En Sıcak Konular

SPK Yiğit Bulut hakkında inceleme başlattı

5 Nisan 2016 15:23 tsi
SPK Yiğit Bulut hakkında inceleme başlattı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomiden sorumlu Başdanışmanı Yiğit Bulut hakkında İş Bankası ile ilgili açıklamaları nedeniyle inceleme başlattı

 Sermaye piyasası kurulu (SPK) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomiden sorumlu Başdanışmanı Yiğit Bulut hakkında İş Bankası ile ilgili açıklamaları nedeniyle inceleme başlattı.

TRT haber'de İş Bankası'na el konulması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı Yiğit Bulut'un açıklamaları kamuoyunda büyük yankı buldu. Konu CHP Milletvekili Tacettin Bayır tarafından TBMM gündemine taşındı. Bayır, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından cevaplanması talebi ile hazırladığı soru önergesinde, Bulut için soruşturma açtırıp açtırmayacağını sordu.

Şimşek, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş'ın hazırladığı cevap metni ile yaptığı bilgilendirmede, bu tür durumlarda ihbar ve şikayetler doğrultusunda kapsamlı incelemeler yapıldığını ve gerektiğinde ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Ertaş, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 'piyasa dolandırıcılığı' başlıklı 107. Maddesi'nin ikinci fıkrasında yer alan "Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacı ile yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır" hükmüne işaret etti.

SPK Başkanı Ertaş, "Anılan madde kapsamında, kurulumuz tarafından yapılan inceleme ve denetim çalışmaları neticesinde, bilgiye dayalı piyasa dolandırıcılığı fiilinin işlendiğinin tespit edilmesi durumunda, kanunun 115'inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmakta" dedi.

Bulut'un, yargılanabilmesi için öncelikle SPK tarafından suç duyurusunda bulunulması, ceza alması için de 'menfaat sağlamasının' kesinleşmesi gerekiyor. Kanunun 107'nci maddesi'ndeki 'menfaat sağlayanlar' ibaresi, düzenlemeye geçen yıl eklenmiş, böylece Bank Asya ve son dönemde kayyum atanan bazı şirketlere yönelik karalama kampanyalarını yürütenlerin açılan davalarda ceza almaması hedeflenmişti.



Bu haber 1,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs