En Sıcak Konular

Ekim korkusu: Erdoğan ne yapacak?

3 Ekim 2007 16:57 tsi
Ekim korkusu: Erdoğan ne yapacak? 21 Ekim’de gerçekleşecek referandum öncesinde Erdoğan’ın önünde önemli bir soru işareti duruyor. 19. madde ne olacak? Bu bir kördüğüm çünkü Baykal bugün stratejisini belli etti: Ali Cengiz oyunu oynayacak! İyibilgi Erdoğan’ın aklındaki o

Gerçekleşmeyen ve Türkiye’nin erken seçime gitmesine neden olan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hükümetin “Cumhurbaşkanını halk seçsin” önerisi 21 Ekim’de halkın önüne geliyor. İki hafta sonra sandık başına gidecek Türkiye Cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik maddenin de içinde bulunduğu anayasa paketini oylayacak. Başbakan Erdoğan anayasa değişiklik paketine evet oyu verilmesini istedi.

Peki, sonuç Erdoğan’ın istediği gibi çıkarsa, yani toplum referandumda evet derse, o zaman ne olacak? Anayasa değişiklik paketinin içindeki 19. madde bu noktada kafaları karıştırıyor. Çünkü 19. madde “11. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini” öngörüyor. Halbuki 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22 Temmuz’dan sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde meclis tarafından seçilmişti.

İşte bu madde ortaya gariplik çıkarıyor. Akıllara Gül’ün Cumhurbaşkanlığı düşecek mi sorusu geliyor. Son sözü söyleyecek YSK’nın bu noktada ne yapacağı ise soru işareti.

AK Partililer referandumdan evet çıkması halinde bile Gül’ün Cumhurbaşkanlığının düşmeyeceğinde ısrarlı. Anayasa komisyonu başkanı Burhan Kuzu örneğin şöyle söylüyor: Geçici madde 11. cumhurbaşkanını halkın seçmesini düzenliyor. 11. cumhurbaşkanı seçildiğine göre, o maddenin hedeflediği konu kalmamıştır. İçi boş bir hükümdür. İki tane 11. cumhurbaşkanı olamayacağına göre, bu iş bitmiştir.

Ancak papuç biraz pahalıya benziyor. Anayasa mahkemesinin verdiği 367 kararı hala hafızalarda… Üstelik paketteki 19. madde gerçekten de durumu karmaşık hale getiriyor. Başbakan Erdoğan 12. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçileceğini söylüyor ancak 19. madde “11. Cumhurbaşkanı” diyor. Yani eleştiriler yersiz değil.

O halde ne olacak? Yapılması gereken ne?

Baykal’ın Ali Cengiz oyunu

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’e göre geçici 19. maddede açıkça 11. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öngörülüyor. 11. Cumhurbaşkanı seçilmiş durumda. Ama o bu kanun yürürlüğe girmeden seçildi. Bu kanun referandumla kabul edilirse o zaman buna göre işlem yapılması gerekecek. Bu durumun düzeltilmesi için TBMM’nin, yeni bir Anayasa değişikliği yaparak referandumdan geçici maddeleri çıkarması gerekiyor. Ama mutlaka en 367 oyla kabul edilecek bir değişiklik olmalı, Yoksa 330-366 arasında bir oyla kabul edilirse bu değişiklik de referanduma gider ve amaç hasıl olmaz. Türk “Yani AKP tek başına bunu yapamaz. Çünkü milletvekili sayısı referandumsuz bir anayasa değişikliğine yetmiyor. Muhalefetin desteği şarttır. Muhalefet ülkeyi karmaşaya götürecek bir durumun önlenmesi konusunda desteğini vermesi gerekir” diyor.

Muhalefet destek verecek mi? CHP lideri Deniz Baykal bugün açıkladı. Baykal Türkiye’nin tekrar Cumhurbaşkanlığı krizine götürüldüğünü, hükümetin 19. maddeyi derhal değişmesi gerektiğini, bu konuda kendilerine yardımcı olacaklarını söyledi. Şunu da ekledi tabii: Bu hükümetin bu süreci ne kadar kötü yönettiğinin bir göstergesidir.

Erdoğan'ın yapması gereken...

Baykal anamuhalefet lideri olarak referandumu önemli bir fırsat olarak görüyor. Bu muhalefet lideri olarak onun hakkı ve şunun bilincinde: Erdoğan, 19. maddeden ötürü ciddi anlamda zor durumda görünüyor. Referandumun evet çıkması halinde Türkiye yeni bir cumhurbaşkanlığı seçimiyle yüzyüze kalabilir. Bu yeni tartışmalar ve enerji kaybı demek. Ancak Erdoğan referandumda “hayır” çıkmasını da sağlayabilir. Bu ise ciddi bir prestij ve oy kaybı demek. Erdoğan anamuhalefetle birlikte referandum öncesi 19. maddeyi değişebilir. Ancak Baykal bu durum için de hazırlıklı. Erdoğan’ı hazırlıksız olmak, süreci yanlış yönetmek, istediği değişikliği kendine göre yapmak, demokrasiyi kendi istekleri doğrultusunda kullanmakla suçlayabilir. Hatta suçlayacak da.

Anlaşılan Erdoğan 19. madde yüzünden tüm seçeneklerde zarar görüyor. Bu yüzden bu süreci en az zararla atlatacağı şıkkı tercih etmeli. Yani 19. maddeyi, anamuhalefetin de açık desteğini alarak değiştirmeli. Yoksa sadece Erdoğan değil, Türkiye zarar görecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,209 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs