En Sıcak Konular

Obama, Suudileri kızdırdı

16 Mart 2016 10:12 tsi
Obama, Suudileri kızdırdı ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen hafta Atlantic dergisine verdiği ve bazı Avrupalı ve Ortadoğulu müttefiklerini ülkelerini ABD dış politikasının sırtından geçinip ‘beleşçi davranmakla’ eleştirdiği mülakatına ilk tepki Suudilerden geldi. Prens Turki el F

Arab News sitesindeki yazısına ‘Hayır Sayın Obama. Biz ‘beleşçi’ değiliz’ ifadesiyle başlayan eski Washington Büyükelçisi Faysal, uluslararası toplumun sorunlarının çözümüne yaptıkları ‘katkıları’ sıraladı. Kendi paylaştıkları istihbarat sayesinde ABD’de pek çok saldırının önüne geçildiğini yazan Faysal, Obama’ya bugüne kadarki ‘inisiyatiflerini’ de hatırlattı. Faysal’ın yazısının öne çıkan kısımları şu şekilde:

"IŞİD'le savaşan koalisyonun toplantılarını biz başlattık. En büyük terörist olan Beşar Esad, IŞİD ve Nusra ile savaşan Suriyeli özgürlük savaşçılarını biz eğitiyor ve finanse ediyoruz. Koalisyonun teröristlerle daha etkili mücadele edebilmesi için kara birliği göndermeyi teklif ettik. Yemen halkının, ülkelerini, milis ve İran’ın desteklediği Husilerden almasına yardımcı olacak askeri, siyasi, insani desteği, ABD güçlerine gerek duymadan başlattık. Dünyadaki terörün her çeşidinin bitirilmesi için 30’dan fazla Müslüman ülkeden oluşan koalisyonunu biz kurduk.

'BONOLARINIZI ALIP EKONOMİNİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ'

Dünya çapında istihbarat ve siyasi, ekonomik ve insani kaynaklar toplayan BM Terörle Mücadele Merkezi'nin tek finansörüyüz. Düşük faizle ABD hazine bonoları alıp ekonominizi güçlendiriyoruz. Eğitim için üniversitelerinize binlerce öğrenci gönderiyor, ve kendi ülkemizde 30 binden fazla Amerikan vatandaşını istihdam ediyoruz. Onlara yüksek maaşlar veriyoruz. Dışişleri ve savunma bakanlarınız, ülkelerimiz arasındaki ilişkiden sık sık övgüyle bahsediyor. Geçen eylül Kral Selman’la görüştünüz ve Kral, İran’la imzalanan nükleer anlaşma karşısında verdiğiniz güvenceleri kabul etti. Suudi Arabistan’ın Arap ve İslam dünyasındaki lider rolüne dikkat çektiniz.

'HEM YARALIYOR HEM HAKARET EDİYORSUNUZ'

İkiniz de İran’ın istikrarsızlaştırma eylemlerine karşı koyma gerekliliğinde mutabık kaldınız. Şimdi bizi ters köşeye yatırıyorsunuz. Bizi Suriye, Yemen ve Irak’ta mezhepçiliği kışkırtmakla suçluyorsunuz. Terör destekçisi bir ülke olarak nitelediğiniz İran’la dünyamızı paylaşmamızı söyleyerek bizi yaralamakla kalmayıp hakaret de ediyorsunuz.

'MÜSLÜMAN KARDEŞLER'E KARŞI HALKA DESTEK VERDİĞİMİZ İÇİN Mİ RAHATSIZSINIZ?'

Acaba Mısır halkı Müslüman Kardeşler hükümeti ve destekçilerine karşı ayaklandığında, Krallık’ın halka verdiği destek yüzünden rahatsız olabilir misiniz?

Ya da bir önceki kral Abdullah’ın sizinle en son bir araya geldiğinde yumruğunu masaya vurup ‘Daha fazla kırmızı çizgi yok’ demiş olması mı sorun?

'80 YILLIK DOSTUNUZU İRAN'LA BİR TUTACAK KADAR…'

Yoksa Suudi Arabistan’ın ABD ile olan 80 yıllık dostluğunu, ABD’yi en büyük tehdit olarak görmeye devam eden bir İran liderliğiyle bir tutacak kadar İran’ın ekseninde döndüğünüz için mi?

Hayır, Bay Obama. Sizin bahsettiğiniz ‘beleşçiler’ biz değiliz. En ön saflarda mücadele ediyoruz ve hatalarımızdan ders çıkararak ilerlemeye devam ediyoruz.

'OMUZ OMUZA MÜCADELEMİZİ UNUTMAYACAĞIZ'

ABD halkını müttefik kabul etmeye devam edeceğiz ve kritik bir zamanda (Eski ABD Başkanı) George Herbert Walker Bush’un, (asılan Irak lideri) Saddam Hüseyin’in Kuveyt’e saldırılarına karşı koymak için asker gönderdiğini ve bu askerlerin bizim askerlerimizle omuz omuza mücadele ettiğini unutmayacağız. Sayın Obama, işte biz buyuz.”

Atlantic’teki ‘Obama Doktrini’ adlı yazıda Obama’nın ‘Suudiler sizin dostunuz değil mi?’ sorusuna gülümseyerek ‘Karışık’ dediği ifade edilmiş ve Obama’nın Suudi Arabistan konusundaki sabrının hiçbir zaman sınırsız olmadığı belirtilmişti.

Sputnik



Bu haber 1,727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,707 µs