En Sıcak Konular

AB-Türkiye zirvesinin süresi uzatıldı

7 Mart 2016 17:10 tsi
AB-Türkiye zirvesinin süresi uzatıldı Türkiye Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde sığınmacı krizinin aşılması için yeni ve kapsamlı öneriler sundu. Bu öneriler nedeniyle zirve süresi uzatıldı.

AB Konseyi binasında yapılan ve Türkiye saatiyle 14.40'ta başlayan zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanısıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Türkiye'nin sığınmacı krizinin aşılması için yeni ve kapsamlı öneriler sunması üzerine zirvenin süresi uzatıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüştükten sonra Ankara'ya dönmesi bekleniyordu.

Ancak Brüksel'deki Türkiye-AB zirvesinin süresinin uzatıldığı açıklandı. Davutoğlu Stoltenberg'le görüştükten sonra AB liderleriyle akşam yemeğinde buluşacak.

AB ÜYELİK SÜRECİ DE ELE ALINACAK

Sığınmacı krizi konusunda anlaşma arayışı bu yemekte de devam edecek. Zirve öncesi konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin AB üyelik sürecinin de ele alınacağı AB-Türkiye zirvesinin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN DAHA FAZLA TALEP  

Türkiye-AB zirvesiyle ilgili bir açıklamada AB'li bir yetkiliden geldi. İsmi açıklanmayan AB'li yetkili, Türkiye'nin Sığınmacı Eylem Planı'nda çerçevesi çizilenden daha fazla talepte bulunduğunu iddia etti.

Zirve öncesi konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin üyelik sürecinin de ele alınacağını söyledi.

"SONUCA ULAŞMAMIZ BİRKAÇ SAAT SÜRER"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB üyesi 28 ülke ile Türkiye’yi bir araya getiren zirveye büyük önem verdiğini vurgulayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından birisi olacağını düşünüyorum. Umarım burada ileriye dönük bir adım daha atabileceğiz” dedi.

Merkel, “Umarım belirlediğimiz hedefler doğrultusunda bugün bir adım daha ilerleyebileceğiz ama bunun için önümüzde zorlu müzakereler var. Sonuca ulaşmamızın birkaç saat daha süreceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege’de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini belirtti.

Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen konsey toplantısında da söylemiştik: Yasadışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye ile AB arasında bir zirve düzenleniyor.  Sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye ile AB arasında bir zirve düzenleniyor.

ZİRVEDE NELER KONUŞULUYOR?

AB Konseyi binasında yapılan ve Türkiye saatiyle 14.40'ta başlayan zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Sığınmacı krizine ilişkin olarak AB, öncelikle Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden sığınmacıların sayısının "önemli ölçüde ve istikrarlı şekilde" düşürülmesini istiyor.

Zirvede, bu sayıda düşüş olduğu vurgulanarak Türkiye'den bu konuda daha fazla gayret sarf etmesinin istenmesi bekleniyor.

Bu haber 1,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,736 µs