En Sıcak Konular

'AYM yerindelik denetimi yapamaz'

10 Mart 2016 10:18 tsi
'AYM yerindelik denetimi yapamaz' Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili gerekçeli kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, iki ülke ilişkileri ve bölgesel sorunların yanı sıra Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'le ilgili gerekçeli kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

RUSYA'YI ELEŞTİRDİ

Kırım konusunda Rusya'yı eleştiren Erdoğan, "Açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Türkiye Kırım'ın gayriresmi ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır" dedi.

Erdoğan, "Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleştirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu değil" diye konuştu.

'GEREKÇELİ KARARI OKUYAMADIM'

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirmesi istenen Erdoğan, "Gerekçeli kararı misafirlerim nedeniyle okuyamadım. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasa'nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz aslı görevlerimden birisidir. Bu çerçevede görüşlerimi açıkladım. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir" dedi.

'DÖRT AY GEÇTİ HENÜZ BİR ŞEY YOK'

Türkiye-AB zirvesine de değinen Erdoğan, "Öncelikle bildiğiniz gibi verilecek destek Türkiye bütçesine değildir. Sadece mültecilere yapılacak yatırımlara ve harcamalaradır. Şu ana kadarki yatırım 10 milyar doları bulmuştur. Buna da yönelik değildir. Buna yönelik olsa AB yeni projeler istemez. Proje üzerinden yardımdan bahsediliyor. Bu yıl içinde 3 milyar euronun geleceğinden bahsediliyordu. Dört ay geçti henüz birşey yok. Bakalım kalan sekiz ay içinde gerçekten bu para gelecek mi? Cumhurbaşkanı olarak çok açık konuşuyorum, bu desteği bu yardımı görmeden destek geldi demem" diye konuştu.




Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs