En Sıcak Konular

Federasyon ilanının zamanlaması...

16 Mart 2016 12:41 tsi
Federasyon ilanının zamanlaması... Rusların çekilmesini neden beklediler?

Reuters'in duyurduğu habere göre Suriye'de Kürtlerin kontrolündeki kuzey bölümlerinde bir federasyon kurulması bekleniyor. Kobani Dış İlişkiler Yetkilisi İdris Nassan'ın açıklamasına göre, bölgenin adı Kuzey Suriye Federasyonu olarak belirlendi ve bölgede yaşayan tüm etnik gruplar temsil edilecek. Reuters dışında Barzani yanlısı Rudaw haber sitesi de söz konusu gelişmeyi verenler arasında. Rudaw'ın kaynağına göre konferansa Kürt, Arap, Süryani ve Türkmenlerin de aralarında bulunduğu Suriye’deki tüm oluşumlar katılacak.

Peki Rusya'nın bir anda, apar topar Suriye'den çekildiğini duyurmasından bir gün sonra bu haberin düşmesi ne anlama geliyor? Bunu anlamak için Kremlin'den söz konusu Federasyon ile ilgili gelen açıklamalara bakmak gerekiyor. Mart ayı başında, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sergey Ryabkov, "İşleyecek olması halinde Suriye'de federal bir devlet modeli mümkün" demişti. Bu açıklamanın üzerinden iki hafta sonra -yani iki gün önce- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yapmış olduğu açıklamaya da bakmakta fayda var. Lavrov, Suriye hükümeti ve muhalefetinin federal yapıya geçiş kararı alması halinde bunu destekleyeceklerini söylemiş, "ülkelerinin gelecek yapısıyla ilgili varılacak anlaşma her ne olursa olsun, bunu" destekleyeceklerini belirtmişti. Pazartesi yapılan bu açıklamanın ertesi günü Rusya, Suriye'deki askeri varlığını çekmeye başlamıştı. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ağzından bir B Planı lafı çıkmış, ortalık iyice karışmıştı.

Söz konusu haberin düşmesinden kısa bir süre sonra ise Hürriyet gazetesi, Ankara'daki diplomatik kaynakların “Suriye’nin yönetim biçimine ve idari yapısına ‘siyasi geçiş süreci’ çerçevesinde hazırlanacak yeni anayasayla yine Suriye halkı, tüm kesimlerin katılımıyla, kolektif biçimde karar verecektir. Bunun dışında, tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz" dediğini iddia etti.

Dün de Suriye’nin birleşmesinin çok zor olduğunu öne süren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, “Kürtlere gelince 1923 tarihinde yapılan Lozan Antlaşması’ndan bu yana bağımsızlığı hayal ediyor. Söz konusu antlaşmada Osmanlı İmparatorluğu’ndan geri kalanlardan Kürtlere bir devlet sağlanması taahhüdüne uyulmadı” diyerek eninde sonunda bir Kürt devletinin kurulacağını belirtmişti.

Hemen hemen aynı zamanda İsrail'den de bağımsız Kürt devleti ile ilgili peş peşe açıklamalar yapılmıştı.

Rusya'nın bölgeden çekildiği bir zamanda, Ankara'nın tepkisini çekeceği başından beri bilinen böyle bir "ilanın", tam da Rus askeri gücü çekilirken duyurulması ne anlama geliyor? "Rusya çekildi, Türkiye Suriye'ye müdahale etsin" mi isteniyor?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs