En Sıcak Konular

Suudi Arabistan, Erbil'de konsolosluk açtı

23 Şubat 2016 16:10 tsi
Suudi Arabistan, Erbil'de konsolosluk açtı Suudi Arabistan, daha önce sinyalini verdiği Erbil konsolosluğunu açtı. Suudi Arabistan'ın bu kararı, bölge için de önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Suudi  Arabistan  Erbil Başkonsolosu Abdulmunim Abdulrahman Salih el-Mahmut, Ersil'de konsolosluk açmalarına ilişkin, "Buraya gelişimiz  Kürdistan bölgesi ve  Irak için hayırlı bir başlangıç olacaktır.  Kürdistan bölgesi ve  Irak'a sırt çevirmeyeceğiz" dedi.

Mahmut ile kendisini  Erbil Uluslararası Havalimanı'nda karşılayan Vali Nevzat Hadi, düzenledikleri ortak basın toplantısında,  Suudi Arabistan ile  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ilişkilere dair açıklamalarda bulundular.

"HAYIRLI BİR BAŞLANGIÇ"

 Irak ve IKBY'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu aktaran Mahmut,  Suudi Arabistan'ın bölgede bulunmasının tüm taraflar için "hayırlı bir başlangıç" olacağını ifade ederek, "Buraya gelişimiz  Kürdistan bölgesi ve  Irak için hayırlı bir başlangıç olacaktır.  Kürdistan bölgesi ve  Irak'a sırt çevirmeyeceğiz. İkinci ülkemizde bulunmaktan onur duyuyoruz.  Kürdistan bölgesi ve  Irak bizim için dosttur. Gösterilen ilgi ve alaka bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu  Kürdistan bölgesi ile Suudi Krallığı'nın güçlü dostluğunun bir göstergesidir" diye konuştu.

"SUUDİ ARABİSTAN'IN GELİŞİ ÖNEMLİ BİR MESAJ"

 Erbil Valisi Hadi de  Suudi Arabistan'ın Arap aleminde önemli bir ülke olduğuna vurgu yaparak, "Suudi  Arabistan'ın  Kürdistan bölgesine gelişi önemli bir mesajdır. Bunun  Kürdistan bölgesi için önemi ve değeri büyüktür. Allah'ın izniyle bu adımla karşılıklı iyi ilişkilere hizmet edecektir" dedi.

Mahmut ile Hadi'nin basın toplantısında  Filistin ile  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başkonsolosları da hazır bulundu.

IRAK-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİ

 Suudi Arabistan,  Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin 2 Ağustos 1990'da  Kuveyt'i işgal etmesi nedeniyle  Irak'la ilişkilerini kesmiş ve  Bağdat'taki büyükelçisini geri çekmişti. Suudi Arabistamn, ABD'nin 2003'teki müdahalesinden sonra  İran'ı,  Irak'taki terör eylemlerini desteklemekle suçladığı için bu ülkeyle ilişkilerini askıda tutmaya devam etti.  İran da aynı şekilde  Suudi Arabistan'ı  Irak'taki terör olaylarından sorumlu tutuyordu.

DAHA ÖNCE GERÇEKLEŞTİRİLEN ZİYARETTE MESAJI VERMİŞTİ

 Suudi Arabistan, 25 yıl aradan sonra 15 Aralık 2015'te Samir Süphan'ı  Bağdat Büyükelçisi olarak atadığını ilan etti. Ardından IKBY Başkanı  Mesut Barzani, 2015 aralığında  Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette Kral Selman bin  Abdülaziz Al Suud tarafından karşılanmıştı.  Suudi Arabistan, bu ziyaret esnasında  Erbil konsolosluğunun da kısa sürede açılacağını bildirmişt

Bu haber 1,129 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,834 µs