En Sıcak Konular

TBMM Başkanı'ndan önemli açıklamalar

17 Şubat 2016 13:43 tsi
TBMM Başkanı'ndan önemli açıklamalar TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa Komisyonu'nun dağılması hakkında konuştu. Kahraman, dağılan anayasa masasının kaldığı yerden devam etmesi için CHP'ye çağrıda bulundu.

İşte TBMM Başkanı'nın konuşmasından satır başları;

- Siyasi partilerin öncelikleri sıkıntıya yol açtı. Esasa geçilmeden toplantı sona erdi. Çözümde yer almayan sorunun parçası. Çalışmaların devam etmesi için çağrı yapıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesini temenni ediyorum.

- 1982 Anayasası sıkıntılara yol açtı. Bu hususta partilerin, akademik camianın, sivil toplum kuruluşlarının ve bütün kamuoyunun ortak şikayetleri olduğu malumunuzdur. Meclis'te bulunan 4 siyasi partinin seçim beyannamelerinde yeni bir anayasa yapmayı taahüt etmişlerdir.

Anayasa konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi amacıyla bazı temaslar olmuştur. Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı temaslarla 24. dönemde sonuçlandırılamamış olan çalışmanın devamı istikametinde bir mütabakata varıldığını aktarmıştır. Anayasa çalışmalarını tekrar ele almak için yeni bir anayasa taslağının Meclis'e getirilmesi gayesiyle 8 Ocak 2016 tarihinde 4 partinin genel başkanlarına komisyona üç üyenin isimlerinin bildirilmesini talep eden bir mektup yazdım. Bu davetime olumlu cevap verdiler, isimleri bildirdiler.

Komisyonumuz ilk toplantısını 4 Şubat 2016 Perşembe günü gerçekleştirdi. Basına açık bu toplantıda siyasi partilerimizin temsilcileri fikirlerini aktardılar. İkinci toplantımız 10 Şubat'ta ve üçüncüsü de dün 16 Şubat Salı günü yapıldı. Bu iki toplantının gündemi Anayasa Komisyonu'nun çalışma şeklinin belirlenmesiydi. Bu iki maddenin konuşulması esnasında CHP, komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu. Komisyonun adı ve görevi konusunda üç siyasi parti birbirilerine yakın çizgiye gelmişken, CHP'nin üyeleri farklı kanaat bildirdi. Bu konular; darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 maddenin müzakere dahi edilememesi ve parlamenter sistem dışında farklı bir hükümet sisteminin gündeme dahi getirilemeyeceği hususlarıydı. Bundan öte komisyonun isminin Türkiye'yi darbe hukuktan arındırmak olarak öne sürdüler. Darbe mevzuatının tasfiyesi bütün partilerin ortak kanaati olmakla beraber, ve baştan itibaren ortak fikirle hareket etme durumunda olduğumuzdan komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi.

Meclisimizin görevi meseleleri çözmek ve bu meyanda demokratik ve sivil bir anayasayı yapmaktır. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Çözümde görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar.



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs