En Sıcak Konular

2. Cumhuriyetçilerin entelektüel rakibi: Genelkurmay!

3 Ekim 2007 15:00 tsi
2. Cumhuriyetçilerin entelektüel rakibi: Genelkurmay!
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve Org. Başbuğ’un konuşmaları gazete köşelerinde ilginç bir tartışmanın başlamasına sebep oldu. Liberal yazarlar entelektüel rakip olarak kendilerine 1. Cumhuriyetçileri değil, artık Genelkurmay’ı görüyor.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın Harp Akademilerinde yaptığı konuşma ve bu konuşmadan bir kaç gün önce İlker Başbuğ’un açıklamaları gazeteciler arasında ilginç bir tartışmanın doğmasına neden oldu. Liberalliği ile tanınan Sabah yazarı Emre Aköz ve Hürriyet yazarı Hadi Uluengin konuşmalardaki entelektüel seviyeye dikkat çekti.

Bugünkü yazısında Büyükanıt’ın konuşmasına değinen Aköz, Büyükanıt ve Başuğ’un konuşmasındaki entelektüel seviyenin hoşuna gittiğini yazdı. Aköz  “Metinlere göz atarsanız, her iki komutanın da dünyada tartışılan yeni kavramlara değindiklerini ve bunlardan akıllarına yatmayanlarla hesaplaştıklarını görürsünüz. Mesela, Org. Başbuğ'un alıntı yaptıkları arasında, Habermas'tan başka, Karl Popper, Francis Fukuyama ve Robert Antonio yer alıyor” diye yazdı.

Hürriyet yazarı Hadi Uluengin ise Cumartesi günü kaleme aldığı yazısında Başbuğ’un konuşması için “hitábetin derin, háttá ideolojik sayılabilecek içeriği referans nitelik arzediyor” demişti. Uluengin şöyle yazmıştı: KARA Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Kara Harp Okulu ders yılı açılışı sırasında yapmış olduğu konuşmayı tam metin olarak, çok bir büyük dikkatle okudum. Zaten de bilgisayar aracılığıyla yazıcıya kaydettim. Çünkü, hitábetin derin, háttá ideolojik sayılabilecek içeriği referans nitelik arzediyor. BURADA en önce şunu söyleyeyim: Başbuğ'un konuşmasındaki entelektüel seviye, bilgi birikimi ve kısmen de ufuk perspektifi çok yüksek bir grado taşıyor. Yürekten kutlarım. Rahatlılıkla ifade edebilirim ki, omuzlarına "cumhuriyetçi", "ulusalcı", "kuvvacı" pırpırı iliştirip kendilerine cihet-i askeriyeye oynamak misyonu vehmeden "sivil apoletliler", o apoletin hakikisini taşıyan komutanın eline su dökemeyecek ölçüde sığ kalıyorlar. Simetrik - asimetrik savaş farkının altını çizmekten, moderniteyle postmodernite arasındaki çelişkiyi vurgulamaya, İlker Başbuğ hem askerlik sanatının, hem de çağdaş hayatın temel sorunlarına el attı ki, insan aynı "sivil apoletliler"in kofluğunu düşünerek "tak şunların omzuna bir yıldız, belki kalibre birazcık yükselir" demekten kendini alamıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,639 µs