera kanalına verdiği söyleşide bağımsızlık referandumu ve Irak ile ilgili öne çıkan konularda açıklamalarda bulundu.

Bağımsız bir Kürt devleti için yapılması planlanan muhtemel referandumu ile ilgili düşüncelerini dile getiren  Barzani, “iki büyük tecrübenin ardından Irak’ta birlikte yaşam koşullarının başarısız olduğunu, bu nedenle farklı çözümlerin tecrübe edilmesi gerektiğini” vurguladı.

Kürtlerin Irak’ta her zaman federal ve demokratik bir sistem içinde ve eşit koşullarda yaşama tercihinde bulunduklarını hatırlatan Barzani, ancak bu durumun hiçbir zaman gerçekleşmediğini, birlikte yaşamaya başarı şansı tanınmadığını belirtti.

2003 sonrasında Irak’ta yeni bir evrenin başladığını, 2003’ten günümüze süregelen bu yeni evrenin tamamlanması halinde olumlu bir sürece evrileceğini hatırlatan Barzani, ancak hiç kimsenin yasaları uygulamadığını ve bu ikinci deneyimin de başarısızlıkla sonuçlandığını vurguladı.

Her iki deneyimin de başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle artık yeni bir metodun uygulanmasının zamanının geldiğini dile getiren Başkan Barzani, bu yeni yöntem için en iyi yolun Kürdistan’da referandumun gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Barzani, referandumun Kürdistan’ın iç sorunları ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını dile getirdi ve Kürdistan’ın bağımsızlığı ile referandumun tüm sorunlardan daha önemli ve öncelikli olduğunu belirtti.

İran’ın geçmişte Baas rejiminin yıkılması sürecinde rol alan bazı kesimlerle ilişki içinde bulunduğuna ve bu ilişkinin halen devam ettiğine dikkat çeken Barzani, ancak kendilerinin İran’ın Kürdistan’ın iç işlerine müdahale etmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini, mevcut bazı sorunların da karşılıklı diyalog ve anlayış içerisinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda takınacağı muhtemel tavır ile ilgili görüşlerini de dile getiren Barzani, bugüne kadar Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunu Türkiye ile görüşmediklerini, ancak Ankara’nın bu konu ile ilgili görüşmek istemesi halinde kendisinin bunu konuşmaya hazır olduğunu belirtti.

Batılı ülkelerin Kürtlerin bağımsızlık ilan etmemeleri hususunda gerçekleştirdikleri baskı konusuna da değinen Barzani, farklı amaçları bulunsa da gerçekte tümünün hakikatlerden haberdar olduklarını, halihazırda Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda farklı düşünseler de, hiçbir ülkenin Kürt halkının haklı davasının karşısında olmadığını vurguladı.

Bu haber 1,681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,263 µs