En Sıcak Konular

Rusya'dan Ankara'ya suçlama

5 Şubat 2016 11:52 tsi
Rusya'dan Ankara'ya suçlama Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, Türkiye'nin, Rus savaş uçağını düşürmeden önce de Suriye'de uçakların karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan hava güvenliği anlaşmasına uymayı reddettiğini söyledi.

Rusya ve ABD, Ekim 2015'te uçaklarının Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini önlemek için bir uçuş güvenliği anlaşması imzalamıştı. Nitekim Türkiye de Suriye ve Irak'ta hava saldırıları düzenleyen ABD öncülüğündeki koalisyonun üyelerinden biri.

'ABD, KOALİSYON ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRİP UYMALARINI SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜ'

Antonov, "Amerikalılar, bu anlaşmanın içeriği konusunda tüm koalisyon üyelerini bilgilendirmek ve bu anlaşmaya tamamen uymalarını garanti etmekle yükümlüydü. Türkiye'nin Suriye'de bir eylemde bulunması hâlinde bu anlaşmaya tamamen uyması gerekiyordu. Bunun güvencesini ABD'den almıştık" dedi.

‘TÜRK ORDUSU KIRMIZI HATTI TEK TARAFLI BLOKE ETTİ, ACİL ÇAĞRILARIMIZI YANITLAMADI’

"Ancak resmen koalisyonun bir üyesi olan Türkiye ordusu, bu anlaşmaya bağlı olduklarını doğrulamayı reddetti ve bu konunun Dışişleri Bakanlığı'nın yetki alanına girdiğini söyledi" diye devam eden Antonov, şunları vurguladı: "Türk ordusu ayrıca 'kırmızı hattı' tek taraflı olarak bloke etti ve acil çağrılarımıza yanıt vermedi. Sonuçta da Türkiye 24 Kasım 2015'te bile bile Rus bombardıman uçağını düşürdü ve bir Rus askerini öldürdü."

'HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ RUS UÇAKLARINA YÖNELİK TEHDİTLERİN ÖNCEDEN BELİRLENMESİNİ SAĞLIYOR'

Nitekim Türkiye'nin eylemlerine cevap olarak Suriye'ye hava savunma sistemleri yerleştirdiklerini hatırlatan Antonov, "Hava savunma sistemleri Suriye'de operasyon düzenleyen Rus uçaklarına yönelik tehditlerin önceden belirlenmesini ve gerekli olması hâlinde uçuşların güvenliğini sağlamak için uygun önlemlerin alınmasını sağlıyor" vurgusunu yaptı.

Rusya, bir savaş uçağının Kasım 2015'te Türkiye tarafından düşürülmesi ardından Suriye'ye en modern savunma sistemi olan S-400 füzeleri yerleştirmişti.

‘SURİYE'DE KOORDİNASYON İÇİN AMMAN'DA ORTAK DANIŞMA MERKEZİ KURULMASI TEKLİFİMİZ REDDEDİLDİ’

Antonov ayrıca, Batılı ülkelere, Suriye'deki eylemlerin koordine edilebilmesi için Ürdün'ün başkenti Amman'da ortak bir danışma merkezi kurulmasını teklif ettiklerini ancak bu önerinin reddedildiğini söyledi.

‘ABD, TEKLİFİ GÖRÜŞMEYİ BİLE REDDETTİ’

Bu teklifi ilk olarak ABD'ye ilettikleri bilgisini de veren Antonov, "Bakanımız, (ABD Savunma Bakanı) Ashton Carter'la bu konuyu telefonda görüşmek istedi. Bu, 19 Ocak'ta oldu. Ancak bize böyle bir görüşmenin yararsız olduğunu söylediler" dedi.

Sputnik



Bu haber 1,503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs