En Sıcak Konular

'Türkiye ile hemfikiriz'

20 Mart 2016 08:40 tsi
'Türkiye ile hemfikiriz' Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne herkesin saygı göstermesini istedi. Çavuşoğlu, “İki ülke olarak bu konuda her türlü çabayı sarfedeceğiz”, Zarif ise “Ülkelerin toprak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile biraraya geldi. İki bakan, Çırağan Sarayı'ndaki başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zarif'le yaptıkları görüşmede terörle mücadele konusundaki işbirliğini güçlendirme kararlılığını ortaya koyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Bu konuda içişleri bakanlarımız başta olmak üzere ilgili kurumlarımız da önümüzdeki süreçte biraraya gelecek” dedi. Bakan Çavuşoğlu, ilerleyen günlerde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı yapılacağını hatırlattı ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi Türkiye'de ağırlayacak olmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

HER ÇABAYI GÖSTERİRİZ

Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda iki tarafın birlikte hareket ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu fırsatın kalıcı ateşkes ve siyasi çözümün sağlanması için iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün her iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuda gerekli her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

İSTİKRAR İÇİN İŞBİRLİĞİ

Yemen, Irak ve Libya'daki sorunları da yakından takip ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Bölgenin istikrarı için Müslüman ülkeler arasındaki işbirliği çok önemli. Biz İran ve Suudi Arabistan arasında yaşanan mevcut sorunların kardeşlik duyguları içinde aşılmasını arzu ediyoruz. İki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için de katkı sağlamaya devam edeceğiz ve nisan ayında düzenleyeceğimiz İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Zirvesi'nin de bunun için vesile olmasını arzu ediyoruz ve bu zirvede de İran'ı ağırlamaktan mutluluk duyacağız” diye konuştu.

SURİYE HALKI BELİRLESİN

Cevad Zarif ise PYD'nin federasyon ilanını da işaret ederek, “Coğrafi sınırlar değişmez ve bizim politikamız her zaman bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı, Irak ve Suriye'nin istikrarı yönünde olmuştur. Ülkelerin toprak bütünlüğünü, özellikle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlere karşıyız. İran, Suriye'nin geleceğini Suriye halkının belirlemesi konusunda ısrarcıdır. Biz Suriye'nin komşuları ve bölgenin önemli ülkeleri olarak sürece ve Suriye halkına kendi geleceklerini yazmak için yardım etmeliyiz” dedi.

TÜRKİYE İLE HEMFİKİRİZ

Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün en önemli konu olduğunu söyleyen Zarif, “Bu konuda Türkiye ile hemfikiriz. Fikir ayrılıkları diyalog ve istişarelerle çözülebilir. Türkiye ve İran görüşmeleri barışın sağlanmasında yardımcı olur diye düşünüyoruz” diye konuştu. 

Yeni Şafak



Bu haber 1,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,450 µs