En Sıcak Konular

Barzani: 'PKK ile PYD bir'

23 Mart 2016 16:19 tsi
Barzani: 'PKK ile PYD bir' Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, PKK ile PYD’nin bir olduğunu ve Amerikalılar’ın da bunu çok iyi bildiğini ifade etti.

Al-Monitor’lün kendisiyle yaptığı röprotajda, Mesud Barzani önemli açıklamalarda bulundu.

“Benim hedefim bağımsız Kürdistan’ı kurmaktır, başkan olarak kalmak değil” diyen Barzani, şunları kaydetti:

“Bağımsız bir Kürdistan’a sahip olduğumuzda ben başkan olmayacağım. Halkımı kutlayacak ve başka birinin yerime getirmelerini isteyeceğim. Bu, kendime verdiğim bir sözdür.”

Tarih: Ekim’den önce...

Barzani Kürt yönetiminin sınırlarına ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesine göre Kerkük ve Şengal gibi tartışmalı bölgelerde referandum yapılacaktı ancak bu Merkezi Irak Hükümeti tarafından uygulanmadı.”


Referandum konusunda çalıştıklarını dile getiren Barzani, “Kontrolümüz dışında bir gelişme yaşanmazsa, zannediyorum Ekim’den önce referandumu gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Erdoğan, Kürt sorunun her kesten daha iyi anlıyor’

Türkiye’nin başta Güney Kürdistan’da federalizme karşı olduğunu ifade eden Mesud Barzani, “Şimdi ilişkilerimize bakın. Yapacağımız referandumun Türkiye’deki Kürtler’le ilişkisi olmadığı için hiçbir sorun çıkmaz. Bu nedenle Türkiye’nin Kürtler’in talebini anlayacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Barzani, bağımsızlık referandumunu barışçıl bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini, bundan dolayı Merkezi Irak Hükümet, İran ve Türkiye ile de konuşacaklarını kaydetti.

Erdoğan’ın sözleri

Başkan Barzani, Türkiye’nin Başbakanı olduğu dönemde Erbil’e gelen Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürtler’i inkar etme dönemi bitmiştir” dediğini hatırlatarak, bunu “önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi.

Barzani, “Ben bir kaç kez Erdoğan’la görüştüm. O herkesten daha iyi Kürt meselesini anlıyor. Ondan duyduklarımı başka hiç kimseden duymadım” şeklinde konuştu.

‘PKK Şengal’i boşaltmalı’

PKK’nin Şengal’i terketmesi gerektiğini söyleyen Barzani, “Biz bunu istiyoruz ancak güç ve baskıyla değil. Amerikalılar iç sorunlarımıza müdahale etmiyorlar ama onlar da Şengal’de PKK’nin bulunmasının hiçbir gereği olmadığını biliyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de federalizm
 
Kürdistan Bölgesi Başkanı, PKK ile PYD’nin bir olduğunu ve Amerikalılar’ın da bunu çok iyi bildiğini ifade ederek, şunları ekledi:

“Amerikalılar bunu dile getirmek istemiyorl Hem bizler, hem Amerikalılar açısından en önemli olan IŞİD’le savaştır. Belki bundan dolayı bu gerçeğe gözlerini kapatmıştır.”

Kürdistan Bölgesi’ndeki reformlara değinen Barzani, önce kendi ailesinden başlayacağını ifade ederek, “Başta kendim olmak üzere, Başbakan Neçirvan Barzani ile Oğlum Mesrur Barzani hakkında yolsuzluk ile ilgili en ufak birşey varsa yargılanacağız” diye konuştu.

Yolsuzluğun büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Barzani, “IŞİD’e karşı mücadele ettiğimiz gibi yolsuzlukla da mücadele etmeliyiz” dedi.

Rudaw



Bu haber 1,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,449 µs