En Sıcak Konular

Erdoğan'dan bankalara çağrı

11 Nisan 2016 14:30 tsi
Erdoğan'dan bankalara çağrı Cumhurbaşkanı Erdoğan: "“Burada da tüketici kredilerinde faizi lütfen bankalarımız daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, "Bölücü terör örgütü, Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki çeşitli ilçelerimizde temmuz ayından bu yana, insanlık ve ahlak dışı yöntemlerle vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Bölgedeki belediyeler de halka hizmet için kullanması gereken araç ve makineleri teröristlerin emrine vererek bu zulme destek oldu" ifadelerini kullandı.

"SUÇUN VARSA YARGILANACAKSIN KARDEŞİM"

Dokunulmazlıklar konusuna değinen Erdoğan, "Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince yani 'milletvekillerine dokunulmazlık kalksın' diye bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa o fezlekeyle ilgili sürecin hemen yargıya taşınması anlamınadır bu." diye konuştu.

Erdoğan, "Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim? Bu kadar olaylar olacak, sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla silah taşıyacaksın, ondan sonra...'Hani kalksın' diyordun da şimdi ne oldu. Niye geri vitese taktın." dedi.

"DEVLETİN GÖREVİ SADECE YAPILARI DEĞİL GÖNÜLLERİ DE İMAR ETMEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör operasyonlarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Çukurlar, kanallar ama bunlar atık su kanalları değil, bunlar içme suyu kanalları değil, bunlar yağmur suyu kanalları değil, bunlar doğal gazların hatlarının döşenmesi için değil, bunlar elektrik şebekesi için değil, buraya güvenlik güçleri girmesin diye açılan kanallar. Sokaklara, binalara, kazılan çukurlara döşenen bombalar ve yaşanan çatışmalar yüzünden bölgede ciddi bir tahribat ortaya çıktı. Güvenlik güçlerimiz teröristleri birer birer etkisiz hale getiriyor. Tabii ilçelerimizin böyle harap halde kalmasına rıza göstermedik, gösteremezdik, göstermedik."

Kentsel dönüşüm yoluyla operasyonların sürdüğü şehirlerin sadece teröristlerden değil onlara rahat hareket etme imkanı sağlayan olumsuz şartlardan da temizleneceğini belirten Erdoğan, "Devletin görevi sadece yapıları değil aynı zamanda gönülleri de imar etmektir. Vatandaşlarımızın devletine olan güven, bağlılık ve inançlarını güçlendirmek zorundayız" diye konuştu.

YÜKSEKOVA VE CİZRE ŞEHİR OLMALI

Erdoğan şöyle konuştu:

"Bir teklifim var; dedim ki Hakkari’yi yer değiştirelim, Hakkari şehri Yüksekova olarak değişsin. Hakkari topoğrafik yapı olarak bir şehir yapısında değil. Orayı nasıl şehir yapmışlar anlamak mümkün değil. Yüksekova, topoğrafik yapı itibariyle gerçekten şehir olmaya aday, çok daha güzel bir yer. Tümen orada, havalimanı da yaptık. Bu yapı itibariyle bir de kaçakçılığın en yoğun olduğu bölge de orasıdır. Bütün bunları hem engellemek hem de huzurlu bir şehir inşa etme noktasından Yüksekova çok isabetli bir adım olacaktır. Hükümetimizde de şu anda bu karar oluşmuştur.

İkinci bir yer Cizre. Cizre zaten tarihi itibariyle şehir. Aslında yeni kazanacağı bir hak değil. Cizre’nin bu hakkıydı, elinden alındı, bu hakkın iadesi gerekir ve Cizre’nin yeniden şehir olması lazım.”

"BİR MÜJDEYİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM"

Kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Afetlere hazırlık kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından inşallah biraz daha mesafe katetmiş olacağız. Bu vesileyle sizlerin huzurunda bir müjdeyi İstanbullularla özellikle bir örnek olması bakımından, Esenler'de yaşayan kardeşlerimle paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm için 5 Ekim 2012 tarihinde Esenler Havaalanı Mahallesinde ilk kazmayı vurmuştuk. İşte bu mahalledeki çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Bu bölgede 2 bin 373 konut ve 55 iş yeri yapıldı."

"Kentsel dönüşümü bir proje, bir hayal olmaktan çıkartıp, fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdiden bu konutların iş yerlerinin ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. Tabi ülkemizde bu çerçevede yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut var. Şu ana kadar 48 ilimizde 179 alan riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunuyor. Ayrıca 21 ilimizde 37 bin 782 dekar büyüklüğünde bir yer rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

"KANAL İSTANBUL'U YAPACAĞIZ"

Erdoğan, "Biz toplu konutta artık özgün mimariyi, yerel mimariyi hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. 2011 yılına geldik 500 bin konutluk hedef aşıldı. Şimdi 2023'e kadar ikinci bir 500 bin hedefi var. Şimdi bu hedefi de aştık ve toplamda inşallah diyoruz ki 1 milyon değil, 1 milyon 200 binlik bir rakama doğru gidelim. Çünkü Kanal İstanbul... Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul'un her iki tarafında gerçekten İstanbul'un şanına yakışır konutlarla, Kanal İstanbul'un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep 'Olur mu canım' diyenler çıktı. Arkadaşlar, Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul'u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız."       

"BANKALARIMIZ KREDİLERDE FAİZİ LÜTFEN DÜŞÜRSÜNLER"

Bankalara faizler konusunda çağrıda bulunan Erdoğan, “Burada da tüketici kredilerinde faizi lütfen bankalarımız daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil. Katılımcı kuruluşlar bankaları baz alarak değil lütfen bu oranları düşünsünler. Konut kredisi alacak vatandaşımız rahatlıkla oradan ödeyebileceği krediyi almış olsun” ifadelerini kullandı.

"TOKİ VE MÜTEAHHİTLERİMİZ YENİ BİR DÖNEME GEÇMELİ"

TOKİ ve müteahhit firmalarının yeni bir döneme geçmek mecburiyetine olduğunu savunan Erdoğan, “TOKİ’nin yatay mimari, mahalle kültürü, yöresel mimari konseptleriyle belediyelerle yürüttüğü ortak projelerle takdir ettiğim adımlar attığını görüyorum. İnşallah görmeye devam edeceğiz. Alan itibariyle sıkıntılı olduğumuz yerlerde dikey mimari kullanılabilir ama dikey mimariye gerek olmayan yerlerde bizim özgün mimarimizi kullanmak suretiyle gerçekten dünyaya yerleşimde farklı mesajlar vermeliyiz. Artık vatandaşlarımızın da bu yönde beklentileri ortaya çıktığı içini müteahhitlerimiz de kendileri yenilemek durumunda kalıyorlar” dedi.

"BELEDİYE BAŞKANI KARDEŞLERİME SESLENİYORUM MAHALLENİN KAT OTOPARKI OLACAK"

İstanbul’daki yerel yönetimlere otopark konusunda uyarılarda bulunan Erdoğan, “Belediyeler otopark için ücret alırlar ama otopark yapımına gelince hiçbir projede otopark var mı yok mu kontrol etmezler. Ondan sonra araçlar sokak içine park ederler. Allah göstermesin bir yangın olduğu zaman itfaiye aracı ulaşamaz. Geçenlerde Bomonti’de öyle bir olay oldu. İtfaiye araçları aşağıda kaldılar ve hortumu uzatabilmek için itfaiye erleri cansiperane savaş verdiler. Olmaz. Buralarda da belediyelerimizin Türkiye genelinde buna dikkat etmesi lazım. Bu projelere onay verilirken evlerin altındaki otoparkların yapımını teminat altına almaları lazım. Artık refah ülkesi bir Türkiye var. Evde beyefendinin de hanımın da birer arabası var. Delikanlı büyüdüyse araba istiyor bir araba da ona. Bir daireye bir araç hesap edilirdi artık 2-3 araç hesabı yapılıyor. Eğer evin altına sığdırmıyorsan belediye başkanı kardeşlerime sesleniyorum o mahallenin kat otoparkı olması lazım. Biraz kendi arazinden feragat edeceksin, kat otoparka yapacaksın mahalleli aracını oraya koyacak. Güvence noktasında da bu otoparkları olmasın fayda var. Kağıthane’den geçtiğimiz günlerde 25 araç kundaklandı. Bunlar otoparklarda olsa bunun riski minimize olurdu. Bu adımları da atmalıyız” diye konuştu.

Bu haber 1,035 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,505 µs